Капитал
Обратно към статията

Евроизбори 2019: Слънце грее, дъжд вали...

...или как гласува Симитли

От Огнян Георгиев
14 юни 2019

На 2 май в община Симитли пристига виден гост. Мария Габриел, водач на листата на ГЕРБ за изборите, изнася реч пред местните хора, придружена от кмета на общината Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов - депутат от ГЕРБ. Габриел е във вихъра си - цифровото бъдеще на Европа, българският глас в Брюксел, безжичен интернет за общините - всички теми са засегнати. Хората от Симитли очевидно не са впечатлени: в края на месеца те дават гласовете си за ГЕРБ, но секциите в самия град са с подавляващо мнозинство на преференциите за седмата в листата - Лиляна Павлова.

Всички секции в самия град, без една, са гласували преференциално за Павлова, която печели със средно над 50% преференции във всяка. В една от тях гласовете за нея достигат почти 80% от всички подадени за ГЕРБ, които пък от своя страна са 77% от общо гласувалите. Би било ласкателно за бившия министър това да се дължи на необичайно високата симпатия към нея в този край (за който няма данни тя дори да е посетила преди изборите).

Но резултатите от цялата община показват нещо друго и доста удивително: тя е буквално "парцелирана", като най-видимият инструмент за това са преференциите. Всяко населено място в общината има свой любимец от листата на ГЕРБ, партията печели със зашеметителните 76% средно, а освен за Павлова гласовете са разпределени за Асим Ахмедов, Емил Радев и, разбира се, Габриел.

Симитли, Северна Корея

Статистическият анализ показва, че Симитли е eкстремен случай на картата на България. (Само още една община има подобно разпределение на гласовете - контролираната от ДПС Руен, където обаче е играно с преференциите по секции - те варират от 100% до 0%.)

Любимците на Симитли: Дял на гласовете на ГЕРБ в %

Преглед на оригинала

Вземете начина, по който са гласували различните села в общината. Ако Брежани е избрало Габриел със "скромните" 47.8% и 74% преференции в двете секции, то Долно Осеново се е спряло на Асим Ахмедов с близо 100% преференции от всички гласове за ГЕРБ. Същото е положението и в няколко други села (виж графиката).

Освен че е севернокорейски, резултатът е статистически невероятен, ако не говорим за контролиран вот. Прибавете към това и факта, че на фона на 33% национална активност в Симитли тя достига почти 50%.

Общината, това съм аз

Ако има обяснение зад този феномен, то името му е Апостол Апостолов. Кметът на Симитли е на поста от 2003 г. и е известен с две неща: че сменя непрекъснато партиите, които подкрепя, но остава на власт, и че... не е спал с Бойко Борисов. Последното беше изяснено лично от него през 2016 г., след като строителният бос Методи Бачев заяви в пияно състояние на събор, че Апостолов е бил интимно близък с премиера.
Обяснението за изборния феномен в общината е кметът Апостол Апостолов, който сменя партиите, но винаги остава на власт.

Интересното при управлението на Апостолов е, че в зависимост от това с коя партия реши да играе тя печели в цялата община. Когато например се кандидатира за втори мандат, той изостави Партията на зелените и избра НДСВ, в резултат на което Симитли масово гласува за царската партия. През 2011 г. обаче се сформира коалицията "Бъдеще за община Симитли", зад която застана БСП и която пак спечели убедително. На изборите две години по-късно БСП стават първи в Симитли, макар и далеч не така съкрушително.

Особено любопитни са следващите три вота. Първият е на парламентарните избори през 2014 г., когато водената от Бареков "България без цензура" печели масово в цялата община, изпреварвайки и БСП, и ГЕРБ. За местен лидер на щедрата ББЦ (по това време раздаваща пари от бездънната си каса, за която по-късно ще стане ясно, че най-вероятно е била финансирана от КТБ) е избран Илиян Митревски - доскоро шофьор на общината. Партията обаче бързо се оказва без бъдеще - за разлика от кмета Апостолов.

На кметските избори през 2015 г. Симитли отново влиза с уникалността си в новините - на тях се явява един-единствен кандидат. Апостолов е победил окончателно конкуренцията и вече дори няма съперници за поста. Печели, разбира се, със 100% от подадените гласове. "За малка община като нашата, казва той, е много важно да усвоява средства по европроекти." Апостолов посочва и още нещо, което е 100% - усвояването на средствата за общината по прочутата Програма за развитие на селските райони.

Година по-късно идва фаталното изказване на Бачев, което води до изпадането от обществените поръчки на близката до него компания "Агромах". Апостолов влиза рязко в новините, но единственият дълготраен ефект е, че се привързва силно към ГЕРБ.

През 2017 г. на парламентарните избори двама кандидати излизат нагоре в листата на ГЕРБ благодарение на преференции. Първият е бившият вече зам.-министър Александър Манолев, а вторият - синът на Апостолов и футболен съдия Стефан.
Резултатите във всички секции в община Симитли са съкрушителни в полза на Стефан Апостолов. Баща ми, казва той после, няма пръст в моя успех.

Всички секции в самия град, без една, са гласували преференциално за Лиляна Павлова, която печели със средно над 50% преференции във всяка

Фотограф: Цветелина Белутова