Капитал
Обратно към статията

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."

От Калина Горанова
14 юни 2019

Маша Гесен беше сред петимата финалисти на тазгодишните награди "Ришард Капушчински" за репортажна литература. Десетото издание на наградата на името на големия полски журналист и писател, известен като Краля на репортажа, се проведе неотдавна във Варшава.

Маша Гесен е руско-американска журналистка, писателка, активистка за правата на хората с различна сексуална ориентация и един от най-отявлените критици на руския президент Владимир Путин. През 2012 г. Гесен издава книгата "Човекът без лице - Невероятният възход на Владимир Путин". През 2013 г. Маша се мести в Ню Йорк. Нейни статии са публикувани в The New York Times, The Washington Post, Vanity Fair и други. От 2017 г. пише за The New Yorker. В конкурса Маша Гесен участва с книгата си "Бъдещето е история: Как тоталитаризмът опитоми Русия".

Наградата "Капушчински" получи Мачей Билавски за книгата си "Къщата с двете кули", в която той разказва историята на своето еврейско семейство, което през 1968 г. бяга в Швеция.

Книгата ви "Бъдещето е история" разглежда едно общество, обречено да повтаря миналото си. Каква е ролята и отговорността на отделния индивид в този процес?

Много е трудно да се говори за отговорност. Едно от твърденията ми в книгата е, че начинът, по който руското общество се е адаптирало към тоталитаризма, не е бил грешен. Това е била рационална адаптация - най-добрият начин да оцелееш при тоталитаризма.

Не може да виниш обществото за това, че е възпроизвело такъв начин на приспособяване, повече, отколкото жена - жертва на насилие, за това, че е трябвало да предвиди, че нещо лошо ще се случи. Мисля, че най-добрият начин да се разбере историята е тя да се разглежда в контекста на травмата.

Как да лекуваме тази травма?

Не знам как. Може би с наративна терапия. Постсъветските държави, които са се възстановили най-добре, са тези, които са успели да създадат много силна история за самите себе си. Много е важно да имаме способността да кажем "не сме напълно безсилни".

Може ли обществото да живее без Путин и какво ще стане след него?

Не мисля, че е работа на журналистиката да предсказва бъдещето. Вредата, която Путин нанася, е дълбока. Той задълбочава вредата, нанесена от тоталитаризма. Мисля, че колкото по-дълго продължава, толкова по-голяма ще е щетата за обществото. Но не знам какво следва.

Бъркат ли САЩ и ЕС във възприятието си за Путин и наличието на зъл мастър план?

Написах книга, в която твърдях, че Западът подценява неговата ужасност. Но също го описах и като не много интелигентен, не много образован и крайно нелюбопитен човек. Той няма такава амбиция, той няма мастър план, защото не е способен, но също и защото е опортюнист по природа. Продължавам да твърдя, че той не е такава заплаха, каквато си мислим. По някакъв начин е по-страшно да мислим, че той няма план - защото това просто означава, че сами сме затънали в тази каша, вместо, че сме водени от властно чудовище. По някакъв начин е успокояващо да мислим, че някой има идея какво се случва.

Каква беше реакцията на г-н Путин на книгата ви за него?

Той не знае за съществуването й и това е факт.

Как е възможно, няма ли разузнаване?

Възможно е. Той е на власт от 20 години. Когато книгата излезе, беше на власт от 13 години. Някой трябва да му каже за нея. Той няма сам да я намери, Путин не браузва в интернет. Някой трябва да поеме риска и да му каже. Той не знае за книгата. Факт.

Тази актуална носталгия по величието - да направим Америка велика отново, Русия - велика отново, колко опасна може да стане?

Така се заражда фашизмът. Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика. Сделката между демагозите и населението, в която демагозите обещават да освободят населението от задачата да мисли за своето бъдеще, като му обещават да го отведат до въображаемото минало, където се чувства комфортно.

А отговорът трябва да е ориентиран към бъдещето. Не може да е ориентиран към миналото или настоящето. Живеем в доста дълга епоха на правителства технократи, невизионери и начинът, по който технократските правителства отговарят на искането за въображаемото минало, е, че са много компетентни. Но не от това имаме нужда. Компетентността е ценна, но не е абсолютна ценност. Тя е инструмент - не е политика, а ние се преструваме че е. Политиката е визия. Политиката е това, на което сме се съгласили, в името на живеенето заедно в един и същ град, държава, свят. Тя трябва да е за бъдещето, не за знанието как да го направим. По някакъв начин дори трябва да е за незнанието и за това да стигнем някъде заедно.

Какви са приликите и разликите между Тръмп и Путин?*

Определено има повече разлики, отколкото прилики. Те са много различни като темперамент. Единият е емоционален, другият се преструва, че няма емоции, като липсата на емоции е неговата идея за проекция на властта.

Но има една прилика и това е как лъжат. Те лъжат не за да те накарат да вярваш в нещо, а за да установят власт. Посланието винаги е: "Казвам това, понеже мога да кажа, каквото си искам". Това е начин за вкарването на цялото общество в загубената битка за споделена реалност и е трагично. Кой е по-опасен? Единият е обективно по-властен и това не е Путин. Путин превърна Русия във все по-малко приятно и все по-малко сигурно място за живеене и беше важно да се знае че има други нормални места по света. По-специално САЩ, където има общество, основано на някои идеали. И сега, когато имаме американски лидер, който отрича тези идеали, не знам дали това е по-опасно, но определено е по-трагично.

* Въпросът е от дискусия с финалистите за наградата "Капушчински"

[Agencja Gazeta]