Капитал
Обратно към статията

Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

От Капитал
14 юни 2019

Малко от деликатесните магазини в София, които функционират и като кафенета, са толкова просторни, светли и уютни. "Домашен магазин", който отвори врати преди месец на ъгъла на ул. "Бачо Киро" и ул. "Искър", е именно такъв – атмосферата му е като в традиционно европейско кафене, витрините се махат, а масите са големи с удобни дивани и столове. Светлината и бързият безжичен интернет подканят за по-дълъг престой.

На място се пекат кроасани, хляб и баници с домашни кори. Приготвят и сандвичи с продуктите, които се продават в магазина. Това са колбаси и сирена от малки български производители и мандри. Суджуци, луканки и салами "само от месо", както ги представят от стопанство "Жика" в село Воден. Сирената са на повече от шест производителя, сред които и Harmonica и "Кърнаре", разнообразие има и при кашкавала, овче и краве, малко откритие е златоградската мандра "Дельо Войвода"
, където производството е от мляко, събирано от местни фермери.

Тук можете да откриете и високия клас пасти, италиански сосове, френски горчици и пастети, гръцки маслини и зехтин. Голяма част от варивата и сосовете са с био сертификат.

"Вината ни са подбрани - френски, италиански, португалски и най-вече български. Някои от българските са от изби, които произвеждат предимно за износ и рядко се намират в България, например Elois от Източни Родопи, които се изнасят за Швейцария или Боровица от Северозападна България", казва управителят Слави Павлевски. На място се приготвят лимонада и фрешове. Кафето е френското Richard, а от другата седмица ще започнат да предлагат и коктейли.

Всеки ден има по три предложения от готвени ястия за обяд, два солени киша и два десерта, менюто се обявява на Facebook страницата на деликатесния магазин.

"За единия месец, откакто съществува деликатесният магазин, забелязваме, че идват много туристи за закуска, а работещи от съседните офиси за обяд, затова и разширяваме менюто", обяснява Павлевски. До дни то ще бъде разнообразено от азиатска супа и суши и нови предложения за закуска.


Адресът е на ул. "Бачо Киро" 18, работно време от 8 до 21 ч., включително събота и неделя.

Автор: Цветелина Белутова