ИТ академия във всеки град в България - мисията възможна

Създателите на "Адванс Академи" стартират франчайзинг програма, чиято цел е до лятото на 2020 да покрие градовете с над 50 хил. души население

Адванс Академи
Адванс Академи    ©  Адванс Академи
Адванс Академи
Адванс Академи    ©  Адванс Академи

"Думата "Няма" във всякакви варианти - няма хора, няма мотивация, няма умения, няма желание, няма постоянство... Това чувахме години наред от всички наши партньори - български или чуждестрани ИТ компании", споделя Станислав, един от съоснователите на "Адванс Академи", която само за 2 години порастна от идея за бързо и временно решение на текущ проблем в изключително успешен StartUp, който привлича инвеститори от Дания и Великобритания и се смята за най-сериозният ИТ образователен проект в Източна България.

"Всичко започна през декември 2016, когато за две чуждестранни ИТ компании, отварящи офиси във Варна, трябваше да открием бързо хора с базови умения по програмиране, които да искат да се развиват", допълва Адрияна, съсобственик и оперативен мениджър на "Адванс Академи".

"Университетите влизаха в сесия, студентите учеха много неща, но твърде повърхностно, а за позициите кандидатстваха или хора без никакъв опит, или такива с нереалистична оценка за уменията си. Тогава се роди и "Адванс Академи" - взехме най-добрите ИТ специалисти и създадохме практически курсове според това, което се търси от бизнеса днес."

За две години идеята за временно решение на проблем на бизнес консултанта и маркетинг специалист Станислав Тодоров и мениджъра на агенция за подбор на ИТ специалисти Адрияна Митева се разраства от малка зала с 14 места, до три големи аудитории, 80 напълно оборудвани работни станции, учебна лаборатория по инженерни науки и над 700 курсиста преминали успешни обучения водени от 19 старши разработчика от различни фирми.

И двамата с гордост споделят, че за кратко време най-големите ИТ компании във Варна - iCard, Fantastic Services, TaxBack и Astound Commerce се съгласяват да си партнират, като най-добрите курсисти стартират платени стажантски програми, а повечето от тях започват постоянна работа. Всичко стана бързо - мениджърите видяха свеж канал за специалисти с желание, с талант и умения, а за нас бе важно, хората да имат реализация след курсовете ни - Win Win ситуация за всички страни" , казва Адрияна. Портфолиото от учебни програми се разширява постоянно, а от близо година академията развива и най-голямата програма за обучение по програмиране за ученици в България.

"Новата цел на "Адванс Академи" е във всеки град в България да има ИТ Академия", казва с усмивка Станислав. От септември "Адванс Академи" ще стартира франчайзинг програма, чиято цел е до лятото на 2020 да покрие градовете с над 50 хил. души население. "Искаме да предадем успешния модел, който разработихме, учебните програми и системата за практическо обучение на визионери, които да развият с наша помощ локални клонове. Разработихме собствена онлайн система за обучение на бъдещи преподаватели, която е и най-силният ни инструмент", допълва Станислав.

Това лято "Адванс Академи" внедрява нов модул в Лятната ученическа ИТ академия - инженерен уикенд, където децата ще управляват дронове, ще работят с 3D принтери и ще програмират роботи.

"Интереса към Ученическата ИТ академия става все по-голям", казва Станислав "Стартирахме с 14 деца през 2017, а вече имаме над 120 курсиста между 6 и 12 клас. Родителите все повече осъзнават, че технологиите ще са основополагащи за техните деца в бъдеще и инвестират в тяхното образование. Според доклад на "Института на бъдещето" и компютърната компания DELL към 2030 година 85% от работните места ще са за професии, които все още не са измислени. Това означава, че ни очакват много вълнуващи години, в които ИТ уменията все повече ще бъдат необходимост, а не екзотика, а проекти като нашият ще стават все по-важни", смятат създателите на "Адванс Академи".

Още от Капитал