🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важно е да се срещнем с кандидати за МВА в тяхната среда

Интервю с Илиян Михов, Ректор и професор по икономика, INSEAD, Франция

Access MBA
Access MBA
Access MBA    ©  Access MBA
Access MBA    ©  Access MBA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. Илиян Михов е ректор на международното бизнес училище INSEAD от 1 октомври 2013 г. Експерт е в областта на макроикономиката и по-конкретно – парична политика, фискална политика и икономическо развитие. Отличен е с множество академични награди. Сътрудник е в Изследователския център за икономическа политика и вице-президент на Азиатското бюро за финансови и икономически изследвания. Член е на борда на Сингапурския борд за икономическо развитие, и бивш член на научния съвет на изследователската фондация на Банк дьо Франс, консултативния съвета към БНБ, Световния икономически форум и др. Илиян Михов има докторска степен от американския университет Princeton.

Защо INSEAD се определя като "Световното бизнес училище"

INSEAD е основано през 1957 г. от французина Жорж Дорио, който по онова време е преподавател в Harvard Business School. Още тогава идеята е INSEAD да е международно бизнес училище. Първоначално всички студенти е трябвало да владеят свободно френски, немски и английски, защото курсовете в учебната програма се преподават на някои от тези езици. Днес, обучението е изцяло на английски, но изискваме студентите ни да владеят три езика.

По-важното е, че според Жорж Дорио ролята на INSEAD е да допринася за мира и просперитета в Европа като обучава хора от различни държави. Целта е студенти от Франция, Италия, Великобритания, Германия и много други държави да правят общ бизнес, а не да воюват. Дейността ни започва с 52-ма студенти, като в момента обучаваме над 1000 в МВА програмата си. В университета има 94 националности, като никоя от тях не е преобладаваща, т.е. всяка от тях е малцинство. Освен това имаме възпитаници в 174 държави.

В момента имаме университетски бази във Франция, Сингапур и Абу Даби. Предстои да открием и учебна база в Сан Франсиско. След завършването си през 2018 нашите МВА възпитаници се отправиха към 65 различни държави по света.

Как бихте описал класната стая на бъдещето и какво от работната среда на бъдещето тя трябва да пресъздава? Създадена ли е вече тази учебна среда в INSEAD?

Нашите проучвания на пазара на труда и сред работодателите показват, че уменията, които ще са нужни в бъдеще са: първо – способността за анализ на поведенческа информация и наблюдение на човешкото поведение; второ – ангажираност и интелектуална любознателност; и трето – гъвкавост, бързина и устойчивост. Нашата учебна програма и методика са базирани на тези тенденции. Освен в задължителната академична учебна програма, студентите ни участват и в Програмата за индивидуално лидерско развитие (PLDP), която цели всеки от тях да постигне по-високо ниво на самопознание и яснота относно приноса си към успеха или неуспеха на групата. Студентите ни споделят, че групите, в които работят в INSEAD, са най-разнообразните по състав от всички, в които са участвали до момента. Тази среда сама по себе си предразполага към личностно израстване чрез развитие на емоционална интелигентност и гъвкавост в работната среда.

Разбира се, преподаването на ключови компетенции и умения са основният фокус на учебната ни програма. Но освен базовите умения, нашите студенти придобиват глобален поглед и способност за работа с различни по характер предизвикателства, както и в междукултурна среда.

Как академичното ръководство предвижда бъдещите нужди на реалния бизнес и ги отразява в учебното съдържание? Какви са новостите в учебното съдържание и методика на преподаване в МВА програмата на INSEAD и какво от своята традиция държите да запазите?

Преподавателите ни освен с обучение са силно ангажирани и с изследователска дейност, която осигурява актуалността на учебното съдържание и връзката му с реалния бизнес. Преподавателите ни работят съвместно и с бизнес лидери от практиката.

Наскоро INSEAD направи цялостен преглед на учебната си програма, за да осигури нейната актуалност спрямо нуждите на пазара. Част от промените включват предварителен дистанционен курс по мениджмънт, както и коучинг семинари. Искаме да използваме технологиите, както за да подобрим учебния процес, така и за да задълбочим разбирането на самите технологии като възможност за промяна.

Добавихме и специална група от курсове, посветени на взаимовръзката на бизнеса и обществото. Светът се променя бързо и затова е много важно нашите студенти не само да умеят да ръководят и управляват ефективно, но и да разбират ключовите тенденции в общественото развитие, както и влиянието на организациите си върху околната среда.

Какъв е подходът ви към развитието на лидерски умения и как се различава той в MBA и Executive MBA програмите ви?

Като част от актуализацията на МВА обучението добавихме програмата за индивидуално лидерско развитие. Студентите ни работят в екипи с коучове, за да подобрят уменията си за общуване, работа в екип и самопознание. Успешното лидерство изисква не само твърди, но и голямо разнообразие от меки умения. Развитието им е основната цел на програмата ни за лидерско развитие. От друга страна, целта ни в Executive MBA програмата е усъвършенстване на тези умения, защото много от участниците в нея вече имат значителен лидерски опит.

INSEAD се слави със значителен брой възпитаници, които са топ мениджъри в компании от FT500, но не мислите ли, че вариантите за кариерно развитие на МВА студентите стават все по-разнообразни?

Категорично да. Кариерното развитие далеч не е праволинейно. Както специалистите по кариерно развитие често казват, "понякога кривваме от правия път" (игра на думи на английски "shift happens" – бележка на преводача). Тези отклонения са свързани с пазарните промени, непредвидени ситуации в личния живот или просто следване на естествената любознателност и тенденцията за учене през целия живот, които ни отвеждат до нова неочаквана кариера. Разраства се гиг икономиката - работата по проекти на свободна практика. Има ясна тенденцията за намаляване на продължителността на живот на фирмите – от 33 години през 1967 г. до прогнозираните 12 години през 2027 г по индекса на S&P 500. Тези два факта ясно показват, че вече няма твърдо установена кариерна пътека за топ мениджърите. Затова фокусът на подготовката в INSEAD е да осигури развие на студентите си, така че да са готови за успешна реализация в различни пазарни ситуации.

Скъпо ли е обучението в МВА програми и как студентите възвръщат инвестицията си?

INSEAD трайно оглавява класацията на списание Forbes за едногодишни МВА програми в световен мащаб, които осигуряват най-високата възвращаемост на инвестицията. Тези класации отчитат не само академичното качество на образованието, което предоставя INSEAD, но и високата му стойност в дългосрочен план. Forbes подготвя класацията си въз основна на анализ на възнаграждението на възпитаниците на водещите бизнес училища. Като предимство на МВА програмата на INSEAD се подчертава това, че тя е едногодишна, т.е. участниците се лишават от дохода си само за една година и следователно възстановяват инвестицията си по-бързо. В случая на INSEAD този срок е 2,9 години, докато за други програми може да достигне до 7-8 години.

INSEAD е партньор на Access MBA One-to-One вече 15 години и отново ще се включи в събитието в София през май 2019 г. Защо за вас е важно да се срещате с бъдещите си студенти на място в различни държави по света?

Отдаваме голямо значение на разнообразието сред нашите студенти. Изключително обогатяващо е, когато участниците с желание споделят своя професионален и личен опит с колегите си в клас. Ние търсим хора с различни нагласи, ценности и мисловни модели. За нашия екип е удоволствие да се срещаме лично със желаещите да участват в МВА програмите ни и да научим повече за тях. Ние искрено се интересуваме от хората и за нас е важно да се срещнем в тяхната среда.

Подбирате участниците в MBA програмите си по четири критерия – възможност за принос към програмата, академични качества, мотивация за работа в международна среда, лидерски потенциал. Кое е най-важно при кандидатстването?

Четирите критерия имат еднаква тежест при подбора на участниците. Екипът на INSEAD цени както изявените лидери, така и многостранно развитите личности. Затова ние анализираме личния и професионален опит, който всеки участник ще сподели с колегите си. Преценяваме и академичните качества чрез теста GMAT (резултат 80% т.е. между 670 и 750 точки) и академичните справи и дипломи. Мотивацията за работа в международна среда е част от ДНК на училището ни и затова търсим кандидати, които имат опит в такава среда и/или интерес към развитие на международна кариера.

Къде в трите кампуса на INSEAD в Европа, Азия и Близкия Изток може да се чуе българска реч? Колко българи са завършили INSEAD до момента?

В момента в трите ни кампуса има осем българи. 70% от студентите ни използват възможността да учат в различните държави, където имаме бази. Тази година българска студентка, която учи във Фонтамбло, прекара два месеца в Сингапур. Българските ни възпитаници до момента са 179, като 165 от тях за завършили МВА, която е най-старата ни програма.

Access MBA на 11 май 2019 г. в София ви кани да опознаете водещи международни МВА

програми чрез лични срещи с представители на бизнес училища от Великобритания, Дания, Испания, САЩ, Франция, Холандия и други, сред които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, University of Manchester. Предварителната регистрация е задължителна, а участието – напълно безплатно. На събитието можете да спечелите и посещение в бизнес

училище по ваш избор, финансирано от Access MBA, като и безплатен курс за GMAT.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.