Капитал
Обратно към статията

САЩ откриха нов проблем с Boeing 737 MAX

Той засяга софтуер, който е оригинален за самолета, а не е свързан с ревизиите във връзка с двете фатални катастрофи

От Капитал
27 юни 2019

Американската авиационна администрация FAA съобщи, че е открила нов проблем със сигурността в модела Boeing 737 MAX. Той беше забранен за полети след двете смъртоносни катастрофи само в рамките на няколко месеца. Проблемът е открит при оценяването на софтуерните модификации, разработени от Boeing. Авиопроизводителят трябва да се справи с новия проблем, преди да получи разрешение самолетите отново да летят, пише Wall Street Journal.

Забавяне на изпитанията

Според вътрешни източници на компанията проблемът е открит при тестовете на симулатора. Засега не е ясно дали той може да бъде отстранен чрез софтуерна актуализация или чрез технически промени в самолета.

Регулаторът е поискал от компанията да отстрани проблема. Това може да забави изпитанията на модифицирания модел, които са жизнено необходими за новото сертифициране на Boeing 737 MAX.

Този модел е най-продаваният самолет на американския авиопроизводител, но беше забранен за полети след две катастрофи, които отнеха живота на над 300 души. В момента компанията променя автоматичната система за стабилизация (MCAS), за която се твърди, че е причинила катастрофите. Новият проблем засяга софтуер, който е оригинален за самолета, а не е свързан с ревизиите във връзка с проблемите на MCAS.

Boeing потвърди, че FAA е поискала от компанията да промени специфична характеристика на полетите чрез софтуерни корекции. "Boeing работи за решение на проблема и няма да представи самолета за сертифициране, докато не бъдат изпълнени всички изисквания на FAA", заявяват от компанията.

След отстраняването на проблема FAA ще се нуждае от най-малко две до три седмици, за да тества резултатите от него. Boeing заяви, че работи в тясно сътрудничество с авиационния регулатор, за да върне MAX безопасно във въздуха.

Boeing трябва да реши новия проблем, преди да получи разрешение самолетите отново да летят

[Reuters]