Капитал
Обратно към статията

Снимка на деня

Малайзия ще върне 3000 тона пластмасови отпадъци на страните, от които идват

От Капитал
28 май 2019

Малайзия ще върне 3000 тона пластмасови отпадъци на страните, от които са докарани, за да не се превърне в сметище за богатите държави, съобщи министърът на околната среда г-жа Ео Би Ин. Сред тези страни са САЩ, Канада, Великобритания и Австралия, обяснява dnevnik.bg

Миналата година Малайзия се превърна във водеща дестинация за пластмасови отпадъци, след като Китай забрани вноса на такъв вид боклук. Годишно потокът на този тип отпадъци възлиза на 7 милиона тона.

В Малайзия се строят десетки фабрики за рециклиране, много от които работят без разрешителни, а обществеността се оплаква от проблеми за околната среда.

Ео Би Ин каза, че 60 контейнера с боклук, внесени нелегално, ще бъдат върнати в страните на произход, като разходите по връщането ще бъдат поети от тези страни. Десет от контейнерите трябва да бъдат върнати обратно до две седмици, каза министърката, като показа на репортери съдържанието на боклука на пристанище извън Куала Лумпур.

Сред отпадъците има кабели от Великобритания, заразени кутии мляко от Австралия и компактдискове от Бангладеш, както и много електроника и домакински отпадъци от САЩ, Канада, Япония, Саудитска Арабия и Китай.

Фотограф: Lai Seng Sin/File Photo [Reuters]