Капитал
Обратно към статията

4+1 | Сан Франциско забрани лицевото разпознаване, за опитите да се роботизира кучешкият нос и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

От Капитал
16 май 2019

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Сан Франциско забрани лицевото разпознаване

Сан Франциско е първият американски град, който забрани използването на технологии за лицево разпознаване от полицията на града и други институции. Силите на реда във все повече градове в САЩ използват подобни технологии за разрешаване на престъпления от всякакъв вид. Възможностите за злоупотреба и масово наблюдение на обществото обаче се оказват прекалено опасни. Прочетете повече тук.

Роботизирани кучешки носове
Добре обучените кучета надушват рака на простата от проби с урина с над 90% точност. Затова пък високотехнологично оборудване на стойност 100 млн. долара не може да постигне същата точност. Това е и предизвикателството пред екип учени от MIT, които искат да създадат куче-робот за ползване в медицината. Засега обаче кучешкият нос се оказва прекалено сложен за възпроизвеждане. Прочетете повече тук.

Авиационната индустрия брани територията си
Броят орбитални изстрелвания на ракети и сателити се увеличава значително през последните няколко години, особено откакто частни компании като Blue Origin и SpaceX навлязоха в играта по-сериозно. Това обаче ядосва авиационната индустрия, която трябва да пренасочва десетки или дори стотици полети. Сега обаче изглежда, че авиационната индустрия на САЩ ще се опита да пренапише дългогодишните правила за споделеното въздушно пространство. Прочетете повече тук.

Дрехите скоро ще могат да сменят цвета си
Инженери от Университета в Тъфтс са създали цветни нишки и платове, които променят оттенъка си, когато влязат в контакт с опасни газове. Идеята е да се произвеждат дрехи и защитно облекло, което да действа като канарчетата в мините. Приложенията обаче не остават само в мините - подобни тъкани могат да бъдат ползвани и от войници, пожарникари и спасители. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

За порнографията и любовния живот

През последните няколко десетилетия порнографията е обвинявана за всичко - от пристрастяване към секса до сексуална абстиненция, от увеличаващ се брой на изнасилванията до дисфункция в леглото. В най-новия епизод на подкаста Crazy/Genius може да чуете интересно обсъждане за ефектите от 20 години дигитална порнография върху любовния живот на хората, както и как прекалено често на порнографията се отдава прекалено много влияние. Можете да слушате тук.

[Reuters]