Капитал
Обратно към статията

Столичната община отпуска предизборно милиони за детски площадки и ремонти

Предвижда се изграждане на спортни игрища в кварталите, ремонт на училища и довършване на алеите в "Южен парк III"

От Анина Сантова
11 юли 2019

Столичният общински съвет (СОС) реши да отпусне значителна сума от близо 3.5 млн. лв. за изграждането на нови детски и спортни площадки, ремонт на училища, детски градини и игрища, както и за дофинансиране на ремонтните дейности за настилките в "Южен парк III ". Силната активност на общината идва няколко месеца преди местните избори.

Площадки в "Люлин" и "Илинден"

Едно от решенията на СОС е за изграждането на нови детски и спортни площадки в "Люлин", както и за реконструкцията на спортни игрища в района. Отпуснатото финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) е на стойност 500 хил. лв. От приетите доклади на общинските съветници става ясно още, че и спортните игрища в район "Илинден" също ще бъдат обновени за 468 833 лв.

За училищата

В шест училища на територията на общината пък се предвижда изграждането на многофункционална училищна спортна зала със съпътстващи помещения. С тази цел общината пуска обществена поръчка за изработването на типов инвестиционен проект, който ще струва 200 хил. лв с ДДС. Финансирането отново идва от СОПФ.

Задвижва се и програмата за ремонти в общинските училища и детските градини за 2019 г. Тя включва общо 38 обекта, за обновлението на които фондът ще отпусне 2 087 500 млн. лв. Според доклада необходимата сума за изпълнението на дейностите е в размер на близо 5 млн. лв.

Финалът на "Южен парк"

Общината си поставя за цел да завърши и ремонта на алеи в "Южен парк III", за да приключи първоначалния етап. Това ще ѝ струва 280 хил. лв. с ДДС. "Към моментът е изпълнен ремонтът на 9700 кв.м алеи за 800 хил. лв. и е започнала работа на 5700 кв.м, с което финансовият ресурс от 1.2 млн. лв. се изчерпва", казва се в доклада на общинския съветник Орлин Алексиев и зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

Едно от решенията на СОС е за изграждането на нови детски и спортни площадки в "Люлин", както и за реконструкцията на спортни игрища в район