Подобряване на бизнес резултатите – мисията възможна

Prospect Capital предлага кредитни продукти за бързо оборотно финансиране

Проспект Капитал
Проспект Капитал
Проспект Капитал    ©  Проспект Капитал
Проспект Капитал    ©  Проспект Капитал

Наличието на свежи оборотни средства е в основата на успеха при бизнеси с амбициозни планове за развитие, за разширяване на пазарния дял или портфолиото от дейности. Независимо от посоката на развитие вероятността от покриване на бърза нужда от оборотни средства нараства. За постигане на целите се налага и използване на външни източници на финансиране. Ето и няколко ситуации, при които това се оказва обичайна и изключително успешна финансова стратегия.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Наличието на свежи оборотни средства е в основата на успеха при бизнеси с амбициозни планове за развитие, за разширяване на пазарния дял или портфолиото от дейности. Независимо от посоката на развитие вероятността от покриване на бърза нужда от оборотни средства нараства. За постигане на целите се налага и използване на външни източници на финансиране. Ето и няколко ситуации, при които това се оказва обичайна и изключително успешна финансова стратегия.

Разширяване на основната дейност

Ако бизнесът вече се е разраснал оптимално, поради което са необходими нови средства за покриване на текущите разходи – предстои например разширяване на складова база, закупуване на ново оборудване и машини, разрастване на основната дейност, излизане на нови пазари, увеличаване на клиентската база. Ако бизнесът е свързан с озеленяване и клиентите не са единствено физически лица - собственици на имоти, а на фирмата й предстои участие в обществени проекти с поддръжка на общи пространства, сгради, предприятия и дори цели квартали, идва време за по-сериозни инвестиции в оборудване, което ще позволи по-ефективно и качествено изпълнение на проектите, предвидимо последвано от разширяване на бизнеса.

При тези и подобни на тях бизнес ситуации е приложимо финансиране от Prospect Capital чрез атрактивния фирмен продукт, осигуряващ възможност за лизинг на ново и/или употребявано производствено оборудване.

- Сумите на кредитиране надвишават 50 000 лв.
- Срокът на продукта е до 36 месеца с фиксирана лихва за целия период на финансиране.

- Ключов фактор е липсата на ограничение за остатъчен срок на експлоатация при употребявани машини.

Внезапна промяна в посоката на бизнеса

Понякога се налага промяна в посоката на основната бизнес дейност. По-често промяната е съпътстваща – например пред земеделски производител, чиято основна дейност е производство на фураж за животни, стои възможността да развие бизнеса си и да го разшири и с животновъдство. Това би означавало почти изцяло обновяване на ресурсите, което включва оборудване на наличната база, наемане на специалисти в екипа за конкретната сфера, обучение и преквалификация на настоящи служители, закупуване на животни, изграждане на ферма. Ще се наложи гъвкавост по отношение на наличните средства и бързо външно финансиране.

Специалният продукт на Prospect Capital "Ипотека – сконто" осигурява финансови средства за бизнес цели срещу предоставяне на обезпечение на недвижим имот - жилищен, промишлен, търговски и др.

- Отпусканите суми са над 100 000 лв. за срок от 36 месеца, анюитетно изплащане на лихва и главница и възможност за отстъпка в лихвата в края на периода при изпълнение на предварително договорени условия от клиента.

- Предлаганото финансиране е до 50% от стойността на обезпечението. В края на проекта, ако земеделският стопанин е подредил правилно приоритетите си, не само ще успее да върнете кредита, но и ще е направил успешна стъпка напред, довела до разрастване на бизнеса.

Строителство на нов обект

Най-честа нужда от бързи оборотни средства се наблюдава в строителството. Ето един пример – строителният предприемач е получил право за строеж, но все още не е продал всички свободни апартаменти в бъдещата сграда. Убеден е, че няма да има проблеми с намирането на купувачи, тъй като строежът е в търсен район, а интересът към закупуване на нови жилища навсякъде наоколо поддържа висок рейтинг и тази тенденция ще се запази в следващите месеци. Сигурен е, че няма да има проблеми да възвърне инвестицията и то със съществен марж на печалбата и предприема смело първа копка. Само че наличните средства за изпълнение на проекта се оказват крайно недостатъчни. Понякога поръчките са по-бързи и по-спешни от разполагаемите средства, а стандартно плащането предстои едва след приключването на проекта, дори често и месеци след това. Затова се налага мостово финансиране, с чиято помощ да бъде завършено строителството и да бъде подсигурено бъдещето на бизнеса.

- Сред източниците на бизнес ресурси компаниите могат да разчитат на Prospect Capital с предлагано кредитиране над 50 000 лв.,

- възможност за гратисен период по плащане на главница,
- фиксирана лихва за целия период на финансиране, - широк спектър от приемливи обезпечения и без такса за предсрочно погасяване. - Срокът на продукта е до 12 месеца.

Кредитната линия е особено подходяща за обезпечение на сделки с очаквана бърза възвръщаемост. Това подпомага бизнеса в ключов период на нужда от краткосрочна финансова подкрепа, с която да се покрият текущи разходи в очакване на добри парични постъпления в рамките на няколко месеца.

Бизнес и лични финансови нужди от всякакъв характер

Финансовите продукти на Prospect Capital са подходящи и при планове за спешно отваряне на семеен хотел например или за озеленяване на площите пред вече действащ туристически обект. Ако в началото на лятото е важно бързо довършване на строителството на нов обект, който в края на летния сезон ще се превърне в база на нов бизнес, свързан с отглеждане на грозде и винопроизводство например. Или при неотложна нужда от средства за основен ремонт, преобзавеждане на офис и домашно простанство, предстояща сватба или посрещане на нов член в семейството.

Prospect Capital предлага бързи оборотни средства за физически и юридически лица с неочаквана финансова нужда срещу ипотека на ликвиден имот без тежести.

- Клиентът получава бързо предварително кредитно становище за суми над 50 000 лв., с анюитетно изплащане на лихва и главница и без ограничение на максималната възраст на кредитоискател и местоположение на предлагано обезпечение.

- Срокът на кредита е до 36 месеца с фиксирана годишна лихва за целия период от 12%.

- Предлаганото финансиране е до 70% от стойността на обезпечението, като собственикът на обезпечението може да бъде и лице, различно от кредитоискателя.

Още от Капитал