Капитал
Обратно към статията

"Агрополихим" инвестира 26 млн. лв. в нов резервоар за амоняк

Компанията ще разшири капацитета си за складиране на суровината, която е основна за производството на азотни торове

От Иглика Филипова
23 юли 2019

Девненският производител на торове "Агрополихим" ще инвестира близо 26 млн. лв. в разширяване на капацитета си за складиране на амоняк. Суровината е ключова за производството на азотни торове, а изграждането на нов резервоар се очаква допълнително да намали зависимостта на компанията от цената на природния газ в страната. Съоръжението се очаква да заработи след около година и да добави още 12 работни места към заетите в момента около 700 души в дружеството.

Старо и ново

Съоръжението за течен амоняк, който компанията в момента използва, беше пуснато през 2014 г. Инвестицията беше в размер на 23 млн. евро и отне цели 11 години да се случи, тъй като държавната машина години наред се опитваше да попречи на компанията да намали зависимостта си от регулираните цени на природния газ, който е основна суровина за производството на азотни торове.

С проекта си сега предприятието ще добави още капацитет за складиране на суровината. Според доклада към последния отчет на "Агрополихим" се предвижда изграждане на нов резервоар с капацитет 20 хил. куб.м. Това е и основната инвестиция, която е планирана за тази година, наред с още няколко проекта. Отчетът показва още, че през 2018 г. компанията значително е увеличила капиталовите си разходи, които са достигнали 47.1 млн. лв. спрямо 25.3 млн. лв. през 2017 г.

Инвеститорът

"Агрополихим" е един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в региона. Продуктите на компанията включват също амоняк, киселини, соли и сгъстени газове. В дружеството работят около 700 души.

Заводът в Девня беше приватизиран през 1999 г. от регистрираната на Британските Вирджински острови Acid & Fertilizers, която купи 63% от капитала. В последствие делът й се увеличи и сега компанията държи 99.76% от торовия производител.

"Агрополихим" е на 70-о място в класацията К100 на най-големите компании по приходи за 2018 г., въпреки че отстъпва няколко позиции, след като през миналата година продажбите й спадат (виж таблицата). От отчета на компанията става ясно, че основната причина за това са по-ниските приходи от продажба на стоки, по-точно на вносни фосфатни и комбинирани торове. Продажбите на собствена продукция леко са се увеличили като стойност (около 2%).

Върху резултатите на фирмата влияние са оказали повишените разходи за газ, който формира 60% от себестойността на произвеждания в Девня амоняк, въпреки че компанията също е и внасяла амоняк. Значително - над два пъти, е нараснала и цената на друга основна суровина - сярната киселина.

"Агрополихим" е един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в региона

Фотограф: Юлия Лазарова