Business Essentials: 5 урока, за да управляваме успешно бизнеса и кариерата си

С какво ускорените курсове за мениджъри и предприемачи могат да бъдат полезни за развитието ви? Споделяме подхода на организаторите, препоръките на лекторите и впечатленията на участниците в първото издание на Ниво 1

"Много полезно за мен!"

Зорка Петкова, финансов директор, "Кетен"

През февруари "Капитал" и MDV Professional Education стартираха серия от обучения за мениджъри и предприемачи по теми, свързани с бизнес стратегия, маркетнинг, финанси, управленско счетоводство и право. Участниците в Ниво 1 оцениха високо модулите, в които се включиха. Научете какво всъщност им направи най-силно впечатление, за да прецените как следващите издания на формата през юни 2016 г. могат да дадат необходимото ускорение и на вашите кариера и бизнес.

Защо Business Essentials?

Създадохме формата Business Essentials като обучителен продукт с кауза и дългосрочна визия.

Идентифицирахме търсене на пазара и установихме, че можем да отговорим адекватно. Читателите на "Капитал" подсказаха обхвата и темите в програмата чрез свои коментари и запитвания, според които преподавателите в екипа на MDV Professional Education оформиха съдържанието на модулите.

Целта ни беше не просто да представим качествен продукт, но и да дадем достъп на повече хора от бизнеса до експертни знания, за да им помогнем да ускорят развитието си и да добият необходимата увереност, да се справят с предизвикателствата в ежедневните задачи.

За кого е предназначен форматът?

Форматът е отворен за всички, но винаги консултираме предварително кандидатите, за да им помогнем да вземат информирано решение за участие. От участниците се изисква единствено желание да учат и проактивно поведение, за да се възползват максимално от ресурсите, които им предлагаме.

Курсовете са подходящи за мениджъри и предприемачи, които осъзнават необходимостта непрекъснато да усъвършенстват и надграждат своите професионални познания и практически умения и търсят структуриран подход. Също така биха били полезни и за "новите звезди" в компаниите, които притежават ентусиазъм и амбиция, но много бързо трябва да разширят компетенциите си, за да се справят с нови роли в организациите.

Аудиторията в Ниво 1 (февруари 2016) беше изключително разнообразна – не само като бизнес профил на индустриите, от които идват участниците, но и като функционални звена, които представят и позиция в йерархията, която заемат в компаниите. Във второто издание на Ниво 1 и продължението – Ниво 2 имаме заявка за също толкова мотивирани и разнообразни като профил групи, което благоприятства обмяната на опит и бизнес комуникацията.

"Много добра практическа насоченост на анализа!"

Николай Николов - мениджър (председател на УС) "Финтрейд"

В какво се крие есенцията на всеки бизнес?В крайна сметка предложената серия от практически ориентирани обучения се прие изключително добре, тъй като дава есенцията – най-важното, което трябва да знаете и можете, за да ръководите ефективно процесите в компанията, отдела, екипа, за които отговаряте.

Фокусирахме се върху най-важните уроци, които трябва да усвоите, за да изпълнявате уверено ролята си и поставихме всеки от тях в отделен модул, а преподавателите разгърнаха детайлното тематично съдържание. Те са професионалисти със завиден опит в своята сфера и всеки контакт с тях е ценен.

Това са накратко петте урока, придружени от коментари на преподавателите за предизвикателствата, които те идентифицират:

1) Как да планираме и да управляваме финансите на компанията, отчитайки всички рискове?

Финансов мениджмънт с Георги Кирилов - FCCA, CF

"Най-важното е да се следят внимателно външната среда и динамиката на пазара. (..) Ефективното управление на паричните потоци е ключово умение за успеха на една компания. (...) Инвестицията в непрекъснатото подобряване на уменията на човешкия ресурс всъщност се отплаща много бързо."

2) Как да постигнем устойчив растеж и да генерираме по-голяма печалба в силно конкурентна среда?

Стратегия и маркетинг с Пол Диксън - BA (Hons), DipM, MCIM, Chartered Marketer

"Мениджърите и предприемачите трябва да са способни да постигат крайни резултати днес, но в същото време да създават чрез тях устойчиво бъдеще. (...)"

3) Как да отчетем финансовите си резултати и да се предпазим от стопански измами?

Финансов анализ с Линкълн Майлс - BA Hons, FCCA, FCMI, FCIS

"Финансовите и управленските отчети са индикатори за нещата, които не вървят в бизнеса. Колкото по-рано идентифицирате риска, толкова по-лесно можете да го управлявате. Ето защо мениджърите трябва да разбират финансовата информация и да умеят да свържат всеки нейн елемент с дейностите от бизнеса, който ръководят."

"Най-интересно за мен беше да науча какви са новостите около законодателството, свързано с трудовите договори в България. Смятам, че примерите, които даде адв. Весела Кабатлийска ще бъдат полезни в моята практика. Силно впечатление ми направи и модулът "Финансов мениджмънт" с Георги Кирилов, по-конкретно упражненията, в които разгледахме основните коефициенти, показващи финансовата стабилност на компаниите. Допълнително считам за полезни функциите в Microsoft Excel, които упражнявахме във втория ден от този модул."

Йордан Куванджиев, CEO, Green Life Resorts

4) Как да управляваме бизнеса ефективно и законосъобразно във всяко отношение?

Право за мениджъри - практически семинар

"Важно е придобиването на опит да не е изцяло на принципа "проба-грешка". Целта на Business Essentials е da даде възможност на всеки ръководител да придобие умение да предвижда и преценява риска, за да знае кога пробата си заслужава или кога грешката може да струва много скъпо."

адв. Весела Кабатлийска

"Едно от най-големите предизвикателства за хората на ръководни постове е постигането на разбиране на взаимодействията между счетоводното отчитане и данъчното облагане."

адв. Атанас Михайлов

"Най-големите предизвикателства за хората на ръководни постове са да мислят иновативно, да бъдат решителни, да рискуват и да създават екипи от съмишленици, въпреки обстоятелствата."

адв. Людмил Карауланов

"Усеща се реализъм. Нещата не са розови за всички участници, така както е и в истинския живот, и печели добрата стратегия."

Станислав Димитров - мениджър "Логистика, продажби и операции", "Каргопланет" ООД

5) Как да работим в екип, за да постигнем целите си и да развием устойчив бизнес модел?

Бизнес симулация с Питър Нокс (Business Today) и Георги Кирилов FCCA, CF

Тъй като Business Essentials е практически ориентирано обучение, преценихме, че е най-удачно вместо финален теоретичен изпит всички участници да се включат в един от форматите на бизнес симулацията Managing Business Today, която MDV Professional Education организира. Подходът "Учене чрез правене" и чрез игра е изключително успешен и се е доказал във времето, важен е и състезателният принцип, благодарение на който се създават реална динамика и конкуренция.

Така докато се забавляваха и работиха в екип участниците свързаха теорията с практиката и научиха нови неща – за себе си и за бизнеса. Получиха възможност да тестват стратегиите си в безопасна среда, да осъзнаят кои са силните им страни и върху какво трябва да работят допълнително.

"Курсът като цяло е на много добро ниво като организация, лектори, презентации. Много приятно представени теми, отворени към дискусии."

Десислава Миленова, мениджър в "Таксмейт" ЕООД

Структурата и програмата винаги са съобразени с аудиторията

Програмата е интензивна, защото ценим времето на всеки от участниците – знаем, че те са хора с много отговорности и натоварен график. Някои дори пътуваха до София специално за курсовете, така че се стараем да подберем удобни дни за лекциите. Някои курсисти споделиха, че са предпочели Business Essentials като алтернатива на MBA програма заради много по-достъпния и гъвкав формат. От една страна инвестицията на време и средства е по-оптимална, от друга – възможността да се запишат отделни модули според интересите и специализацията позволява по-добро фокусиране около личните приоритети.
"Курсът като цяло е на много добро ниво като организация, лектори, презентации. Много приятно представени теми, отворени към дискусии."
Десислава Миленова, мениджър в "Таксмейт" ЕООД
Преминаваме заедно на следващото ниво

Business Essentials е формат, който тепърва ще се развива заедно със своите участници и техните изисквания и нужди. Бизнес средата е динамична и приоритетите често се променят, а обучението се случва в движение и именно затова трябва да е гъвкаво и адекватно на реалността. Ето защо предвиждаме допълнително разгръщане на тематичния обхват и през зимата на на 2016 г. ще предложим още знания на курсистите, структурирани в Ниво 3. Както винаги, ще дадем възможност на включилите се досега да се запишат с предимство, но регистрацията ще е отворена и за хора, които смятат, че са по-напреднали и ще предпочетат да започнат директно с по-сложните казуси.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал