Не просто много шум за нищо, а фундаментална промяна: За какво (вече) може да се използва блокчейн технологията

Не просто много шум за нищо, а фундаментална промяна: За какво (вече) може да се използва блокчейн технологията
Не просто много шум за нищо, а фундаментална промяна: За какво (вече) може да се използва блокчейн технологията

Много нови, обещаващи технологии идват и си отиват. Независимо от това дали около тях се вдига много шум в цял свят, или не. Една технология, която обаче ще се задържи и в бъдеще, е блокчейн - експертите по целия свят са сигурни в това. Един от тях е проф. Алфред Таудес, ръководител на Изследователския институт за криптоикономика на Виенския университет по икономика и бизнес (WU Виена) и дългогодишен член на академичния състав на академията за мениджъри WU Executive Academy.

В следващите редове, експертът по блокчейн на WU Виена анализира какви иновативни случаи на употреба съществуват днес и в кои области технологията е на път да предизвика революция в цели индустрии.

В началото беше биткойн. По онова време криптовалутите и блокчейн технологията зад тях се смятаха за мимолетна мода. Но времената се променят - наскоро Световният икономически форум прогнозира, че през 2025 г. е много вероятно транзакциите, базирани на блокчейн, да представляват 10% от общия глобален брутен вътрешен продукт.

Дали това наистина ще се случи, предстои да видим. Но едно е ясно: "В резултат на блокчейн технологията наблюдаваме фундаментална промяна по отношение на прехвърлянето на стойност - нейното значение е също толкова голямо, колкото това на Интернет в контекста на прехвърляне на информация", казва Алфред Таудес, ръководител на Изследователския институт за криптоикономика на Виенския университет по икономика и бизнес и дългогодишен преподавател в академия за мениджъри WU Executive Academy. "Биткойн беше първото приложение на блокчейн технологията, както електронната поща беше първото приложение на Интернет. Но днес вече обхватът на възможните приложения на блокчейн технологията надхвърля криптовалутите", продължава той, защото "щом технологията е достатъчно зряла, за да бъде използвана, хората ще я използват."

Алфред Таудес разказва за някои иновативни примери от различни индустрии, които вече успешно прилагат блокчейн технологията, като повдига завесата относно това какво ще можем да правим с нея в бъдеще:

1. Платежни системи

Биткойн е отворен блокчейн, до който всеки има достъп. Все повече компании проявяват интерес към разработването на собствени криптовалути, известни като корпоративни пари, за своите клиенти. Facebook например скоро ще пусне Libra - глобална криптовалута, която според Алфред Таудес предизвиква значителна несигурност сред регулаторите. Walmart също кандидатства за патент за криптовалута. "Корпоративните пари напрягат все повече регулаторите; това определено е деликатен въпрос", казва Алфред Таудес.

В бежанския лагер в Азрак, Йордания, блокчейн технологията се използва от миналата година. Платежните транзакции в супермаркета на лагера се извършват чрез блокчейн; ирисово сканиране се използва за идентифициране на хора. По този начин ООН може да работи независимо от банки и други финансови институции и да спестява около 150 000 долара на месец. Пилотният проект ще бъде пренесен и в други лагери на ООН. Правителствените организации също се стремят да използват потенциала на платежните системи, базирани на блокчейн: британската агенция за пенсии и социални грижи оценява възможните приложения на технологията; Китай работи върху национална криптовалута. Австрийските пощи използват технологията по изключително оригинален начин: тяхната крипто-марка е първата марка в света, базирана на блокчейн. Дигитална версия на марката, която е не само удобно средство за плащане на пощенски разходи, но може и да се колекционира виртуално, се съхранява на блокчейна на Ethereum.

2. Индустриални условия

С напредването на роботизацията в индустриалните условия, въпросът как да архивирате и обменяте данни става все по-важен. Компаниите могат да понесат огромни щети в резултат на неправилен трансфер на данни. Роботите са зависими от данните от тяхната среда. Блокчейнът позволява на промишлените предприятия да съхраняват сигурно тези данни и да ги обменят с други обекти и заводи. В края на 2018 г. компанията за интелигентна роботика Akeo Plus, CEA Grenoble и индустриални групи стартираха съвместен изследователски проект, за да научат повече за възможните приложения на блокчейн технологията в интелигентните фабрики. Друг пример, споменат от Алфред Таудес, е Riddle & Code, виенски стартъп, който, наред с други неща, оборудва машини с чипове, за да им даде цифрова идентичност и впоследствие ги свързва с помощта на блокчейн технологията. В автомобилната индустрия BMW, General Motors и Renault-Nissan обединиха усилията си, за да събират възможно най-бързо и сигурно данни за автономните автомобили. Те използват блокчейн технология, за да контролират кой до какви данни от общич пул има достъп. Германската агенция по енергетика счита, че технологията може да стане значима и в контекста на електрическите превозни средства, що се отнася до транзакции за таксуване. Мерцедес и Riddle & Code създадоха крипто-кутия за електрически автомобили.

3. Енергиен сектор

Според Алфред Таудес енергийният сектор също има голяма полза от блокчейн технологиите. Energy Web Chain, първият публичен блокчейн на международния енергиен пазар, беше пуснат в операция през юни миналата година с цел да се улесни търговията на възобновяема енергия между съседи, която човек е произвел частно, например чрез фотоволтаична система. Освен това той позволява на хората да плащат по по-прозрачен начин за електричеството, което използват за захранване на своите електрически автомобили. В Австрия Verbund AG и Salzburg AG също използват блокчейн технологията.

4. Търговия

Има много ползи и в областта на търговията, особено по отношение на сигурността на веригата на стойността. Блокчейн технологията прави невъзможно прикриването на измами и кражби. Търговецът на кафе Moyee, част от т.нар. "справедлива търговия", плаща на фермерите си справедливо и незабавно чрез блокчейн приложение; крипто токените правят цената на продукта прозрачна по цялата верига на доставки. Друго предимство на блокчейн технологията е, че продуктите като цяло могат да бъдат проследявани по прозрачен начин. "По този начин търговията може да се възползва от преимуществата на блокчейн технологиите", казва Алфред Таудес.

5. Медии

Много се говори за печеленето на пари чрез онлайн съдържание. Но: "Повечето потребители намират стените за плащане за отблъскващи", казва Алфред Таудес. Steemit е платформа, която позволява на хората да публикуват съдържание. В Steemit лайковете се възнаграждават с криптовалутата Steem, т.е. колкото по-благоприятно потребителите реагират на едно съдържание, толкова повече пари печели авторът му. Pewdiepie, може би най-богатият и най-популярен Ютубър, сега е активен в DLife, базирана на блокчейн стрийминг услуга. "Плащането на DLife е по-прозрачно, отколкото в YouTube, който задържа около половината от приходите от реклама", обяснява Алфред Таудес.

6. Здравеопазване

Здравеопазването е областта, в която блокчейн технологията е най-широко използвана до момента. "Фактът, че блокчейн технологията е сигурна, я прави особено релевантна за здравеопазването, тъй като този сектор се занимава с високо чувствителни лични данни", казва Алфред Таудес. Австрийската компания Grapevine World е доставчик на решения, базирани на блокчейн за обмен и трансфер на данни за пациенти. Нейн собственик е Мартин Тиани, който със своя стартъп Tiani Spirit допринесе за развитието на ELGA, електронната система за здравни досиета на Австрия, която прави достъпни данните от лекари и болници. Grapevine World работи върху платформа за управление на данни, подобна на ELGA и позволява на пациентите активно да предоставят своите здравни данни, например с цел да се потърси второ мнение от специалист по техния случай. В момента се провежда и пилотен проект "Medakte" в сътрудничество с Austrian Health, център за компетентност за медицински туризъм. При него данните за пациента винаги се съхраняват на мястото им на произход и не могат да бъдат извлечени без съгласието на пациента.

Още от Капитал