Капитал
Обратно към статията

Румен Порожанов най-накрая подаде оставка, Десислава Танева го сменя (обновена)

След серия от скандали в сектора и заради забавено уволнение във фонд "Земеделие" министърът на земеделието се оттегли

От Деница Ватева, Огнян Георгиев
14 май 2019

Един от най-устойчивите на скандали министри - Румен Порожанов - най-накрая подаде оставка. След като заради серия от журналистически разследвания стана ясно, че цялата схема "къщи за гости" е прогнила, а прокуратурата започна разследване, настоящият министър на земеделието и бивш дългогодишен ръководител на фонд "Земеделие" реши, че трябва да се оттегли.

Оставката на Порожанов е била приета от премиера Бойко Борисов. В краткото съобщение на правителствената служба се казва, че мотив за нея е нежеланието на Порожанов "атаката срещу него да влияе на работата на правителството". Това е стандартната формулировка, която кабинетът използва, когато някой от министрите бива отстранен.

Малко по-късно обаче самият Борисов обясни пред медии, че причината за оставката на Порожанов е зам.-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Борисов поиска още в края на април оставката на Багдатова, тъй като телефонът ѝ се оказа на сайта на къща за гости, финансирана по европрограма.

В понеделник обаче "Капитал" съобщи, че зам.-директорът на фонд "Земеделие" все още е на работа, тъй като Порожанов не е свикал заседание на управителния съвет на фонда, на което да бъде разгледано освобождаването й от поста. Нещо повече - тя дори е била временно управляващ фонда след великденските празници. "Който иска, да си пази някого, компромис не правим към никого", заяви Борисов.

Сега мястото на Порожанов ще заеме Десислава Танева, която бе агроминистър във втория кабинет на ГЕРБ, а в момента е председател на парламентарната комисия по земеделие и храни.
Корнелия Нинова: Порожанов има обвързаности с Делян Пеевски
"Едните министри са назначени от Бойко Борисов, а другите са му подадени от други хора. Специално Румен Порожанов смятам, че има обвързаности с Делян Пеевски". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни защо земеделският министър дълго време след началото на скандала с къщите за гости не се разделяше с поста си. Тя дори иронизира обяснението на Бойко Борисов за освобождаването му заради това, че не е спазил негово нареждане. "Мотивите за Порожанов слагат край на уж новия морал наложен в политиката. Едни си тръгват само при съмнения, а други - заради чиновнически назначения." Според нея оставките не променят нищо, защото моделът на едноличното управление остава.

Дълбоко прогнила схема

През последните седмици Порожанов и неговото министерство попаднаха в епицентъра на обществен скандал. Причината стана разследване на "Биволъ" за къща за гости край Сандански, построена в имот на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Манолев се оттегли заради разследването, а после стана и обвиняем. Прокуратурата започна и цялостна проверка на финансирането на такива проекти.

Порочната схема, по която къщи за гости ползват европари в селските райони и се оказват или частни домове и вили, или с политически свързани лица за собственици, е една от най-съмнителните под шапката на фонд "Земеделие", който принципно не е известен с прозрачността си.

Самият Порожанов се опита да остане извън обсега на скандала, като даде интервюта, в които посочи, че имало засилени проверки по програмата. Самите числа, които той изнесе обаче, показват, че всяка трета проверявана къща се е оказала частен дом или вила. Програма с такова високо ниво на измами не е показател за добре свършена работа, а за системен проблем с надзора и контрола.

Фонд "Гледайте си работата"

Скандалът с Багдатова-Мизова всъщност не е първият пример за това как хора се "пазят" във фонда. Преди седмица "Капитал" разказа и за скандалния случай с Янаки Червеняков, който също беше уволнен показно от Порожанов при предишен скандал във фонда и тихомълком върнат на работа. Въпреки твърденията на тогавашния ръководител на фонда, че уволнението е във връзка с разкритията за необяснимо забогатяване и свързани къщи за гости, се оказа, че мотивите са съвсем други и лесно са паднали в съда.

От съдебните решения става ясно, че Червеняков е уволнен на основание нелепа промяна в длъжностната характеристика. Ситуацията е толкова необяснима, че навява мисли за умишлена калпавост, която да позволи после той да бъде върнат на работа. В типичния си стил ДФЗ демонстративно отказа да отговори на въпросите около това уволнение и връщане на работа.

Съпруга, но не съвсем

Ситуацията се влоши допълнително за министъра, когато миналата седмица в. "Сега" съобщи, че на сайта на КНКОНПИ е публикувана "редактирана" версия на декларацията на Порожанов, в която липсват имоти, придобити от съпругата му.

В публикуваната на сайта на комисията декларация на Порожанов, подадена през 2018 г. за доходите и имуществото му за 2017 г., липсва информация за придобити от съпругата на министъра апартаменти и земеделска земя. В хартиеното копие от декларацията, която Порожанов е подал, тези обстоятелства фигурират. Причината се оказа желанието на министъра да скрие тази информация, като е отбелязал полето, в което се иска тези данни да се скрият. Това поле се използва за хора, които са във фактическо съжителство, и не може да се приложи за хора в брак, какъвто е случаят с Порожанов. Никой в комисията обаче не е проверил казуса въпреки очевидното съвпадение на фамилните имена.

Самият Порожанов обясни, че е допуснал техническа грешка.

"Положил всички усилия"

Малко след като правителствената пресслужба съобщи за оставката на Порожанов, в свое изявление той посочи, че е положил "всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно".

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение", казва още той, допълвайки, че секторът е във възход, а министерството е изнесло "изключително успешно председателство на съвета на ЕС".

Десислава Танева поема поста

Около три часа след обявяването на оставката на Порожанов, стана ясно и кой ще е негов наследник. В земеделското министерство като титуляр се връща Десислава Танева, която бе министър в предходния кабинет на ГЕРБ. Танева в момента е депутат от управляващата партия и председател на парламентарната комисия по земеделието и храните. В парламента вече е внесен проекта за персонални промени в правителството, който се очаква да бъде гласуван още утре.

След дълги години на управленски позиции в сектор "Земеделие" Порожанов падна жертва на набъбващите скандали там

Фотограф: Анелия Николова