Капитал
Обратно към статията

Започва битката сред британските консерватори за наследник на Мей

Проучванията сочат за фаворит бившия външен министър Борис Джонсън

От Марина Станева
19 май 2019

Британският премиер Тереза Мей обеща да определи график за слизането си от поста след гласуването в парламента на нейния законопроект за напускането на ЕС в седмицата, започваща от 3 юни. Но висши консерватори предупреждават, че не трябва да има дълга битка за определяне на наследника й. Това би означавало, че Мей ще остане временен премиер до края на лятото, пише Guardian.

Смята се, че краткият процес за избиране на лидер би облагодетелствал сегашния фаворит – бившия външен министър Борис Джонсън, който обяви кандидатурата си през седмицата. Проучване на в. Times сред 850 членове на торите показва, че 39% посочват Джонсън за свой предпочитан избор, докато бившият министър за Brexit Доминик Рааб е втори с 13%.

Много кандидати

Очаква се съществен брой други кандидати да влязат в надпреварата. Само от кабинета се предполага, че това ще бъдат вътрешният министър Саджид Джавид, министърът на околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт (съответно с 9%, 9% и 8% според проучването), като някои вече са събрали екипи. Може да се изискват няколко кръга от вотове два пъти седмично, за да се намали броят на кандидатите до двама, които да бъдат представени за финален избор.

"Скандално е за партията да остави надпреварата да продължи след юли. Непростимо е. Наследникът на Мей трябва да сглоби кабинет и да начертае нова преговорна позиция", заявява представител на кампанията на един от кандидатите. Бивш консервативен министър пък предупреждава, че е "ужасна идея" битката да се проточи през цялото лято.

По-дълга надпревара?

Други смятат, че по-дългата надпревара ще позволи на по-малко известните кандидати да излязат напред. "Избираме партиен лидер, който ще стане премиер. Жизненоважно е за общественото доверие да имаме истинско състезание и отворен дебат из страната, а не само сред нас. И не само бърза коронация незабавно след изборите за Европейски парламент", казва Джордж Фрийман, бивш съветник на Мей.

Същевременно разговорите между лейбъристите и правителството за намиране на компромис за сделката за Brexit се провалиха и не постигнаха споразумение. Мей коментира, че ще обмисли дали да не предложи за гласуване различни опции за Brexit, за да се види коя може да събере мнозинство сред депутатите.

Проучване на Times сред 850 членове на торите показва, че 39% посочват Джонсън за свой предпочитан избор

[Reuters]