85 млн. евро е бюджетът, който ще бъде разпределен при последния прием по подмярка 4.2
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

85 млн. евро е бюджетът, който ще бъде разпределен при последния прием по подмярка 4.2

85 млн. евро е бюджетът, който ще бъде разпределен при последния прием по подмярка 4.2

2614 прочитания

Подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е специализирана и насочена към насърчаване и подпомагане на родната преработвателна промишленост. Тази година ще стартира втори последен прием с целия остатъчен бюджет от 85 млн. евро на подмярката със съществени изменения.

Какво ново

Основно промените касаят максимално допустимите разходи за един кандидат, които вече ще бъдат до левовата равностойност на 2 млн. евро и добавянето на два нови критерия за оценка при приоритизирането на проектите, с които ще се постигне баланс в разпределянето на точките при ранкиране на проектните предложения. През предходния прием се подадоха повече от 595 проекта, от които едва 240 бяха одобрени. Статистиката до момента показва, че една голяма част от преработвателите, локализирани в градските ареали, които са действащи предприятия с десетки на брой служители, не са получили финансова подкрепа по подмярката. Отчитайки този факт, Министерството на земеделието и храните инициира промени в нормативната уредба чрез въвеждането на два нови критерия, съчетавайки в себе си фирмена история, средносписъчен брой на персонала и дял на износа от приходите, с което ще се постигнат ефективност и ефикасност при разпределяне на финансовата помощ, давайки приоритет на съществуващите предприятия, които не са кандидатствали за безвъзмездно финансиране до момента и които са експортно ориентирани.

Нашата роля

В рамките на първия прием по подмярка 4.2 екипът на "Интер Консулт Груп" реализира редица проектни предложения на едни от най-големите преработвателни предприятия (виж карето). Нашите клиенти ни се довериха в осъществяването на своите идеи и инвестиционни намерения в строителство на нови и реконструкция на съществуващи производствени сгради, закупуване на охладителни тунели, оборудване за преработка на мляко и месо, кланично оборудване, в осигуряването на специфичен транспорт на крайните продукти, чрез закупуване на хладилни бусове и камиони, инвестиции във въвеждане и сертификация по международни стандарти от серията ISO и специализирани софтуерни решения, изграждане на биогаз инсталации и други.

Опитът ни

"Интер Консулт Груп" навършва 10 години през 2017, като до момента винаги се е стремяла да се утвърди като успешен консултант и партньор в областта на грантовото финансиране. Нашите познания и практика датират още от времето на предприсъединителните програми – ФАР и САПАРД, придобивайки богат специфичен опит в областта на инвестиционните мерки от програмен период 2007 – 2013 г. Нашият екип от професионалисти е представен от амбициозни млади хора със специфичен опит в сферата на регионалното развитие и планиране, международни икономически отношения, финанси и счетоводство, архитектура и др., имплементирайки успешно знание и добри практики в подготовката и управлението на проекти, финансирани по различни схеми и мерки от Програма за развитие на селските райони, ОП "Иновации и конкурентоспособност", Програмата за морско дело и рибарство, ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Административен капацитет", ОП "Региони в растеж" и др. Клиентите на компанията ни са над 450 фирми и организации от сектор земеделие, хранително-вкусова промишленост, лека и тежка промишленост, от които над 130 клиента имат повече от един съвместен проект с нас. Освен тази оценка и признателност сме горди най–вече, че спечелихме доверието на нашите клиенти с честност, отговорност и професионализъм от свършената работа. Ако желаете да получите повече информация или желаете да ви посети наш консултант на място, можете да се свържете с нас или да ни откриете в някой от трите ни офиса в страната – София, Русе и Варна.

Довериха ни се:

"Конекс Тива" АД,

"Бор Чвор" ЕООД,
"Еко Мес" ЕООД, "Ядки Детелина" ЕООД, "България Фуудс" ООД,
"Ем Джей Дериз" ЕООД, "Млечни продукти" ООД, "Интер Д" ООД,
"Недко Недков - Овчарово" ЕООД, "Маклер – Комерс" ЕООД,

"Меркез" ООД и други.

За повече информация, моля посететe сайта ни или се свържете с наш консултант на място в някой от трите офиса в страната – София, Русе и Варна.

1606 София, ул. "Бузлуджа" 29, офис 2

7000 Русе, ул. "Атанас Буров" 2, ет. 3

9000 Варна, ул."Георги Бенковски" 90 ет. 1

Подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е специализирана и насочена към насърчаване и подпомагане на родната преработвателна промишленост. Тази година ще стартира втори последен прием с целия остатъчен бюджет от 85 млн. евро на подмярката със съществени изменения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK