Капитал
Обратно към статията

Бюджетният излишък вече надхвърля 3 млрд. лв. за полугодието

Плюсът в държавните финанси ще се свие бързо при евентуална сделка за американските изтребители F-16

От Лилия Игнатова
30 юни 2019

Плюсът в държавния бюджет приближава 3.2 млрд. лв. към края на полугодието. Това е 2.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Превишението на приходите над разходите за този период от годината е най-високото за последните десет години, но очакванията са излишъкът да се свие бързо. Преди седмица стана ясно, че България е на прага на потенциалната сделка за покупката на американските изтребители F-16, чиято цена е около 2-2.2 млрд. лв. и тя трябва да се плати накуп. Междувременно за целта финансовото ведомство пласира ДЦК за малко над 300 млн. лв. – първият аукцион от година и половина.

Ако бъде одобрена, сделката за покупката на осем летателни машини ще наложи и актуализация на бюджет 2019, като това се очаква да се случи през юли, стана ясно от думите на зам. финансовия министър Росица Велкова. Към момента бюджетът е планиран да завърши на касов дефицит от 0.5% от БВП, но предварителните изчисления показват, че параметрите по сделката може да го увеличат до около 2% от БВП.

Междувременно президентът Румен Радев предупреди, че в сделката за изтребителите е заложен скрит разход от още 1 млрд. лв., тъй като те се предлагат без необходимото оборудване и въоръжение. Допълнителни разноски за България се очаква да има и по летището Граф Игнатиево, става ясно от думите на президента в интервю по БНТ.

Бюджетът през първото полугодие

Предварителните оценки на Министерството на финансите показват, че приходите и помощите по бюджета достигат 22.3 млрд. лв. (малко над 50% от годишния разчет), което е увеличение с над 3 млрд. лв. спрямо година по-рано. Ведомството посочва, че това се дължи на спецификата на данъчния календар – голяма част от постъпленията по линия на корпоративен и подоходен данък идват през първата половина от годината.

От друга страна, разходите изостават значително. Ако постъпленията са на 50% от планираните за годината, разходите са на 43% от годишния разчет, или 19.1 млрд. лв. "През втората половина на годината ще се приложи планираното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния разчет", посочват от ведомството. Заделената сума за увеличението на пенсиите е 277 млн. лв., стана ясно от съобщение на Националния осигурителен институт (НОИ). "Освен това голяма част от планираните за годината капиталови разходи се извършват през втората половина на годината поради строителния сезон и други фактори", допълват от финансовото министерство.

Въпреки евентуалната покупка на изтребителите и изоставащите инвестиционни плащания е много вероятно и тази година бюджетът да завърши с малък или дори без дефицит на касова основа. Междувременно една част от излишъка подобно на предходните няколко години ще се преразпредели за непланирани разходи само с решение на Министерския съвет. А и в контекста на предстоящите кметски избори през есента изкушението да се разпределят допълнителни милиони към определени общини се увеличава.


Откъде идват парите

Подробен отчет за изпълнението на консолидирания бюджет има към май. Той показва, че постъпленията нарастват със 17% на годишна база. Увеличението идва основно от косвените данъци като ДДС и акциз, както и от осигуровките. Постъпленията от ДДС например нарастват с 10% до над 4.6 млрд. лв. към май, а при акцизите увеличението е с близо 300 млн. лв. (до 2.2 млрд.), от които две трети идват от повече събран акциз върху цигари. Приходите от социални и здравноосигурителни плащания също растат – с 440 млн. лв. до над 4.2 млрд., а постъпленията от помощи се удвояват на годишна база до 989.5 млн. лв.

От другата страна стоят разходите, които към май са с 8% над миналогодишните, или 15.7 млрд. лв. Тук повишението идва от повече разходи за персонал в публичния сектор и увеличението на учителските заплати (с 13% до 2.1 млрд. лв.), както и с 250 млн. лв. по-големи трансфери към общините (1.8 млрд. лв. към май). За сметка на това капиталовите разходи са малко над милиард, от които едва 85 млн. лв. идват от държавния бюджет (това е 3.1% от планираните 2.8 млрд. за годината).

Финансовият министър Владислав Горанов обикновено се презастрахова и изготвя консервативна прогноза за държавните финанси. Така те винаги са на плюс, а минусът от подобен подход е, че в края на годината всеки започва да лобира за извънредни субсидии

Фотограф: Велко Ангелов