Капитал
Обратно към статията

Прокуратурата нападна и "Медиапул" - с обвинения във "вандалски акт"

Медията само направи сравнение за различната практика на обвинението при случаи на обругаване чрез некролози

От Капитал
21 август 2019

Сайтът "Медиапул" стана поредната медия, заклеймена от прокуратурата в поднасяне на "манипулативна информация за делата на държавното обвинение". В официално съобщение на спецпрокуратурата от сряда медията е обвинена във "вандалски акт" и оскверняване паметта на починал магистрат – следовател, само защото си е позволила да направи сравнение за противоречивата практика на обвинението по повод на обругаването чрез некролози.

На 19 август Mediapool публикува статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Публикацията се позовава на прессъобщение на прокуратурата за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска обидни и нецензурни думи върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура, а след това се опитал да скъса некролога, но бил спрян от съдебната охрана. Прокурор е определил деянието като хулиганство с висока обществена опасност и е поискал постоянно задържане под стража. В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане.

Проблемът на спецпрокуратурата обаче не е в начина, по който е поднесена случката. В статията на "Медиапул" всъщност няма нищо нито за покойния следовател (не се споменава дори и името му), нито за конкретната квалификация на оскверняването на некролога му като хулиганство.

Проблемът на прокуратурата е в коментара на медията, че при други случаи – на разлепени некролози за живи хора, заемащи важни обществени позиции и ангажирани с чувствителни проблеми - прокуратурата е отказвала въобще да започне разследване или пък изобщо не си дава труд да проведе адекватно разследване.

"Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш заместник главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, в опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров", се казва в публикацията на "Медиапул". Тогава прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело за некролозите на Ситнилски, с аргумента че това не е обществено опасно деяние, а само форма на граждански протест, макар и неприемлива. Скоро след това Камен Ситнилски бе отстранен от ВСС с незаконно решение на мнозинството в съвета, оформено около Сотир Цацаров.

"През ноември 2018 г. вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщаваха "c пpиcĸъpбиe" зa "ĸoнчинaтa" ѝ." Прокуратурата не е съобщавала за разкрит извършител на това деяние, което би трябвало да е с висока обществена опасност", е вторият пример, който се дава в публикацията на "Медиапул". Кантората на адвокат Ирен Савова защитава съпроцесничката на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева – Биляна Петрова, в един много напрегнат процес, при който бяха идентифицирани сериозни процесуални нарушения от страна на спецпрокуратурата и съда. Адвокат Савова обвърза случая с опит за психически тормоз заради делата ѝ.

Това са "различни казуси, които нямат нищо общо помежду си", се казва в публикуваното съобщение на спецпрокуратурата от сряда. И нищо повече по темата с какво хулиганството в единия случай е по-различно от хулиганството в другия. И дали в случаите със Ситнилски и Савова става въпрос само за хулиганство или и за други престъпления от Наказателния кодекс.

За сметка на това медията е обвинена, че "грозно" използва паметта на колегата следовател (посочено е името му, нещо, което "Медиапул" не си позволява), "само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата". "Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се казва още в съобщението на прокуратурата.

"Излиза, че издевателствата и тормозът върху живи юристи е просто "протест", а когато се драска върху некролози на починали юристи, е случай с висока обществена опасност", е коментарът на "Медиапул" от сряда.

В началото на август прокуратурата в различните ѝ проявления - Асоциацията на прокурорите, зам. главният прокурор Иван Гешев, ръководството на прокуратурата и прокурорската колегия на ВСС, публикуваха четири различни становища, в които заклеймяват медийни публикации – статии в "Капитал" и "Сега", свързани с кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В статиите не се оспорват факти от публикациите, а изводите и коментарите, които следват от тях.

Фотограф: Велко Ангелов