#5 Имам пари и нямам какво да ги правя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

#5 Имам пари и нямам какво да ги правя

NN България

#5 Имам пари и нямам какво да ги правя

Въпроси и митове за доброто финансово консултиране

5659 прочитания

NN България

© NN България


Със сигурност могат да се преброят на пръсти хората, които имат подобен проблем. Останалите имаме много нужди и мечти, и недостатъчно налични средства за тяхното реализиране или актуален финансов план за обезпечаването им в бъдеще. Как доброто финансово планиране може да ни помогне в подобна ситуация? Тази услуга, както и професията на финансовия консултант, са все още нови за България. Около тях витаят въпроси и митове, които ще се опитаме да изясним.

Финансовият консултант може да ме направи богат.

Мит. Добрият консултант никога няма да направи за вас чудо (освен ако не наречем ефекта от сложната лихва за дълги периоди от време някакъв вид магия), нито ще ви осигури пари отведнъж. Дали ще живеете с много, малко или нищо ще зависи предимно от вашите усилия и труд, както и от начина, по който ще управлявате средствата, с които разполагате.

Ще получа помощ да управлявам по-добре парите си.

Вярно. Точно това е целта на професионалното финансово консултиране. Ако не сте професионалист, е много трудно и отнема много време да следите промените в законодателството, разнообразието от възможности за инвестиции, защита на спестяванията, данъчни облекчения, нива на доходност на различни финансови инструменти, и едновременно с това да правите дългосрочно и комплексно финансово планиране във всички области, касаещи личните ви финанси – пенсиониране, инвестиране, управление на рисковете, данъци, наследяване. В тези области можете да получите помощ от консултанта за вземане на решения, свързани с вашите финанси, като разпределение на текущото и бъдещо потребление на резултатите от вашата професионална дейност, управление на ликвидността и рисковете.

Няма смисъл да търсим професионалист, след като доходите ни не са достатъчно високи.

Мит. Ниските доходи не са причина да не се използват услугите на професионален финансов консултант. Основната разлика при наличието на по-ограничени средства е, че в този случай фокусът би бил повече върху краткосрочните цели и ликвидността, а осъществяването на по-дългосрочните цели би било обект на по-сериозно приоритизиране.

Нямам нужда от чужди съвети.

Мит. Споделянето на това с какво разполагаш и към какво се стремиш е много лично за всеки от нас. Знаем колко е трудно понякога да кажем какви пари получаваме или да признаем, че не стигат, или имаме нужда от професионална помощ, за да ги управляваме по-добре. Статистиката за потреблението на стоки и услуги, като жилище, храна, облекло или транспорт на хората в България показва, че голяма част от домакинствата успяват да се справят с обезпечаването на тази част от техните разходи. Консултантът няма да промени начина ви на живот, но може да ви помогне да дефинирате финансовите измерения на вашите житейски цели и, извън потреблението на споменатите по-горе основни продукти и услуги, да постигнете това, което желаете, с помощта на подходящ финансов план.

Нямам пари за дългосрочни спестявания или инвестиции, а когато имам, просто ще отида и ще ги вложа в нещо.

Мит. За да инвестираш, няма нужда да разполагаш с големи суми. От друга страна, обезпечаването на определени цели изисква дълги периоди от време, като напр. доходи след пенсиониране, образование на деца и др. Ролята на професионалния консултант е да прецени кой вид инвестиция е най-подходящ за постигането на вашите цели, предвид наличните доходи, разходи, потребности, апетит към риск и други важни индивидуални фактори.

Дългосрочното планиране е безсмислено, защото не се знае какво ще стане утре.

Мит. Първото нещо, за което ще се погрижи финансовия консултант е да обезпечите за вас и вашето домакинство фонд за покриване на неотложни нужди, който, според теорията, следва да бъде в размер от 3 до 6 пъти вашите месечни разходи. В допълнение, част от всеки добре изготвен финансов план е управлението на рисковете – финансови и житейски. И накрая, изключително важно е регулярно финансовият план да бъде преглеждан и актуализиран за това доколко е адекватен, както по отношение на промените, свързани с житейските обстоятелства, така и по отношение на финансовите инструменти, обезпечаващи реализирането на житейските ви цели.
Рубриката, посветена на финансовото планиране, се осъществява със съдействието на "NN България".

NN Group е компания за застраховане и управление на активи. В България помага на близо 400 хил. индивидуални клиенти да планират финансовото си бъдеще, както и на над 300 корпоративни партньори да осъществяват програми за мотивиране и ангажиране на служителите си.

NN предоставя на своите клиенти комплексно финансово консултиране в пет области - инвестиционно, пенсионно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране, и подкрепя развитието на финансовата грамотност за по-добро управление на личните им финанси.

www.nnbulgaria.com

Със сигурност могат да се преброят на пръсти хората, които имат подобен проблем. Останалите имаме много нужди и мечти, и недостатъчно налични средства за тяхното реализиране или актуален финансов план за обезпечаването им в бъдеще. Как доброто финансово планиране може да ни помогне в подобна ситуация? Тази услуга, както и професията на финансовия консултант, са все още нови за България. Около тях витаят въпроси и митове, които ще се опитаме да изясним.

Финансовият консултант може да ме направи богат.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.