Капитал
Обратно към статията

Какво следва след падането на правителството в Румъния

Президентът вече обяви, че ще посочи кандидат за премиер до 15 октомври

От Йоанна Иванова
11 октомври 2019

238 депутати при необходими най-малко 233-ма гласуваха за свалянето на Дънчила.
След като тази седмица румънската опозиция свали с вот на недоверие правителството на Виорика Дънчила, сега президентът Клаус Йоханис има десет дни да посочи кандидат за неин заместник. След това кандидатът разполага с 60 дни, за да сформира преходно правителство, което да управлява до парламентарните избори в края на 2020 г.

След консултации с политическите партии Йоханис обяви, че планира да назначи наследник на Дънчила до няколко дни. "Съвсем ясно е, че се насочваме към правителство на Националлибералната партия (PNL) или центрирано около нея", заяви Йоханис.

Как се стигна дотук

Румънският парламент успя да свали правителството на социалдемократите, след като 238 от общо 465 депутати подкрепиха вота на недоверие. Предложението беше внесено от PNL и получи подкрепата на останалите опозиционни партии в парламента.

PNL заплаши Дънчила с вот на недоверие още през август, когато управляващата социалистическа партия PSD изгуби мнозинството си в парламента, след като младшият партньор - либералната ALDE, напусна коалицията. Така социалдемократите останаха с 205 от общо 465 места в парламента, което ги направи силно уязвими. ALDE напусна коалицията заради "политически различия" и се присъедини към опозицията, която пък обвинява правителството на социалдемократите, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции.

Какво следва

Падането на румънското правителство означава, че сега опозицията има 10 дни да излъчи номинацията си за наследник на Дънчила. Депутатите вече са в разговори с президента Йоханис, който трябва да одобри номинацията им. Въпросът е дали партиите ще успеят да постигнат консенсус на фона на различията помежду си. Ако все пак опозицията успее да издигне кандидат, той или тя ще има 60 дни, за да сформира кабинет, с който да управлява до следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат през декември 2020 г. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, президентът трябва да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. В петък след разговори с опозицията Йоханис заяви, че планира до 15 октомври (вторник) да обяви предложението си за наследник на Дънчила.

Някои депутати призоваха за свикването на предсрочни избори. Самият Йоханис също подкрепи идеята, но заяви, че за него в момента е приоритет да наложи "най-доброто конституционно решение" за страната.

А президентските избори?

За да бъде политическата обстановка в Румъния още по-сложна, на 10 ноември ще се проведат и президентските избори. Йоханис ще се яви като независим кандидат, подкрепен от PNL. По-интересно е обаче, че непосредствено след вота на недоверие Дънчила обяви, че няма да се оттегля от надпреварата и ще остане като кандидат на социалдемократите за президентското място.

Политическите турбуленции в Румъния ще усложнят и попълването на състава на новата Европейска комисия (ЕК). Часове преди падането на правителството председателят на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен отхвърли втората румънска номинация за еврокомисар, социалиста Дан Ника.

Въпреки всичко Дънчила остава в надпреварата за президентското място

[Reuters]