Капитал
Обратно към статията

Уволнението на управителя на турската централна банка предизвиква притеснения

Страховете са, че новият гуверньор ще се сблъска с по-голям натиск по отношение на лихвените проценти

От Пламена Кацарова
8 юли 2019

Уволнението на управителя на централната банка на Турция Мурат Четинкая в края на миналата седмица от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган заради отказа му да намали лихвените проценти е повод за притеснение и даде началото на вълна от възмущение, съобщава Financial Times. Очаква се малко финанси в страната да подкрепят бившия ръководител на финансовата институция, чиито три години на поста бяха белязани от нестабилна и неортодоксална парична политика.

"Премахването на управителя на централната банка по този начин ще нанесе удар върху нейната институционална структура, капацитет и независимост", написа в Twitter бившият заместник-управител на банката Ибрахим Турхан.

Притесненията

Уволнението на Четикая създава риск новият гуверньор – бившият заместник Мурат Уйсал, да бъде възприет като подчинен на президента. Бившият висш служител на Министерството на финансите и член на основната опозиционна партия в Турция Фаик Озтрак предупреди, че централната банка се е превърнала в "затворник на президентския дворец".

Уволнението на Четинкая задълбочи също и дълбоките опасения сред инвеститорите относно доминацията на Ердоган във всички области на правителствената политика, включително икономическото управление.

Някои се опасяват, че ако новият гуверньор е изправен пред натиск за агресивно намаляване на лихвите, Турция може да се насочи към нова валутна криза като тази миналото лято, която изтри 30% от стойността на лирата, увеличи инфлацията и предизвика рецесия. Анализаторите предупреждават, че това ще бъде много по-проблемно този път, особено за турските корпорации, които са обременени от дълг в чуждестранна валута, и техните кредитори.

"Ако сте засегнати от друг шок на валутния курс, докато икономиката е в рецесия, това значително ще ограничи способността ви да изплатите дълга си. Още не сме се справили с първата криза, друг удар само ще влоши нещата", каза професорът по икономика от университета Коч в Истанбул Селва Демиралп.

Пътят до върха и голямото падане

Когато Четинкая беше назначен за гуверньор на централната банка преди три години, той беше възприеман като свързан със зетя на Ердоган, който миналата година стана министър на финансите Берат Албайрак. Под натиска на президента, който е противник на високите лихвени проценти, бившият управител привлече критики от страна на инвеститорите, че не е реагирал достатъчно бързо на ситуацията, за да предотврати спада на лирата. Когато валутата се срина миналия август, банката изчака шест седмици, преди да повиши основната си лихва до 24%.

Въпреки че инвеститорите бяха обезпокоени от други неортодоксални практики, най-вече от усилията на банката да прикрие ерозията на валутните си резерви, те похвалиха Четинкая за запазването на нивото на основния лихвен процент от септември насам. Инфлацията спадна до 15.7% миналия месец, докато големият дефицит по текущата сметка рязко се сви.

И все пак, зад кулисите, напрежението нарастваше. Управителят на централната банка се сблъскваше все по-често с Албайрак, според няколко души, запознати с въпроса. Финансовият министър действаше като емисар на президента.

Четинкая ядоса финансовия министър, като отказа да намали лихвите на последното заседание на комитета по парична политика през юни. Те се сблъскаха отново при изготвянето на плана за следващата среща, което трябва да се проведе в края на юли. Бившият гуверньор беше готов да намали лихвите, но не колкото настояваше Албайрак. Миналия месец Ердоган предупреди, че високите лихвени проценти "нараняват" Турция и обеща, че скоро ще бъде намерено "окончателно решение". По-малко от три седмици по-късно Четинкая, който отказа да подаде оставка, е уволнен. Правни експерти твърдят, че начинът на уволнение по президентски указ е незаконен.

Неясното бъдеще

Не е ясно как ще се справи новият управител. Турски финансист определи бившия изпълнителен директор на държавната Halkbank като "умен", но изрази загриженост относно способността му да се противопоставя на правителството. Друг заяви, че фамилното му име - което значи "кротък" на турски, е показателно за неговия характер. Твърди се, че той се е застъпил за намаляване на лихвения процент по време на последното заседание на комитета по парична политика.

Инвеститорите се притесняват, че
Мурат Уйсал ще бъде подложен на натиск за рязко намаляване на лихвите на следващото заседание на 25 юли - ход, който според тях би изострил дълбоките проблеми в икономиката. "Понижението ще доведе до много по-слаба валута", коментира портфолио мениджърът в Amundi Абас Амели-Ренани.

Мениджърът във фонда за управление на активи GAM Пол Макнамара се опасява, че Ердоган е склонен да продължи политиката за "растеж на всяка цена". "Ако той се опита да прекъсне рецесията, като натрупа повече заеми в слаба икономика, създава сценарий, при който нещата могат да започнат да се оказват доста сериозно погрешни в Турция", добави той.

Промяната в централната банка идва, когато Турция се готви да приеме доставката на руската система за противовъздушна отбрана S-400, която рискува да предизвика американски санкции и да допринесе към напрежението на финансовите пазари.

През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая заради отказ да намали лихвите

[Reuters]