Капитал
Обратно към статията

Ново място: Trattoria la Bicicletta

Италианският ресторант на Чанко Чанев предлага меню с широк избор

От Капитал
12 юли 2019

Италианската кухня е най-обичаната и популярна кухня в света. Официално това беше обявено през март в изследване на YouGov, организация, която се занимава с обществените нагласи в глобален мащаб. Допитването й е сред 25 000 души от 24 държави за 34 национални кухни. Италианската получила най-висока оценка, след нея се нареждат испанската и японската. Тук няма място за чудене: миграцията на италиански готвачи започва още от Ренесанса. Тогава и Мария Медичи се омъжва за крал Анри, пристига с цялата си свита готвачи и сладкари, куп книги с рецепти, и вилици, с които научава французите да се хранят. По-късно - само от 1880 до Втората световна война, 9 милиона италианци напускат страната си и пренасят и кухните си на новите места.

Но дори без тези числа и без това изследване всички сме свидетели на повсеместната хегемония на пицата и пастата: независимо дали на крак, на кьоше, в тратории, пицарии или в топ ресторанти - те са буквално по всички точки на земното кълбо. Ето сега и на "Дондуков".

Новото място се казва Trattoria la Biciclettа by Chanko Chanev. Много от нас познават Чанко Чанев от Leo’s Pizza, повечето сме му били редовни клиенти, знаем какво може, така че сега да сме наясно какво да очакваме. За останалите: когато преди повече от десет години Leo’s Pizza на ул. "Искър" отвори врати, тя до края си остана еталон за добрата паста и пица.


Сега Чанко Чанев отново застава с името си, този път зад "велосипеда", и в доста по-голямо пространство, където до неотдавна е имало банка. Сърцевината на менюто му са двадесетината вида паста, толкова пици, и пет варианта ризото. Освен тях има предостатъчен избор - предястия като оливе ал асколана, пармиджана ди меландзане, сицилианска капоната, артишок ала романа; основни месни и рибни ястия, и меса на барбекю.

Всеки ден тук се предлага обедно меню, и много често някое ястие извън менюто или специално приготвен десерт. Затова един съвет: при възможност най-добре питайте за Чанев, и преди да поръчате, разпитайте го него какво ще ви препоръча.


E adesso, basta parlare buon appetito!

бул. "Дондуков" 18
Работно време: понеделник - неделя 12 - 23 ч.
0877696932

Автор: Цветелина Белутова