Zephyr Garden - Затворен жилищен комплекс с модерна архитектура в най-чистата и спокойна част на София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Zephyr Garden - Затворен жилищен комплекс с модерна архитектура в най-чистата и спокойна част на София

Zephyr Garden

Zephyr Garden - Затворен жилищен комплекс с модерна архитектура в най-чистата и спокойна част на София

10536 прочитания

Zephyr Garden

© Zephyr Garden


- Жилищна среда далеч от градския шум, разположена в полите на Люлин планина

- Единственият комплекс притежаващ собствена станция за мониторинг за качеството на въздуха.

- Минимално застрояване с просторни индивидуални дворове и големи отстояния между къщите.

- Цени от 800 €/кв.м и потенциал за удвоена възвръщаемост на инвестицията.

ИЗБРАХМЕ ТЕРЕН В НАЙ-ЧИСТАТА И СПОКОЙНА ЧАСТ НА СОФИЯ

Интервю с инвеститорите в Zephyr Garden Владимир Горанов и Момчил Велев

Владимир Горанов (в ляво) и Момчил Велев
Източник: Zephyr Garden

ВЛАДИМИР ГОРАНОВ има повече от 17 години опит на ръководни постове в мултинационални компании за разработката на софтуер. Притежава две Магистратури – Международни Икономически Отношения и Бизнес Администрация.

МОМЧИЛ ВЕЛЕВ има повече от 25 години маркетинг опит в мултинационални компании, като Indesit, Nissan и Makita. Има две Магистратури - по Инженерна физика и Бизнес Администрация.

Господа, как стигнахте до идеята за този проект?

Всичко започна с решението да избягаме от мръсния и шумен град. Имаме деца и трябва да мислим за тяхното здраве.

Последва търсене на подходящ парцел. Проверихме в НИХМ, че над 80% от ветровете влизат в Софийското поле от запад и северозапад. Това ни накара да търсим терен далеч от замърсената и презастроена източна и югоизточна част. Изглежда странно, но тези така популярни към момента райони на София страдат най-много от замърсяването й. Не е случайно, че впоследствие "осиновихме" от AirSofia.info станция за мониторинг на качеството на въздуха и я поставихме на терена.

Естествено, след това дойде и целта да оптимизираме инфраструктурните разходи, които всяка качествена среда за живеене изисква, решихме да купим по-голяма площ и да създадем среда за "съмишленици".

Единственият комплекс, притежаващ собствена станция за мониторинг за качеството на въздуха
Източник: Zephyr Garden
Партньорството на проекта с най-големите заводи за строителни материали гарантира качеството на изпълнението

С какво се отличава Zephyr Garden от останалите комплекси от затворен тип?

Три са основните неща. На първо място – местоположението. То ни дава безапелационно предимство, защото това е най-чистата и спокойна част на София. Данните за качеството на въздуха могат да бъдат проверени в реално време на airsofia.info или на страницата ни в интернет.

На второ - специфичното задание, което имахме към арх. Ангелов и екип му. Проверихме всички комплекси, които са на пазара в момента, и не намерихме това, което за нас бе приоритетно, а именно повече зеленина и повече пространство между къщите. Затова и заданието към проектантския ни екип бе "поместете всичко необходимо за един дом само на два етажа, а не на три, както е по регулация, и направете дворовете по-големи с повече разстояние между къщите". Така стигнахме до обща разгъната застроена площ от 3700 м2, което е много под разрешената за построяване - 7500 м2.

И на трето, но не и последно по значение - инвестиционния потенциал на региона в контекста на мащабните инфраструктурни проекти на Софийската община. Предстоящото разширяване на околовръстното в участъка от бул. "Бъкстон" до връзката му с АМ "Струма", одобрения проект за ново "сити" на София в края на бул. "Царица Йоана" и околовръстното и новата станция на "Метрополитен София" на същото кръстовище. Всички тези проекти предвещават засилено търсене на имоти в региона. Помните какво се случи с цените на имотите по протежение на всеки от метродиаметрите, както и след реализацията на Бизнес парка.

Минимално застрояване с просторни индивидуални дворове и големи отстояния между къщите
Източник: Zephyr Garden

Споменахте, че намалявате застроената площ наполовина, това не ли в противоречие инвеститорските ви интереси?

Да, определено е така, но когато мислим за нашето здраве и това на децата ни, въпросът не опира до пари. За нас е приоритетно създаването на чиста и устойчива среда за живот, а тя притежава различен вид стойност. За нас това е много по-важно. Вярваме, стана ясно в предварителните ни разговори, че ние не търсим максимална възвращаемост на инвестицията си.

Проектът прави впечатление с нетипична за нашите географски ширини архитектура. Защо?

Тук историята е малко по-дълга. След повече от година срещи в търсене на правилното проектантско бюро попаднахме на арх. Юри Ангелов. Той буквално довършваше започнатите от нас изречения. В негово лице видяхме съмишленик и специалист с много практически опит, способен да претвори нашите идеи в модерен дом. Арх. Ангелов има над тридесет години опит в реализацията на проекти в България и Германия. На него дължим скрития четирискатен покрив, който изглежда като плосък, функционалните вътрешни разпределения, walking closet-а, както и връзка между родителската баня на втория и сервизното помещение на първия етаж, по която можете да пуснете мръсните дрехи до пералнята.

Жилищна среда, далеч от градския шум, разположена в полите на Люлин планина
Източник: Zephyr Garden

Какво стои зад тази модерна архитектура?

Тази тема е много обширна и не сме убедени, че имаме достатъчно време.

Само част:

Партньорството на проекта с най-големите заводи за строителни материали гарантират качеството на изпълнението. Отоплението, вентилацията и климатизацията са с модерен термопомпен агрегат, комбиниран с газов котел, а ефективността на вентилацията във всеки сезон се гарантира от рекуператор на температура.

Къщите са оборудвани с високоскоростен оптичен интернет, автоматизирани поливна система и външно осветление и са smart, energy positive and electric mobility ready.

Сигурността на обитателите е осигурена от видеонаблюдение и контрол на достъпа. И нещо невидимо, но според нас много важно: прилагаме немската практика - активното участие на архитекта от етапа на проектиране до въвеждане в експлоатация на проекта.

Какво следва?

Вече имаме първите продажби на зелено. Остават още няколко свободни къщи и сме сигурни, че ще бъдат продадени преди дори да сме започнали строителството, което е планирано за пролетта на 2019 г. Бъдещите ни съседи могат да ни намерят тук.

Профил

Арх. Юри Ангелов е член на немската камара на архитектите. Професионалист с над 30 г. опит в проектирането и строителството на къщи в България и в Германия.

ПОВЕЧЕ ЗА АРХИТЕКТУРАТА В ZEPHYR GARDEN ОТ НЕЙНИЯТ СЪЗДАТЕЛ

Къщите носят черти на модерната архитектура – плосък покрив, сиво-бяла фасада без орнаменти. Всяка от тях е разположена в северния ъгъл на дворното място, като така по-голямата част от двора е с южно изложение. Постигнато е най-добро проникване на естествена светлина във всички пространства. Архитектурният план на първия етаж следва принципа на протичащо пространство. Максималният простор е гарантиран от 3.3-метровата светла височина на помещенията, а големите отстояния от съсед­ните сгради (поне 10 м.) гарантират целодневен достъп на слънчевата светлина.

Минимално застрояване с просторни индивидуални дворове и големи отстояния между къщите
Източник: Zephyr Garden

Входът на всяка къща въвежда в общо преддверие, от което са достъпни всички помещения. В него е разположено стълбище към втория етаж, осветено с прозорец на междинното ниво, което заедно с техническото отделение са разположени по северната фасада. Предвидено е пространство за вграден гардероб. Обемът под стълбището е проектиран за допълнително складово помещение. Гаражът има осигурена топла връзка с преддверието на къщата, както и комуникация с двора. Преходът към всекидневната съобразно избора на обитателите е отворен или затворен. Изцяло по южната дължина на къщата са разположени кухнята, трапезарията и дневната. Трапезарията и дневната имат прозорци по цялата височина на южната фасада и са с възможността за пълното им отваряне към двора.

Дворът на къщата е 958 кв.м

Общата застроена площ на първи етаж е 275.64 кв.м

Светлата височина на помещенията на първи етаж е 3.3 м

Източник: Zephyr Garden

На втория етаж са разположени три спални с прилежащите им бани. Основната спалня има самостоятелно отделение за гардероб, през което се свързва с банята. Гардеробното и банята са големи и осветени от естествена светлина. Във всяка родителска спалня има ъглов прозорец, откриващ панорамна гледка към Витоша и Люлин планина. Другите две спални следват същия модел и са разположени по южната и източната част.

Общата застроена площ на втория етаж е 170.46 кв.м

Светлата височина на помещенията на втория етаж е 2.70 м

Източник: Zephyr Garden

Повече за проекта на:

https://zephyr.garden

+359 88 973 8537; +359 88 552 5802

- Жилищна среда далеч от градския шум, разположена в полите на Люлин планина

- Единственият комплекс притежаващ собствена станция за мониторинг за качеството на въздуха.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK