Капитал
Обратно към статията

Ново място: "КО-ОП"

Коуъркинг пространството отваря врати с амбицията да среща различни професионалисти, публики и изкуства

От Капитал
12 юли 2019

"Ко-оп" е най-новото коуъркинг пространство в София. Тук хора от креативната индустрия се срещат с широката публика, за да опровергаят убеждението, че изкуството е нещо елитарно, от което трябва да "разбираш". Идеята е "КО-ОП" да се превърне в дом за хора от креативната индустрия и за онези, които търсят лична среща с изкуството. В тази сграда се е помещавало ателието на художника Светлин Русев. "Имаме си едно въгленче и една ваза, останали от него", казва създателката на "Ко-оп" Ели Сотирова.

Тя винаги си е мечтала за малка галерия, а коуъркингът се появил като естествено продължение на концепцията за обмен на идеи между професионалисти, клиенти и любители. Предната част на "Ко-оп" се състои от две функционални части - малка галерия и салон за събития, срещи или просто за кратка почивка с гледка към парка "Заимов" през стената-прозорец. Задната част на пространството е светъл коуъркинг, с минималистичен дизайн. Ярки столове, цветни настолни лампи и стенни растения контрастират с графитения фон и създават усещане за добре организирано жилище.

Фотограф: Виктор Бобчев


Атмосферата се допълва от удобни мебели, напълно обзаведена кухня, шкафчета за лични принадлежности, дори душ и дъска за гладене – в случай че някои от членовете на коуъркинга предпочитат да стигат до работа на две колела или бегом. Работното пространство съдържа един офис за максимум 4 души, 23 индивидуални места, които могат да се обособяват на зони за малки екипи, и зала за срещи с капацитет 8-10 души. Артзоната също разполага с презентационна техника.

Тепърва предстои "КО-ОП" да се развива, със събития като работилници за обмен на умения, а през есента предстоят няколко изложби – фотография, българска графика, продуктов дизайн и триенале на графиката. "Искам тук да кипи", обобщава Ели Сотирова.

Пространството се намира на бул. "Янко Сакъзов" 17, работно време: 9-19 (с възможност за достъп 24/7)

Автор: Виктор Бобчев