Капитал
Обратно към статията

KапиталНО

Изказванията от седмицата

От Капитал
23 май 2019

Това се трупаше от отдавна и започва от времето, когато Маркс казва, че моралът е буржоазна измислица за по-лесно сплашване на пролетариата. Но в основата си моралът е обществен кодекс, чиято основна задача е да прави така, че един гражданин да не посяга на правата на друг гражданин. Ние сме общество на масовото лъгане. По времето на комунизма се казваше: "Ние ги лъжем, че работим - те ни лъжат, че ни плащат." Много хора продължават да живеят по тази максима и това е основната причина да сме последни в Европейския съюз по жизнено равнище.
Учителят Теодосий Теодосиев пред Dnevnik.bg

" Ние сме малко сложна рода, да го наречем. Примерно с единия ми братовчед не съм се виждал от 40 години, с другите братовчеди, от съседните, не си говорихме 30 години, а сега като се видим, си махаме... Ние за една помпа се сбихме. Двете баби се сбиха за една помпа и аз набих братовчедите."
Премиерът Бойко Борисов пред bТВ

"Руската газ може да се избута само с американски компресори."
Финансовият министър Владислав Горанов във фейсбук


"Те да ми кажат откъде са и аз да отида да си ги взема (недекларираните доходи от стопанска дейност според КПКОНПИ). Аз не зная къде са тези доходи. Ще им дам половината, ако ги намерят."
Бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред Dnevnik.bg.


"Прокурор [от една друга страна] ми каза: Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове."
Лаура Кьовеши, бивш специален прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта в Румъния и водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС за разследване на злоупотребите с евросредства, в интервю за "Файненшъл таймс"

"Вижте, единият начин е да се крещи: "Богатите ще вземат всичко!" И това е типично политическо викане в европейската политика. Той (Тебас) е шумен. Мисля, че това е част от тактиката му да се държи така. Но не мисля, че е много продуктивно."
Президентът на УЕФА Александър Чеферин пред "Ню Йорк таймс"

[Manoftheyar]