Румънската борса обсъжда с БФБ и други пазари създаването на регионален борсово търгуван фонд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Румънската борса обсъжда с БФБ и други пазари създаването на регионален борсово търгуван фонд

Адриан Тънасе, изпълнителен директор на BVB

Румънската борса обсъжда с БФБ и други пазари създаването на регионален борсово търгуван фонд

1720 прочитания

Адриан Тънасе, изпълнителен директор на BVB

© SeeNews/Сийнюз


Румънската фондова борса обсъжда с борсите в София, Варшава, Будапеща и Прага създаването на регионален борсово търгуван фонд, който да се предлага на международните пазари, каза нейният изпълнителен директор Адриан Тънасе в интервю за единадесетото издание на годишната класация SEE TOP 100 на SeeNews.

"Основната цел на Букурещката борса през втората половина на годината е да предложи на своите акционери създаването на централна клирингова къща - основната финансова институция, която ще ни помогне да дадем ново начало на пазара на деривати", казва Тънасе.

Букурещката борса, BVB, с капитализация от 36,3 млрд. евро, е най-голямата в Югоизточна Европа.

В другия край на Югоизточна Европа, в Тирана, по-рано тази година започна да работи първата частна борса в региона, ALSE. Засега на нея се търгуват само държавни облигации. ALSE е основана от базираните в Тирана Credins Bank и American Bank of Investment (ABI Bank), с дялово участие от 42.5% всяка, и AK Invest, една от най-големите небанкови финансови институции в Албания с 15%. Credins Bank и ABI Bank притежават съответно 0,13% и 2,85% от общите активи в албанската банкова система.

От началото на дейността си през февруари на борсата се търгуват само държавни ценни книжа. ALSE обаче има пълен лиценз и когато цялостната институционална инфраструктура е налице, на нея ще могат да се търгуват и корпоративни капиталови и и дългови инструменти.

"ALSE планира да разшири дейността си с търговия с корпоративни акции и облигации, но не бива да забравяме, че в структурата на албанския финансов пазар липсва един важен елемент - централен депозитар. Когато и това парче от пъзела се появи на мястото си, ще имаме възможност за корпоративни листвания", казва Артан Герги, изпълнителен директор на ALSE, в интервю за SEE TOP 100.

Адриан Тънасе, изпълнителен директор на BVB

Застанахте начело на Букурещката борса по-рано тази година. Какви са Вашите краткосрочни и дългосрочни цели?

Букурещката фондова борса се представи добре, въпреки сложната обстановка през първата половина на годината. На сегмента за търговия с акции имаше две листирания – едното техническо, на производителя на мебели Elvila, а другото - първичното публично предлагане на Purcari Wineries, първата компания от Молдова, която се търгува на BVB.

Вследствие на разнообразната и сложна международна и вътрешна обстановка, румънската борса също изпита известни вълнения. Станахме свидетели на корекция на пазара към края на първата половина на годината. Въпреки това индексът, който следи и дивидентите, се повиши с 11% и този двуцифрен ,растеж нареди Румъния сред най-добре представящите се пазари в Европейския съюз.

Противно на общоприетото схващане, капиталовият пазар е не само цифри и центове. За мен една от най-добрите новини през първата половина на годината беше съобщението на световния съставител на индекси MSCI, че е повишил оценката си за представянето на румънския пазар по няколко показателя като пазарна регулация, информационен поток и търговия, което доказва, че сме на прав път и че нагласите на инвеститорите към пазара се подобряват.

През втората половина на годината основната цел на BVB е да предложи на своите акционери създаването на централна клирингова къща - основната финансова институция, която ще ни помогне да дадем ново начало на пазара на деривати.

Тясно си сътрудничим с надзора в изготвянето на надежден бизнес план до края на годината, тъй като целта ни е да имаме действаща клирингова къща до края на 2020 г.

Като краткосрочна цел, ще продължаваме да развиваме пазара колкото можем повече, така че инвеститорите да могат да се възползват най-пълноценно от възможностите за кредитиране, къси продажби и по-гъвкава рамка на сделките на нерегулирания пазар.

Мислите ли, че BVB ще изпълни изискванията за развиващ се пазар през 2018 г.?

Получаването на статут на развиващ се пазар е резултат от нашата стратегия и не трябва да се разглежда като самоцел. Чрез подобряване на пазарната ликвидност, увеличаване на броя на инвеститорите и привличане на повече компании на основния сегмент ще бъдат изпълнени всички критерии, необходими за повишаването на статута на Румъния, и световните съставители на индекси ще включат Румъния в категорията на развиващите се пазари. Дали това ще стане тази година или догодина е от второстепенно значение.

Какви са Вашите очаквания за първичните публични предлагания на частни и държавни компании до края на 2018 г.?

Водим разговори с финансовото министерство за създаването на законопроект, който да позволява на държавата на субсидира половината от разходите по публичното предлагане на нови компании. Разбира се, броят на новите листвания има значение, както и размерът на сделките, но в крайна сметка най-важното е местният капиталов пазар да е здрав, защото ние оперираме не само с пари, но и с доверие.

Повече публични предлагания на акции, както първични, така и вторични, както и повече емисии облигации ще има, когато укрепне доверието на компаниите и инвеститорите в местната икономика и когато техните очаквания за бъдещето станат по-оптимистични.

Водим разговори с борсите от България, Унгария, Чехия и Полша за създаването на регионален борсово търгуван фонд, който би могъл да бъде предлаган на международните пазари. Искаме да разширим възможностите пред инвеститорите, които нямат сметка в този регион, или пък не искат да купуват само от това, което се предлага в Румъния.

Как политическата и фискална несигурност в Румъния се отразява на инвеститорите и на развитието на BVB?

При този огромен стрес и бързи и сложни промени на местните и на международните пазари от ключово значение е да си гъвкав.

Ние в BVB непрекъснато се адаптираме към променящите са пазарни условия, за да отговорим и да надминем очакванията на инвеститорите. Очевидно политическата стабилност на местния пазар и в чужбина би помогнала на всяка борса да се развива по-бързо, тъй като несигурността убива повече сделки, отколкото всеки друг страх у инвеститорите.

* * *

Артан Гергe, изпълнителен директор на ALSE
Източник: SeeNews/Сийнюз

Артан Гергe, изпълнителен директор на ALSE

Какво постигнахте откакто ALSE започна работа в началото на годината и пред какви предизвикателства сте изправени?

ALSE получи лиценз за дейност през юли 2017 г. и приключи процеса на свързване на системите си с централната банка същия месец. Официално започнахме своята дейност на 22 февруари 2018 г. Резултатите през първите месеци бяха много по-добри, отколкото очаквахме. За първите пет месеца оборотът е над 10 млн. евро, при 53 сделки и 72 648 изтъргувани ценни книжа.

ALSE има четирима члена – базираните в Тирана Credins Bank, American Bank of Invest ment (ABI Bank), International Commercial Bank и Tirana Bank. Както знаете, албанският финансов регулатор постави условие на ALSE да може да се търгува само с държавни облигации през първата година от нейната дейност. Затова и е по-лесно за банките за търгуват с държавни облигации, защото са лицензирани за такава дейност. За брокерските компании обаче положението е по-трудно, защото за да се търгуват на ALSE, трябва да имат договор с довереник на облигационерите.Успяхме да разрешим този проблем и вярвам, че скоро към нас ще се присъединят и няколко брокерски компании. Това ще увеличи конкуренцията на пазара, търгуваните обеми и броят сделки.

Разбира се, нашата политика е да имаме посредници, доколкото е възможно, за да намалим разходите за обществото и за инвеститорите. Това ще увеличи и ефективността на пазара.

За да се търгуват на ALSE, заинтересованите финансови институции трябва да имат лиценз от финансовия регулатор, да работят в съответствие със законовата рамка и след това да подадат заявление и да оперират в съответствие с регулаторната рамка на ALSE.

Кога планирате да започнете търговия с корпоративни акции и облигации?

ALSE планира да разшири дейността си с търговия с корпоративни акции и облигации, но не бива да забравяме, че в структурата на албанския финансов пазар липсва един важен елемент - централен депозитар. Веднага щом това парче от пъзела се появи на мястото си, ще имаме и възможност за корпоративни листвания. За нас всичко това е новост. Албания никога не е имала опит с капиталови пазари.

Какви стъпки предприема ALSE да окуражи компаниите да започнат да набират капитал през борсата и да я промотира като платформа за търговия?

Не рекламирахме шумно началото на своята дейност, защото искаме постепенно, без да бързаме, да градим доверие. Опитваме се и да станем част от финансовото образование. Подписахме меморандум за разбирателство с осем асоциации, чиято дейност е свързана с финансовите пазари, включително Албанската банкова асоциация, застрахователни компании и инвестиционни фондове с цел да участваме в процеса на финансово ограмотяване. ALSE организира и различни конференции и лекции в университетите с цел да достигне до младите хора, които учат икономика, защото ние гледаме на това като на инвестиция в бъдещето.

ALSE работи и с централната банка и с финансовия регулатор да подобри законодателството и регулаторната рамка, както и да направи така, че приоритетите на системата за плащания да отговарят на нуждата от развитие на капиталовия пазар.

Според Вас компании от кои сектори на албанската икономика ще станат първите потенциални кандидати да набират капитал на ALSE?

От мащабни капитали се нуждаят компаниите в производството, големите инвеститори и финансовите институции. На базата на нашите контакти и срещи мога да кажа, че компаниите от сектора на услугите, строителството и финансовия сектор са сред основните, които показват интерес да набират капитал чрез фондовата борса в Албания.

Румънската фондова борса обсъжда с борсите в София, Варшава, Будапеща и Прага създаването на регионален борсово търгуван фонд, който да се предлага на международните пазари, каза нейният изпълнителен директор Адриан Тънасе в интервю за единадесетото издание на годишната класация SEE TOP 100 на SeeNews.

"Основната цел на Букурещката борса през втората половина на годината е да предложи на своите акционери създаването на централна клирингова къща - основната финансова институция, която ще ни помогне да дадем ново начало на пазара на деривати", казва Тънасе.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK