Капитал
Обратно към статията

4+1 | Как четиридневната работна седмица води до по-висока производителност, защо младите избягват Facebook и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

От Капитал
5 ноември 2019

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Microsoft успешно изпробва четиридневна работна седмица

Японските офиси на Microsoft са тествали четиридневната работна седмица в продължение на целия август. Резултатът е не само по-щастливи работници, които са си взимали по-малко дни отпуска, а и повишение на общата продуктивност с 40%. От дълго време насам се говори за положителните психологически ефекти от четиридневната работна седмица, заплатена като нормална петдневна, но компании от размера на Microsoft не са рискували с идеята до този момент. Прочетете повече тук.

Младите избягват Facebook
През 2006 г. Facebook има около 10 млн. потребители, повечето от които са студенти или тийнейджъри. Днес социалната мрежа има над 2 млрд. потребители, а някои я смятат за заплаха за демокрацията. Въпреки разрастването си обаче Facebook губи тийнейджърите и започващите студенти, които странят от социалната мрежа и предпочитат Instagram. Прочетете повече тук.

Кремацията вреди на околната среда
През последните четири години кремацията е надминала погребването в земята като най-популярна опция за погребален ритуал в САЩ. Един от аргументите за кремацията е, че е по-зелената опция - не се изисква заемането на все по-големи територии земя или леенето на бетон. В същото време се заформя популярна индустрия, която рекламира различни артистични или запомнящи се начини, по които хората могат да използват пепелта на загубените близки - чрез компресиране в диаманти например. Всичко това изпуска важен проблем - процедурите по кремирането изпускат милиони тонове въглероден диоксид в атмосферата. Какви са алтернативите обаче?

Как дроновете променят науката
Във войната дроновете намират изключително смъртоносни и ефективни приложения, които обаче често могат да имат обратен на желания ефект сред местното население. В науката обаче дроновете доведоха до вълна от положителна промяна, като промениха самия начин, по който измерваме разнообразни природни явления, животински популации или ефектите на измененията в климата. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как историите влияят на икономиката
Повечето хора смятат, че икономиката се подчинява на сравнително непроменливи закони. Хората купуват повече от една стока, когато е евтина. Компаниите наемат повече хора, когато икономиката е в период на растеж. Според спечелилия Нобелова награда по икономика икономист Робър Шилер това е далеч от истината. Слушайте разговор с Шилер, в който той разисква влиянието, която историята, социалните наративи и неочакваният човешки избор оказват върху реалната икономика.

[Pexels]