Капитал
Обратно към статията

Сенатори от САЩ подготвиха санкции за строителите на "Северен поток 2"

Законът ще наказва собственици, наематели и финансисти на корабите за полагане на тръби

От Капитал
14 май 2019

Двама сенатори - републиканецът Тед Круз и демократката Джин Шахийн, подготвят закон, с който да бъдат санкционирани компании, изграждащи газопровода "Северен поток 2", съобщиха Bloomberg и списание Foreign Policy. И двамата са членове на сенатската Комисия по международни отношения и целта на проекта е да засили натиска над Русия и един от основните ѝ източници за валутни приходи от износ, обяснява агенцията.

В работната версия на закона са посочени корабите, участващи в полагането на тръбите на подводния газопровод от руския до германския бряг, както и забрана за издаване на визи за ръководители на компаниите, свързани с тези морски съдове. Ако законът бъде одобрен и подписан от президента на САЩ, ще бъдат блокирани финансови операции, имоти и активи в САЩ на тези лица.

Предвидени са и санкции за компаниите, които застраховат мащабния проект за пренос на до 55 млрд. куб.м газ годишно, както и тези, които финансират корабите и извършват техническата им поддръжка. Текстът предвижда и физически лица, които отдават или наемат тези кораби.

Оператор на "Северен поток 2" е Nord Stream с единствен акционер "Газпром". Европейските партньори са Uniper, Engie, Royal Dutch Shell, OMV и Wintershall на германския гигант BASF.

"Северен поток 2" е критикуван на няколко пъти от президента Доналд Тръмп, който призовава Германия да разнообрази източниците си, включително с втечнен газ от Северна Америка. Според него така прекалено се увеличава зависимостта на най-голямата европейска икономика от руски енергийни доставки. Като напомни, че тази зависимост ще стане още по-голяма при спирането на германските ядрени и въглищни централи, Тръмп дори призова "НАТО да огледа ситуацията". Срещу проекта са и няколко страни от ЕС, предвождани от Полша, през която в момента преминава значителна част от руския газов износ към Западна Европа.

Германският газов сектор би спечелил най-много, тъй като анализатори и ръководители в енергетиката казват за Bloomberg, че правителството може да иска да премине към възобновяеми източници, но в моменти, когато производството от тях намалее, ще е нужен газ за балансиране на електропреносната система.

Санкционирането на корабите би засегнало и други подобни проекти на Москва като евентуалното полагане на нови тръби за "Турски поток". Едни и същи уникални плаващи съоръжения работят в Черно море и в Балтийско море. Това са дългото 300 метра съоръжение Solitaire, на което работят до 420 души, и още по-голямото (382 м) Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas.

Сенаторите Круз и Шахийн казват в проектозакона си, че "се използва технологично ноу-хау, с което разполагат западни компании, но не и Русия".

"Това е една от малкото сфери, в които всъщност на "Газпром" не му достигат технически знания и технологии за строителство на тръбопроводи", коментира за Foreign Policy анализаторът по енергийни въпроси за Евразия Агния Григас. Високопоставен представител на администрацията във Вашингтон казва за списанието, че структурата на проектозакона следва тези от предишни санкции срещу износа на ирански петрол.

От Кремъл оценяват подобни инициативи в САЩ като натиск над европейците да купуват американски втечнен газ, както и че нямат нужда от резервен вариант, защото "Северен поток 2" се строи напълно в съответствие с европейското законодателство. Компанията Nord Stream внесе в края на април в съд в Швейцария иск срещу енергийната агенция на Дания заради решението ѝ да поиска от руснаците да представят нова оценка за въздействието върху околната среда на участък, преминаващ през датската икономическа зона.

Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas е най-голямото подобно съоръжение в света

[nord-stream2.com]