Капитал
Обратно към статията

4+1 | Как Китай задейства Страйсънд ефекта за Хонконг, защо е важно, че AI може сам да подреди кубче Рубик, и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

От Капитал
16 октомври 2019

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Сила или слабост демонстрира Китай в момента?

Редица западни компании се състезават коя ще се извини на Китай повече и коя ще си наложи повече автоцензура, след като китайското правителство заплаши с ответни мерки Националната баскетболна асоциация за изтрит туит в подкрепа на протестите в Хонконг. Демонстрира ли стабилност Китайската комунистическа партия обаче? Все пак реакциите й са агресивни и шумни към съвсем дребни провинения, като така привлича световното внимание към протестите в Хонконг по ефекта на Страйсънд - това е феномен в интернет, при който опитът за цензура или премахване на дадена информация води до нейното масово разпространение. Прочетете повече тук.

Какво може да докаже едно кубче Рубик?
Роботизирана ръка, контролирана от AI алгоритъм и движеща се като човешка, подрежда кубче Рубик за около 4 минути пред тълпа захласнати зрители. Реално роботи, специално проектирани да решават този ребус, при това много по-бързо, съществуват от години. Разликата е, че този алгоритъм се е научил да подрежда кубчето сам. А това впечатлява инвеститорите и потенциалните нови AI изследователи дори ако самата задача не е нещо революционно. Прочетете повече тук.

Връзката между вирусите и рака
През 1976 г. вирусологът Харалд Цур Хаузен открива HPV - човешкия папилома вирус. HPV е един от първите вируси, за които знаем, че причинява рак. По-точно, HPV повишава рязко шанса на жените да развият рак на маточната шийка. Връзката между вируса и рака, както и идеята, че можем така да развиваме ваксини, които намаляват риска от рак, е направена от лекарката и биоложка Сара Стюарт. Прочетете повече тук.

Как Майданът вдъхновява протестиращите в Хонконг
През 2015 г. излиза документалният филм Winter on fire, който следва събитията от продемократичните "Евромайдан" протести в Украйна от 2013 г. През последните месеци филмът се оказва неочакван хит в Хонконг, като много протестиращи там го определят за свое вдъхновение. В същото време филмът буди и нежелани асоциации за протестиращите - кървавата ескалация на Майдана би била в пъти по-зловеща в Хонконг, особено като споменът за Тянанмън е много жив. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как телешкото промени Америка

Експлоатацията и надцакването в цените коренно променят пазара за телешко в САЩ през втората половина на XX век. Поради непрекъснатото състезание да се предлага все повече телешко на по-ниски цени и да се развиват заведенията за бързо хранене се ражда модерният индустриален селскостопански модел за отглеждане на животни. А с него идват и вредни за околната среда и човешкото здраве последствия. Можете да слушате повече тук.

[Reuters]