Капитал
Обратно към статията

Европа трябва да спре този позор

Разрушаването на демокрацията с парите от европейските фондове

От Тимъти Гартън Аш
28 юни 2019

Тимъти Гартън Аш
британски автор и професор по Европейски науки в "Оксфорд", в колонката си във в. "Гардиън"
Когато лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел, споделят и една обща вина - сред тях е лидер на държава членка, която вече не е демокрация. Виктор Орбан, унгарският премиер, седи там и се усмихва като демократ сред демократите, но в действителност през последното десетилетие той разруши либералната демокрация в страната си. И при това го направи с парите на данъкоплатците на ЕС. С новия Европейски парламент и обновеното ръководство на институциите си ЕС трябва да покаже, че ще защитава демокрацията на територията си. В противен случай всички хубави думи в член 2 от основния му договор няма да струват нищо.

Твърдението, че Унгария вече не е демокрация е доста силно и аз много мислих, четях и се вглеждах, преди да го изкажа. Описанието, което самият Орбан използва за режима си - "нелиберална демокрация", е противоречие в термините. Най-неутралното, което мога да намеря за управлението му, е "хибриден режим" - нито демокрация, нито диктатура.

Ето само някои от характеристиките на "системата за национално сътрудничество" на Орбан (Оруел щеше да оцени този евфемизъм). Управляващата партия "Фидес" така е проникнала в държавната администрация, че Унгария отново е еднопартийна държава, в която правителствените правомощия се използват за политически контрол. Приятелите на Орбан и членовете на семействата им се подкрепят с държавни договори, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се наказват с данъчни разследвания.

Трагичен фарс е фондовете на ЕС да се използват за унищожаване на европейските ценности.

"Фидес" ефективно разруши независимостта на съдебната власт, както е документирал и обширен доклад, приет от Европейския парламент. Голяма част от медиите, чиито собственици са тясно свързани с режима на Орбан, сега са консолидирани в де факто проправителствен картел. Унгария потъна в индекса за медийна свобода до 87-а позиция тази година.

Но най-големият скандал е, че той използва европейските фондове, за да бетонира режима си. Минавайки през правителството, средствата от тях се насочват директно към фаворитите на "Фидес". Орбан е ненадминат майстор в това едновременно да яде брюкселската торта и да използва жълто-кафявата пропаганда "Да спрем Брюксел", за да консолидира властта си. На този фон председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер все още може да го посреща с веселяшкия поздрав "Здравей, диктатор!", а кандидатът за поста му Манфред Вебер - да брои 13-те евродепутати от "Фидес" въпреки замразеното й членство в ЕНП. За срам на всички.

Какво трябва да направи ЕС? Като начало Вебер да не става председател на ЕК - включително защото е легитимирал разрушаването на унгарската демокрация от Орбан. Самата ЕНП след доклада на тримата "мъдреци" (които ще са три слепи мишки, ако не видят какво се случва) трябва да извади "Фидес" от редиците си. Това действие има много по-голямо значение, тъй като морален и политически императив на нашето време е цивилизованите центристки партии да очертаят ясна граница между себе си и популистките екстремисти.
ЕС трябва да спре този трагичен фарс, в който собствените му средства се използват за подкопаване на европейските ценности.

И да назначи за европейски прокурор румънката Лаура Кьовеши - тя най-добре знае как изглежда посткомунистическата корупция в Източна Европа. Проверките от страна на европейския прокурор трябва да са условие за получаване на тези пари. ЕС също така трябва да разпределя повече средства директно на местното управление и гражданското общество, вместо да бъдат използвани като огромен централизиран фонд за партийно-държавна корупция.

Какво прави ЕС за Унгария има значение не само за унгарците, но и за цяла Европа. На европейския континент може да има различни режими, но Европейският съюз трябва да е общност от истински демокрации.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посрещаше Орбан с веселяшкия поздрав "Здравей, диктатор!". За срам на всички

[Reuters]