Капитал
Обратно към статията

Кино: "Анна"

Люк Бесон на своя територия, сръчно и с ново момиче с пистолет

От Янко Терзиев
2 август 2019

+ + + от 5
Още от същото: "Червената лястовица"

Матрьошките са лайтмотив в новия филм (Anna) на Бесон, те са съдба на централната героиня и похват в разказа. Московско момиче продава матрьошки на Измайловския пазар, русата й хубост е скрита зад забрадка и валенки. Скаут на парижка модна агенция я открива случайно. Дали? Бесон слага надпис "3 години по-рано" и виждаме как агент на КГБ (Люк Еванс) вади момичето от улицата и наркотиците срещу обещание за пет години служба като наемен убиец и после – свобода. Следват Париж, блясъкът на фотосесиите и между тях "мокрите" поръчки, изпълнени със същия шик. Бесон е на територията си от "Никита", свободата е илюзия, отстрелването е с ефикасността от "Люси", а няколко човешки паузи на съмнения и "умора от занаята" напомнят далечно "Леон".

Но отдавна не е сам тук. Красотата бе въоръжена и от Брайън де Палма (Femme Fatale) и Тони Скот ("Домино"), напоследък и в преките разклонения "Атомна блондинка" (2017) и "Червената лястовица" (2018). "Анна" е завършен снимачно в края на 2017 г., три месеца преди лансирането на Дженифър Лорънс като балерина от "Болшой" със сходна сюжетна мисия в Париж. За нещастие на Бесон "Червената лястовица" е "отстреляла" междувременно зрителската изненада. За още по-голямо нещастие самият режисьор бе обект на разследване по линията #MeToo. Обвиненията му отпаднаха едва през февруари и "Анна" беше "освободен" за разпространение. Но без нормалната промоция, заради печата на съмненията.

Въпреки сложната си биография и общата вторичност самият филм е добро лятно забавление. Визията на Бесон гали окото, напомня, че е един от основателите на движението Cinema du Look (заедно с Лео Каракс). Конструкцията на интригата като "матрьошка в матрьошката" е изобретателна и държи вниманието. Но главният коз е естествената киногеничност на родената в Магадан и стигнала до Диор и Валентино Саша Лус като Анна. За разлика от това на Бесон нейното бъдеще в киното е сигурно.