Капитал
Обратно към статията

Вечерни новини: ЕК предлага да падне мониторингът за България, арести в Несебър преди местния вот

И още: Хърватия ще получи покана за Шенген; Увеличават се държавните разходи за здраве и пенсии

От Капитал
22 октомври 2019

Ако трябва да знаете само наистина важното от новинарския поток днес, две новини заслужават внимание.

Първата идва от Брюксел и е свързана с евентуалното отпадане на мониторинга върху борбата с корупцията и реформата на съдебната система в България. Тази тема е важна, но заедно с това и сложна. Малко по-долу ще видите подробно обяснение на новината, така че да се разбира и от хора, които не са следили всички предишни епизоди на този политически сериал.

Другата новина от деня, която заслужава да се знае, е предизборната драма в Несебър, където има вероятност да бъде задържан сегашният кмет на града, който се бори и за още един мандат на изборите в неделя. Този случай е показателен за напрежението преди местния вот и за интересите в общините, които управляват сравнително големи ресурси.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

ЕК предложи мониторингът върху България да отпадне

Европейската комисия обяви днес, че предлага да спре наблюдението върху България за напредъка в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност (т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (CVM), неофициално назован "мониторинг") и страната да стане част от новия механизъм за наблюдение на върховенството на правото, който ще се отнася за всички 27 страни членки. Въпреки това ЕК казва, че преди да вземе окончателно решение, надлежно ще вземе предвид становищата на съвета и на Европейския парламент, което пък породи много спорни тълкувания.

Правителството в България и близките до него медии ще побързат да обявят това за много голям успех. За властта това се случва в изключително подходящ момент - ЕК на практика обяви началото на края на наблюдението само два дни преди гласуването за нов главен прокурор и пет дни преди местните избори. В тази ситуация решението на Брюксел се тълкува като одобрение на политиката на правителството и дейността на прокуратурата - като признание, че от тях има резултати и реален напредък. Истината обаче е по-различна.

Защо въобще имаше CVM? Той започна с влизането на България (и Румъния) в ЕС през 2007 г. Тогава и двете държави бяха приети в съюза на доверие и с уговорката, че имат да полагат много допълнителни усилия най-вече в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Механизмът беше въведен по няколко причини: Успя ли мониторингът да свърши работа? Краткият отговор е "Не". Защо тогава Европейската комисия ще спре наблюдението? Причините са основно три:А свързано ли е свалянето на мониторинга с гласуването за Иван Гешев в четвъртък? Официално, отговорът е "Не", но съвпадението е толкова голямо, че то ще бъде използвано от властта в тази посока. Макар в официалното съобщение на ЕК за мониторинга специално се посочва, че българското правителство е поело ангажимент за реформи, които да доведат до по-голяма "отчетност" за главния прокурор.

Какво следва сега? ЕК посочва, че преди да обяви окончателно решението си за приключване на мониторинга върху страната, ще чуе и мнението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Според източници на "Капитал" обаче става дума за формална процедура и промяна на позицията на Брюксел е малко вероятна.

Променя ли се нещо? Не. България в близко бъдеще няма да има ефективна борба с корупцията, но създадени с тази цел органи ще продължават да се държат като бухалки. Иван Гешев ще бъде избран за главен прокурор и едва ли скоро ще има реформа, която да го направи по-отчетен, така че дейността му да се контролира от други, независими, органи.

ТРИ ПО ТРИ
Най-важните новини днес в три изречения

Прокуратурата поиска арест за кмета на Несебър

Пет дни преди местните избори в неделя прокуратурата поиска от ЦИК разрешение да арестува кмета на Несебър и кандидат за четвърти мандат Николай Димитров (както и още двама участници във вота) по досъдебно производство за купуване на гласове. Искането на главния прокурор Сотир Цацаров беше внесено в ЦИК в понеделник, а решението на изборния орган беше взето днес, като аналогично действие имаше и срещу двама политици от партията на Татяна Дончева "Движение 21" - кандидатът за общински съветник Константин Лефтеров и за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев и двама от БСП. Разследването в последния момент може да подкрепи конкурентните партии - в случая с Несебър това са ГЕРБ и партията на братя Диневи.

Догодина разходите за здраве, пенсии и помощи ще са над 17 млрд. лв.

Проектите за бюджети на здравната каса и Държавното обществено осигуряване за 2020 г. са готови. И двата документа предвиждат данъкоплатците да внесат повече средства, а институциите съответно да разпределят повече. При здравната каса числото на разходите расте с 9% до 4.74 млрд. лв., а при осигуряването с 8.3% до 12.5 млрд. лв., като вероятно сходни, по-високи числа ще видим и в държавния бюджет през следващата седмица.

Хърватия с покана за Шенген

Шест години след присъединяването си към ЕС Хърватия получи зелена светлина от ЕК за присъединяване към шенгенското пространство. Брюксел обяви днес, че Хърватия отговаря на условията за влизане в Шенген, и призова страната да продължи усилията си за прилагане на всички мерки, по-специално в областта на управлението на външните граници. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова членовете на ЕС да разгледат оценката, "насочена към интегриране на Хърватия в шенгенското пространство". Европейският съвет трябва да одобри присъединяването към Шенген, като една от възможните пречки може да се окаже Словения, защото двете страни имат териториален спор, който блокира кандидатурата на Хърватия в ЕС през 2009 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Радеви в японския императорски двор

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха сред представителите на 170 държави, поканени за церемонията по възкачването на престола на японския император Нарухито. Той се качи на Хризантемовия трон, след като баща му Акихито абдикира официално по-рано тази година. Денят бе обявен и за национален празник.

[Reuters]


[Reuters]