Капитал
Обратно към статията

ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 173 млн. лв. тази година

Централата продължава да е на огромен минус за деветмесечието въпреки извънредните заповеди за изкупуването на тока ѝ за регулирания пазар

От Ивайло Станчев
4 ноември 2019

След рекордната загуба от 363.3 млн. лв. за 2018 г. държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да затъва. За първите девет месеца на тази година дружеството е загубило още 173.2 млн. лв., което показва, че остава неконкурентно на пазара и не може да изплава на плюс въпреки опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го поддържа с извънредни заповеди за изкупуване на енергията му.

Централата вече втора година е реално пред фалит, тъй като не е в състояние да покрива разходите си и изцяло разчита за това на финансовата помощ от собственика си - Български енергиен холдинг. Общо натрупаната загуба вече е над 800 млн. лв., а дълговете превишават 1.54 млрд. лева. В същото време няма никакви признаци за оптимизация - за това деветмесечие плащанията за заплати на служителите се увеличават с 2.6 млн. лв., а тези за външни услуги - с над 5 млн. лева. В централата работят 2380 души към август според справка в "Апис", което е несъществено по-малко (от порядъка на 10-20 души) от предходни периоди. А от години ТЕЦ "Марица-изток 2" издържа и футболния клуб "Берое".

Без пари за квоти

Основната причина за влошаващото се финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" е повишената цена на въглеродните емисии. Ако през 2018 г. тя бе между 8 и 20 евро за тон, то от началото на 2019 г. квотите CO2 се търгуват за над 25 евро/тон. Точно за това колкото по-малко работи централата, толкова по-малко губи. В случая произведената електроенергия за периода е с 18.2% по-малко отпреди година, но разходите за емисии са същите - над 250 млн. лв.

Тези плащания се равняват на 39% от общите приходи на ТЕЦ-а и надвишават значително сумите за покупка на въглища, които са малко над 154 млн. лв. Ако се сбъднат очакванията, че в следващите месеци цената на квотите ще достигне над 30 евро за тон, държавната електроцентрала неизбежно ще започне да трупа още по-големи загуби.

Изкуствено спасение

Единствената причина ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължава да съществува е, че държавата чрез Българския енергиен холдинг продължава да налива пари в нея. Става дума за близо 900 млн. лв., които холдингът е предоставил под формата на необезпечени заеми - основно за закупуването на квоти CO2. Тази сума ще се увеличи с още поне 350 млн. лв. в началото на 2020, когато трябва да бъдат платени квотите за тази година. Към момента те се записват счетоводно като провизия, но ще бъдат трансформирани в заем.

За да нормализира до известна степен финансовото състояние на ТЕЦ-а, БЕХ от месеци се опитва да приключи процедурата по увеличение на капитала на дружеството чрез преобразуване на 600 млн. лв. дълг. Проблемът е, че за да се случи това, е необходимо разрешение от ЕК, която пък иска да се сигурна, че помощта няма да има само временен ефект, а собственикът (БЕХ) ще може да си възвърне инвестицията. Нещо, което българската държава трудно може да докаже.

Колкото повече работи централата, толкова по-голяма загуба генерира. Причина са разходите за квоти CO2

Фотограф: Надежда Чипева