Капитал
Обратно към статията

Германия планира 86 млрд. евро инвестиции за жп модернизация

Целта е да се привлекат пътниците от автомобилите и самолетите

От Марина Станева
15 януари 2020

Германия даде началото на план за модернизиране и разширяване на жп инфраструктурата на стойност 86 млрд. евро. Целта е за 10 години не само да се подобри състоянието на релсите, мостовете и вагоните, но и да се изградят нови маршрути, за да се привлекат пътниците от автомобилите и самолетите. Това е част от стратегията на страната за "по-зелен" транспорт, пише Bloomberg.

Според плана правителството ще осигури 62 млрд. евро, а държавният жп оператор Deutsche Bahn ще даде останалите 24 млрд. евро. Предвижда се всяка година да бъдат подновявани 2000 км релси, а през следващото десетилетие да бъдат ремонтирани 2000 моста.

Намаляване на въглеродните емисии

Сделката между правителството на Меркел и Deutsche Bahn е част от програмата на управляващите да подобрят състоянието на инфраструктурата в страната и да намалят въглеродните емисии. Други климатични мерки са по-високите данъци за вътрешните полети и стимулите за по-голямата енергийна ефективност на домакинствата. Предстоят решения за компенсациите за енергийните доставчици, за да затворят въглищните фабрики, както и за помощите за задъхващия се автосектор.

През последните години Deutsche Bahn е под натиск да подобри точността и стандарта на услугите си, като целта е влаковете да успяват да обслужват покачващия се брой пътници. Цената на пътуванията вече беше орязана с 10% от 1 януари, след като правителството намали ДДС върху билетите.

[Reuters]