Капитал
Обратно към статията

Мицотакис - наследникът на династия, който иска да е аутсайдер

Гръцкият премиер поддържа имидж на представител на ново поколение политици, но някои го виждат като част от статуквото, банкрутирало страната

От Марина Станева
12 юли 2019

Мицотакис обещава повече инвестиции, нови работни места, разблокиране на приватизацията и намаляване на данъците.
Но ръцете му до известна степен са вързани заради продължаващия външен надзор след края на гръцката спасителна програма.
След четири години управление на левия Алексис Ципрас Гърция се завръща към вратовръзките. Но как така след флирт с антисистемното страната се обърна отново към статуквото, което прогони през 2015 г.? Отчасти отговорът се крие в способността на новоизбрания премиер Кириакос Мицотакис да се представя за аутсайдер още откакто се впусна в надпреварата за лидерството на своята консервативна "Нова демокрация" през 2015 - 2016 г.

След парламентарните избори в неделя в. Kathimerini обяви: "Силен мандат за големи промени". В. Ta Nea пък твърди, че Мицотакис има "пълна доминация", което ще го направи "могъщ премиер" по време на управлението му.

Изборната му победа се дължи до голяма степен на умората на гърците от годините на изискваните от международните кредитори икономии в допълнение с високата безработица. С комфортното мнозинство от 159 места от общо 300 в парламента Мицотакис веднага положи клетва като премиер. Очакванията към него са големи, въпросът е дали ще успее да ги изпълни.

Произход срещу личен стил

Мицотакис е син на бивш премиер, неговата сестра е бивш външен министър и кмет на Атина, а нейният син ще стане кмет на Атина през септември. Заедно със социалистите Папандреу и консерваторите Караманлис неговата фамилия е доминираща в гръцката политика от години. Кириакос Мицотакис получава образование в Harvard и Stanford в САЩ и е част от последното консервативно правителство като министър на административната реформа.

"Бившият консултант на McKinsey има дръзки планове. Но някои се притесняват, че когато меденият месец на Мицотакис свърши, старите вражди и връзкарство в "Нова демокрация" ще се появят отново и ще подкопаят неговите опити за реформа. Други го виждат като поредната проява на династичното статукво, което поначало забърка Гърция в неприятности", обобщава анализ на сп. Economist. И допълва, че на новия премиер ще му се наложи да се опълчи срещу същото това статукво, от което той произлиза, тъй като неговата партия отдавна е оплетена в мрежа от корупция и конфликт на интереси, оставила страната неконкурентоспособна, нефункционираща и банкрутирала.

"Мицотакис има имидж на представител на ново поколение гръцки политици. Като аутсайдер той спечели вътрешните избори в "Нова демокрация" и предприема инициативи винаги срещу партийното статукво", казва пред "Капитал" политическият анализатор Георгиос Сеферцис. Според него дали старата гвардия ще му попречи по време на премиерския мандат ще си проличи още в първите месеци на неговото управление: "По принцип с избора на нови лица при сформирането на кабинета изглежда, че той ще продължи да маргинализира статуквото в своята партия." А сп. Economist заключава, че неговият произход е повод за критика, докато неговият личен стил е довод за защита.

Макар Мицотакис да е смятан за либерал, в партията му има членове с по-десни възгледи. Това кара журналиста на свободна практика Давид Патрикаракос да твърди пред Politico, че "новият премиер може и да е центрист, но това не се отнася за партията му". Според него "Нова демокрация" се е отклонила притеснително надясно и Мицотакис е "приемливото лице на една формация, съдържаща твърдо десни елементи, които са окуражени от глобалния успех на дясното – от Унгария до САЩ".

Икономиката, глупако

Обещанията на Мицотакис за повече инвестиции, нови работни места, разблокиране на приватизацията, сваляне на данъците и съживяване на пострадалата средна класа спечелиха уморените от икономии гърци. Те се надяват, че новото правителство може да задвижи икономическия растеж, след като страната излезе от строгия надзор на международните кредитори миналата година. Мицотакис заварва една икономика, нарастваща с умерен темп от 1.3% на годишна база през първото тримесечие, и публични финанси, които може и да не постигнат целите, договорени с кредиторите. В определен момент новият премиер вероятно ще поиска преговори за намаляване на поставената цел за първичен бюджетен излишък от 3.5% за 2020 - 2022 г.

Действията на Мицотакис относно фискалната политика ще бъдат внимателно следени, а истинският тест ще бъде бюджетът за догодина, който ще бъде очертан в традиционната реч на премиера през септември. Мицотакис, който по време на предизборната кампания твърдеше, че Гърция губи време за грешни приоритети, сега иска да наваксатой обяви, че ще внесе в парламента законопроект за намаляване на данъците в следващите седмици. Програмата на "Нова демокрация" обещава серия от мерки, включително сваляне на корпоративната ставка и на облагането върху доходите.

"Основната причина за този изборен резултат е икономиката. През последните четири години и половина хората не видяха подобрение, а орязване на заплати и пенсии", посочва анализаторът Теодор Кулумбис пред Reuters. Но ръцете на Мицотакис до известна степен са вързани заради продължаващия външен надзор след края на спасителната програма. А междувременно Ципрас ще чака в опозиция новият премиер да се препъне.

Досегашният гръцки премиер Ципрас предаде властта на наследника си Мицотакис

[Reuters]

Момчето си отива

При управлението на Алексис Ципрас Гърция мина през най-трудния си период през последните години и оцеля. Досегашният премиер се трансформира от ляв популист до лявоцентрист, а сделката за името със Северна Македония му донесе признание в ЕС. Същото не се отнася за одобрението у дома, където бе наказан от избирателите на парламентарния вот в неделя. За този резултат допринесоха и икономиите, които той прие да спазва, след като дойде на власт с обещанието да ги премахне.

С комфортно мнозинство от 159 места от общо 300 в парламента Мицотакис веднага положи клетва като премиер

[Reuters]