Те се върнаха, за да станат учители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Те се върнаха, за да станат учители

фондация Заедно в час

Те се върнаха, за да станат учители

Историите на четирима участници от програмата "Заедно в час", които след години опит в чужбина решават, че тяхното място е в България

7485 прочитания

фондация Заедно в час

© фондация Заедно в час


През последните години много млади хора, завършили образованието си в чужбина, а понякога и работили известно време там, решават да се върнат в България. Доказва го статистиката от най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". Според данните, съобщени по време на тазгодишното му издание, от всички участници, посетили форума в периода 2009-2017 г., близо 60% вече са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% се колебаят.

Сред участниците в програмата на фондация "Заедно в час" (която помага за това нови хора – успешни професионалисти и завършващи студенти, да влязат в системата на българското образование и да работят дългосрочно за положителна промяна и намаляване на образователното неравенство в страната) също има много хора, които решават да потърсят реализация в България след като са натрупали опит извън страната. За голяма част от тях преподаването в училище е начин да използват своите знания и умения в помощ на учениците, които имат най-голяма нужда от подкрепа. Но също така и да доразвият способностите си чрез работа в среда, до която в повечето случаи досега не са се докосвали. Представяме ви историите на няколко участници от най-новия випуск на "Заедно в час", които са се върнали в България след години в чужбина.

Ивана Димитрова преподава английски език в основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ветрен като учител първа година по програма "Заедно в час"
Източник: Фондация Заедно в час

Ивана Димитрова: В България нещата се случват по-лесно

"Реших, че ако ще се развивам професионално някъде, искам да е на място, където мога да дам най-много от себе си" – така 22-годишната Ивана Димитрова отговаря на въпроса какво я е накарало да се върне в България след три години живот в Лондон. Там тя завършва история на изкуството в UCL (University College London) и работи за Българския кариерен форум, където се занимава с блога и социалните медии на организацията. Макар Лондон да й харесва много, Ивана е сигурна, че "не си подхождат за дългосрочно съжителство". "Исках някой ден семейството ми и животът ми да бъдат в България и знаех, че за да ми харесва тук, трябва да допринеса с нещо", разказва още тя.

Начин да допринесе Ивана намира в работата като учител и в момента преподава английски език в основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ветрен. "Реших, че това е нещото, което е полезно да направя със себе си веднага след университета", споделя Ивана. И допълва: "За мен работата като учител е начин да надградя себе си, да изляза от балона, в който живея, и да направя нещо полезно за някой друг."

По време на работата си в училището Ивана открива едно от предимствата на живота в България. "Изненадах се от това колко по-лесно се случват нещата тук – когато каним гости в класната стая, например, организацията се случва бързо и не е необходимо да планираме два месеца напред", казва тя. Споделя също, че тук успява лесно да намери баланса между професионалния и социалния живот. "Очаквах тук да съм по-щастлива, по-спокойна и да се впиша по-лесно – така и се случи", обобщава Ивана.

Вероника Тодорова: За да се промени едно общество, трябва да се започне от образованието

След бакалавър във Великобритания, магистър в Япония и още шест месеца като асистент-преподавател в университета в Кобе от септември Вероника Тодорова има нов дом – град Костенец
Източник: фондация Заедно в час

След бакалавър във Великобритания, магистър в Япония и още шест месеца като асистент-преподавател в университета в Кобе, от септември 2017 г. Вероника Тодорова има нов дом – град Костенец в подножието на Рила. Там тя преподава в професионалната гимназия "Георги Сава Раковски" като първа година учител по програма "Заедно в час".

"В един момент реших, че е крайно време да се прибирам и да видя какво мога да направя в България така, че тук да се чувствам и живея толкова добре, колкото и в чужбина", казва 25-годишната Вероника. След шест години и половина живот извън страната тя очаква средата тук да е по-добра от тази, в която я е оставила. Очакванията й в известна степен се оправдават – според Вероника в България днес има повече възможности за реализация и "ако човек има желание да се развива, вероятността да намери начин е голяма".

Изненадва я обаче това, че много хора не вярват, че промяната в средата зависи от тях самите. "Вярвам, че ако всеки един човек от обществото ни допринесе с нещо за промяната, нещата има как да се случат", споделя Вероника, но признава, че преди години и тя е имала нагласата, че щом правителството не работи, значи нещата няма как да провървят. Според нея начинът повече хора да повярват, че от тях зависи, е чрез личния пример. "Ако един учител например покаже, че нещо може да работи, след това друг го повтори, останалите ще се замислят и може би ще променят нагласата си", дава пример тя и допълва, че това важи за всяка сфера.

За себе си Вероника е убедена, че промяната започва от образованието – защото то е "една от основните подпори, върху които обществото стъпва".

Гергана Чобанова: Почвата е плодородна, когато се обработва с много труд и любов

Гергана Чобанова прилага уменията си за работа в екип, разбирането към различните хора и позитивната гледна точка за света в работата си в СУ "Христо Смирненски" в Стара Загора
Източник: фондация Заедно в час

Гергана Чобанова прекарва извън България седем години, повечето от които в Дания, където учи в Copenhagen School of Design and Technology (KEA) и работи в различни компании. Там развива уменията си за работа в екип, изгражда разбиране към различните хора и позитивната гледна точка за света и случващото. Събира интересни истории и опознава нови култури. Всичко това 27-годишната Гергана прилага от септември тази година в работата си като учител по английски език в СУ "Христо Смирненски" в Стара Загора.

"След седем години навън започнах да се чудя дали всичко, което върша има смисъл", разказва тя. В един момент решава, че иска да опита и в България и намира смисъла – в обявата за нови участници по програма "Заедно в час". "Вярвам, че почвата е плодородна, когато се обработва с много труд и любов. А след толкова години опит навън сметнах, че имам достатъчно сила и вдъхновение да опитам да "обработвам почвата", споделя Гергана причините, които я насочват към това да бъде учител.

Преди да се върне в България тя очаква да намери тук повече негативизъм и малко възможности. Срещата й с още много мотивирани хора, които имат желание да работят за положителна промяна обаче опровергава очакванията й. Днес Гергана е сигурна, че "България се движи в правилната посока" и именно тези хора могат да направят така, че това да продължи.

Пламен Маргаритов: Искам да работя в България за България

След близо шест години в чужбина Пламен Маргаритов преподава от септември в Средно училище "Неофит Рилски" в гр. Долна баня като учител по програма "Заедно в час"
Източник: фондация Заедно в час

"Искам да работя в България за България и да видя как се случват промените в нашето общество, като допринеса и аз самият за тях", убеден е 25-годишният Пламен Маргаритов. След близо шест години в чужбина той преподава от септември в Средно училище "Неофит Рилски" в гр. Долна баня.

Пламен учи международни отношения във Великобритания, а след това – политически анализ в Япония. След като завършва образованието си работи като асистент-преподавател в университета в Кобе. Още тогава развива интерес към работата с ученици и вижда в участието си в програма "Заедно в час" възможност за "един плавен преход от теория към практика". "Както и начин да видя как работата ми може да повлияе – на учениците, на родителите, на общността", допълва Пламен. В работата си той използва част от подходите, които е срещал във висшето си образование, като например игровизацията на учебния материал. Учениците му влизат в ролята на адвокати, които защитават аргументи, на мениджъри, които управляват ресурси, на интервюирани и интервюиращи.

В България Пламен очаква да срещне много предразсъдъци, някои от които и негови собствени – като това, че "системата тук е корумпирана и всичко е обречено на провал". Преподаването в Долна баня, обаче, както и работата в местната общност там, му помагат да докаже и на себе си, и на другите, че тези предразсъдъци могат да бъдат преборени. "Изненада ме това колко много млади хора са решили да направят избора да се върнат и работят тук – дори понякога не по специалността си", споделя Пламен.

"Заедно в час" е неправителствена организация, чиято мисия е да предостави равен достъп до качествено образование на всяко дете в България независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите му. Участниците в програма "Заедно в час" преподават две години на ученици в български училища, като развиват и своите професионални и личностни умения. Възпитаници на програмата се реализират като преподаватели и училищни лидери, както и в сферите на социалното предприемачество и образователните политики на регионално и национално ниво. За кандидатстване в програмата не е нужен предишен преподавателски опит, нито предварително придобита професионална квалификация "учител".


За участие в програмата за лидерско развитие на фондация "Заедно в час" можете да кандидатствате до 25 март 2018 г. на apply.zaednovchas.bg.

През последните години много млади хора, завършили образованието си в чужбина, а понякога и работили известно време там, решават да се върнат в България. Доказва го статистиката от най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". Според данните, съобщени по време на тазгодишното му издание, от всички участници, посетили форума в периода 2009-2017 г., близо 60% вече са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% се колебаят.

Сред участниците в програмата на фондация "Заедно в час" (която помага за това нови хора – успешни професионалисти и завършващи студенти, да влязат в системата на българското образование и да работят дългосрочно за положителна промяна и намаляване на образователното неравенство в страната) също има много хора, които решават да потърсят реализация в България след като са натрупали опит извън страната. За голяма част от тях преподаването в училище е начин да използват своите знания и умения в помощ на учениците, които имат най-голяма нужда от подкрепа. Но също така и да доразвият способностите си чрез работа в среда, до която в повечето случаи досега не са се докосвали. Представяме ви историите на няколко участници от най-новия випуск на "Заедно в час", които са се върнали в България след години в чужбина.

Ивана Димитрова преподава английски език в основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ветрен като учител първа година по програма "Заедно в час"
Източник: Фондация Заедно в час

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK