В България са най-амбициозните студенти, които съм имал

<strong>Проф. Далокио </strong>

В България са най-амбициозните студенти, които съм имал

Бил съм в много страни на различни континенти, но тук нивото на подготовка е много високо

3598 прочитания

<strong>Проф. Далокио </strong>

© Американски университет в България


Визитка: Проф. Маурицио Далокио е директор на магистърската програма по "Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти", която стартира миналата година в България като част от партньорството между италианския топ университет "Бокони" и Американския университет в България. Той е бивш декан на престижното SDA Bocconi School of Management и настоящ преподавател по корпоративни финанси.

Проф. Далокио , мина малко повече от година, откакто представихте новата магистърска програма "Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти", преподавана във филиала на италианския университет "Бокони" в България. Има ли достатъчно студенти у нас, които се интересуват от специалността?

Всъщност има изключителен интерес към програмата. И това се дължи основно на две причини. Първо, съдържанието на магистърската програма е съобразенo с интересите на иновативните бизнес насочени хора. Освен това дисциплините са много конкретни и бързо приложими в реалния живот.

Втората причина за големия интерес са институциите, които участват. SDA Bocconi е едно от най-престижните висши училища по мениджмънт в света. Според "Файненшъл таймс" нашите програми са на четвърто място по успеваемост в света. До голяма степен за това допринася фактът, че те са базирани на опита и самоинициативността. Също така нашият местен партньор – Американският университет в България е мечтан спътник в едно толкова амбициозно пътешествие.

Разбира се, нашите студенти придобиват изключителна квалификация, която изисква сериозна инвестиция. И това все още е фактор, който възпрепятства огромен брой хора да кандидатстват, но въпреки това ние сме доволни от първата година, която надвиши очакванията ни.

Да предложите толкова иновативна програма в България е доста смело решение, особено на фона на българските стандарти. Какви бяха очакванията Ви преди година и как гледате на тях сега?

Очакванията ни бяха напълно оправдани. Усилията, споделени между нас, екипа на Американския университет в България, както и помощта на българския бизнес дадоха положителни резултати. Искахме да привлечем 20-25 топ кандидати и чрез тях да оставим дълбока следа в българския обществен живот. Подходихме с огромна отговорност и сериозно проучване на местното ниво, но и с голяма доза желание плавно да интегрираме нашите знания и ноу-хау в българската действителност. След вълнуващата първа година, прекарана в България, категорично мога да кажа, че постигнахме всичките си цели и смело продължаваме напред.

Бихте ли ни разказали малко повече за Вашите впечатления от българските студенти?

Да, това е нещо, което наистина впечатли целия ни екип. Аз и колегите ми бяхме много приятно изненадани. В България преподавам в екип с някои от най-известните професори на университета "Бокони" и всички ние сме удивени от опита, уменията (академични и професионални) на нашите студенти, както и от техните резултати. Студените ни имат изключително висока обща култура, силна математическа и статистическа подготовка, които няма да преувелича, ако кажа, че са на невероятно ниво. Впечатляващо е желанието на студентите ни да бъдат значими, да повлияват на обществения живот и да учат много бързо. Разбира се всичко това доведе и до промени при нас. С моите колеги трябваше да вдигнем летвата, за да направим курсовете още по-задълбочени и приложими за високото ниво и знанията на нашата аудитория. Не искам да лаская студентите, но съм удивен от техните способности! Повярвайте ми, виждал съм много студенти в различни университети, училища, страни и континенти. Тук е различно, има дух, има желание, има база и знания. Имаме будни и изключително амбициозни студенти и това не са изключения, общото ниво е много високо.

Имате ли студенти от чужбина, които дойдоха да учат у нас?

Да, от Косово и Албания например. Идеята ни е София да стане академичен хъб за бизнес образование на Балканите. SDA Bocconi, заедно с Американския университет , заедно с местните ни партньори сме готови да се обзаложим, че ще стане така.

Имате ли наблюдения дали повечето от студентите Ви в България сами финансират образованието си, или са подпомогнати да участват в магистърската програма от компаниите, в които работят?

Имаме и от двата вида студенти. Разбира се, желанието да растеш, да развиваш личностните си умения и да поемаш нови отговорности изисква огромна мотивация. Но отчитайки важността на инвестицията (пари, време, енергия, семейна обвързаност), приносът на компаниите е добре дошъл винаги. Освен това инвестицията носи бърза възвръщаемост на бизнеса, тъй като кадрите, които подготвяме се връщат на работа неколкократно по-успешни, което е добре известно на добрите мениджъри с ясна стратегия за развитие на компаниите си.

Визитка: Проф. Маурицио Далокио е директор на магистърската програма по "Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти", която стартира миналата година в България като част от партньорството между италианския топ университет "Бокони" и Американския университет в България. Той е бивш декан на престижното SDA Bocconi School of Management и настоящ преподавател по корпоративни финанси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Още от Капитал