Капитал
Обратно към статията

"Трейс", ГБС и "Климатроник" искат да строят детската болница за 100 млн. лв.

Изпълнител на проекта за реконструкция на старата сграда до "Майчин дом" ще бъде избран до 40 дни

От Десислава Николова, Мила Чернева
16 октомври 2019

Само три оферти са подадени в търга за проектиране и строителство на национална детска болница в София. Те са на три консорциума с водещи участници българските компании "Главболгарстрой", "Трейс груп холд" и "Климатроник". Прогнозната стойност на обявената от Министерството на здравеопазването поръчката е внушителните 95.4 млн. лв. и предизвика спорове още при обявяването ѝ през лятото. Победител ще бъде избран до 40 работни дни.

Идеята на здравното министерство е строителят да използва старите три корпуса до "Майчин дом", чиято първа копка е още от 1978 г., а стоманобетонните конструкции - от 1991 г. Оттогава постройките са изоставени, но вместо да се съборят и на тяхно място да се изгради нова болница ще се реконструират.

Кои са кандидатите


Първи са подали документи ДЗЗД "Детска болница София", в която участват фирмата за климатици "Климатроник" в партньорство с чуждите "Иновасионес техникос енд семантасион САДЕСВ" и "Проес консулторес СА". "Климатроник" има едва 30 млн. лв. приходи за 2018 г. и официално се занимава с "изграждане на водопроводни, канализационни, отоплителни и климатични инсталации", поради което участието му в тази процедура е, меко казано, спорно. Но дружеството със собственик Цветелина Персийска беше кандидат и в търга за изграждането на две компресорни станции за продължението на "Турски поток" през България за 350 млн. лв., а през лятото фирмата беше избрана да рекултивира сметището в Свищов, където впоследствие избухна пожар. Което показва, че има ясно пренасочване към инфраструктурните проекти.

Вторият консорциум включва "Главболгарстрой" и други две дружества от групата - "ГБС-Пловдив" и "ГБС Интернешънъл". Фирмите от холдинга напоследък спечелиха поръчки за стотици милиони - за изграждане на компресорни станции за продължението на "Турски поток" (350 млн. лв.), за връзката на Околовръстното шосе в София с Южната дъга (142 млн. лв.), строежа на магистрала "Европа" между Драгоман и Сливница (над 117 млн. лв.), за отсечка преди тунел "Железница" на магистрала "Струма" (34 млн. лв.), за пречиствателни станции в Тутракан и Пловдив (съответно над 25 млн и 60 млн.) и др.

Третото обединение е "Здраве за децата на България", в което влизат "Трейс груп холд", "Смарт билд", "Монолит" и "Инжпроект". Въпреки че "Трейс" са начело на класацията на "Капитал" за най-големите строителни компании в България по оборот за 2018 г., те от известно време биват отстранявани от инфраструктурните процедури, в които взимат участие. Фирмата беше елиминирана от състезанието за връзката на Южната дъга на околовръстния път на София с "Цариградско шосе", за двете отсечки преди и след тунел "Железница" на "Струма" и за двете поръчки за магистрала "Европа". Строителната компания е отстранена и от няколко по-малки търга - за ремонт на 20 км път Гулянци - Долна Митрополия и на 16 км от път IІ-62 Дупница – Клисура.

Противоречив търг

Обществената поръчка на Национална детска болница беше обжалвана от една строителна фирма - "Хидрострой", и от Камарата на архитектите пред Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК). И двете жалби бяха отхвърлени от КЗК, но въпреки това си заслужава да се припомнят доводите на архитектите, че в поръчката има редица пропуски, които я опорочават. Според тях техническото задание за проектиране е било непълно както към момента на откриване на процедурата, така и след промяната в обявлението за нея, и не съдържа минималните изходни данни, които са необходими за изготвяне на оферта за проектиране, а оттам и на оферта за изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор. КАБ посочва още, че липсват конструктивна експертиза и доклад от извършеното проучване.

Започнатата още преди 40 години сграда се намира близо до "Майчин дом"

Фотограф: Цветелина Белутова