Капитал
Обратно към статията

4+1 | За шпионската офанзива на Китай в САЩ, защо Тръмп е искал да хвърля атомни бомби в урагани и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

От Капитал
27 август 2019

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Китайската шпионска офанзива в САЩ

Само за последната година в САЩ са разкрити публично трима вербувани от Китай американци. Според самите американски власти в последните години китайските служби са станали много по-агресивни в опитите си да добият американска информация. Докато службите и институциите на други държави винаги са били приета част от шпионската игра, Китай също така провежда огромна операция за търговски шпионаж, на която САЩ още нямат обширен отговор. Прочетете повече тук.

Защо да не хвърлим атомна бомба по урагана?
Това е идея, която е хрумнала на администрацията на Тръмп и лично на самия президент на САЩ повече от веднъж. Теорията е, че ураганът може да бъде отклонен с достатъчно голяма мегатонова ядрена експлозия, за да не достигне САЩ. Идеята звучи изключително нелепо и освен това е със 70 години остаряла - последния път, когато нещо подобно е предлагано в САЩ, е през 50-те години на миналия век и дори тогава се стига до заключението, че не става. Прочетете повече за ядрената обсесия тук.

Libra иска да ги хакнете за 10 хил. долара
Швейцарската организация The Libra Association, която е наета от Facebook да управлява криптовалутата на компанията, предлага 10 хил. долара за всеки открит бъг или уязвимост. Криптовалутата се очаква да излезе на пазара в началото на 2020 г., като надеждността на валутата и подкрепата й от Facebook може да променят цялостния криптопазар. Прочетете повече тук.

Да си барман на Южния полюс
На Южния полюс има 45 изследователски бази, в които през лятото живеят и работят хиляди учени и персонал по поддръжката. В шестте месеца от годината, през които Антарктика е лишен от слънчева светлина обаче, температурите падат рязко, а броят на хората намалява до няколкостотин. В тази "приветлива" среда споделените преживявания и пиенето на алкохол заедно стават жизненоважни, а добрият барман се цени от цялата изследователска база. Можете да научите повече за това какво е да си барман на Южния полюс тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Препятствията пред "дълбоката работа"

Всички вече сме свикнали да отделяме постоянно внимание на телефоните си и непрестанното им бръмчене и пиукане. Дори и да мислим, че трябва да им отделяме по-малко внимание, това не ни тревожи особено. Според компютърния специалист и автор Кал Нюпорт обаче проблемът е в пъти по-огромен - непрестанното разсейване ни отучва от "дълбоката работа" и ни прави непригодни за нея. Според Нюпорт "дълбоката работа" е всяка задача, която изисква постоянното ни и фокусирано внимание за дълго време. Можете да слушате повече тук.

[Pexels]