Капитал
Обратно към статията

Да снимаш Пабло

"Пикасо – погледът на фотографа" в Барселона разказва чрез снимки личния живот и творческия процес на Пабло Пикасо

От Меглена Мишева
12 юли 2019

Това лято музеят "Пикасо" в Барселона предлага на посетителитете си една забележителна фотографска разходка из живота на знаменития испански художник. Близо 200-те фотографии, в които Пикасо е пред, а в някои случаи и зад камерата, са хронологично свидетелство за епохата, в която са направени, и са подредени в тематични секции с различни акценти, свързани с личния и творческия свят на художника.

"От далечното лято, в което той застава зад камерата в ролята на репортер, до момента, в който използва собствения си образ като икона, Пикасо поддържа постоянна и интензивна връзка с фотографията и фотографите, които допуска в личния си творчески свят", каза пред журналисти Виолета Андрес, научен куратор на изложбата.

Портрет на Дора Маар, Париж, 1936–37 г.

Автор: © Dora Maar, Vegap Barcelona, 2019


Серия портрети на Дора Маар, подредени в парижкото студио на Rue des Grands-Augustins, 1939 г.

Автор: © Dora Maar, Vegap Barcelona, 2019Ще видим Пикасо в ателиетата му - от бедното, бохемско и споделено с други артисти ателие в парижкия квартал Монмартр, до разкошната вила "Калифорния" на френското крайбрежие близо до Кан. Ще ни изненада образът му на щастлив съпруг и баща, запечатан на черно-бяла документална лента, докато играе с Пол и Олга в двора на вилата им в Нормандия, но не след дълго ще поклатим глава с усмивка, като разберем, че пищната женска фигура, която той страстно скулптурира в ателието си по същото това време, не е на Олга, а на тайната му любовница от този период, Мари-Терез Валтер.

Ще видим Пикасо и в скромното му ателие по време на войната, докато създава най-известното си произведение - "Герника", заснет от Дора Маар. Прави впечатление, че тя е един от малкото фотографи, допуснати до тези дълбини на творческата му интимност. "Той често позира пред собствените си произведения, но рядко го виждаме по време на самия креативен процес", допълва Виолета Андрес.

Запознанството му с представителката на сюрреализма Дора Маар е често определяно като от едно от най-значимите събития за Пикасо в лично и творческо отношение. Зала 4 от изложбата е уникално свидетелство именно за това креативно сътрудничество между художник и фотограф, от което редом с много други се ражда и експерименталната серия "Плачещи жени".

Архетип на серията е Дора Маар, а в нея се съчетават различни неизпробвани до този момент техники, като нанасяне на маслена боя върху фотографски негатив например.

Изложбата цели именно това - да разкрие мултидисциплинарния талант на Пикасо, в който преобладава екпериментирането с всички възможни техники и средства, до които той има достъп.

Пабло Пикасо пред натюрморти в Château de Vauvenargues, април 1959 г.

Автор: © David Douglas Duncan"Съвместно с музея "Пикасо" в Париж обединихме архиви и усилия за създаването на тази експозиция. Желанието ни е да продължим да работим заедно в тази посока, за да запознаем публиката и с други амбициозни проекти, свързани с личността на този гигант на модерното изкуство. Проекти и изложби, чрез които хората да опознаят и разберат творчеството му по-добре", каза на срещата с журналисти в града Еманюел Гигон, директор на музея "Пикасо" в Барселона и главен куратор на изложбата.

Пабло Пикасо в Кан, 1957 г.

Автор: © David Douglas DuncanИзложбата "Пикасо – погледът на фотографа" събира близо 200 фотографии, някои от които на Люсиен Клерг, Мишел Сема, Дейвид Дъглас Дънкан, но и много други, чието авторство е трудно да бъде определено.
Фотографиите са подредени в девет зали; допълнени са с няколко оригинални картини, скулптури и керамика, които оживяват пред погледа на посетителя, "извадени" от черно-белите кадри. Сред няколкото включени видеоматериала е и откъс от документалния филм на Лучано Емер "Да срещнеш Пикасо".

Изложбата е осъществена благодарение на съвместната работа и архивите на музея "Пикасо" (Париж), MNAC (Барселона), "Рейна София" (Мадрид), библиотека "Еманюел Бусар", частни колекции и др. Ще бъде отворена за посетители до 24 септември 2019 г. в музея "Пикасо" в Барселона.

Пабло Пикасо, 1952 г.

Автор: © Robert Doisneau / Gamma Rapho