Н.пр. Филип Отие, посланик на Франция: България има нужда повече от единство и по-малко от поляризиране и разделение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Н.пр. Филип Отие, посланик на Франция: България има нужда повече от единство и по-малко от поляризиране и разделение

Н.пр. Филип Отие, посланик на Франция: България има нужда повече от единство и по-малко от поляризиране и разделение

Въпреки че много магистрати вършат забележително работата си независимо от натиска от каквито и да било източници, често получавам оплаквания от предприемачи за непостоянство и непредвидимост на съдебната система

2405 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


По-рано през седмицата посланик Филип Отие и неговият колега - посланикът на Германия  Матиас Хьопфнер, излязоха със съвместна позиция за политическата обстановка в България. Те заявиха, че страната трябва да се откаже от олигархичния модел, а властта да чуе гражданското общество.

Ваше превъзходителство, каква е позицията на френските власти за настоящата политическа ситуация в България?

- Случващото се в България, която е член на европейското семейство, се следи внимателно от Франция и от другите европейски партньори.

Вярваме, че излизането от кризата изисква всички политически институции и основните политически лица да обединят усилия и да постигнат единство на базата на принципи като върховенство на закона, уважение към институциите, осъждане на отношение, което насърчава насилие и етническа омраза, участие на всички политически сили в парламентарния дебат. Като всяка друга държава България има нужда повече от единство и по-малко от поляризиране и разделение.

Какъв според вас е най-благоприятният изход за страната от тази ситуация от гледна точка на чуждестранните инвестиции и икономическия растеж? Как ще се отрази тя на чуждите инвеститори в България и по-специално на френските компании в страната и тези, които планират инвестиции тук?

- Предприемачите като цяло и чуждите инвеститори в частност предпочитат стабилност и доверие, за да развиват своята дейност. Изграждането на стабилност и доверие отнема много време, именно затова те са толкова ценни.

За момента политическата ситуация не се е отразила на отношението на френските компании. Не ми е известно някои от тях да обмислят изтегляне от България. Разбира се, те ще продължат да следят отблизо развитието на ситуацията, потенциалните инвеститорите също.

Имате ли информация за френски компании, които са имали намерения да навлязат на българския пазар, но са се отказали заради ситуацията в страната?

- Френските компании развиват средносрочни стратегии за увеличаване на инвестициите си в региона заедно със своите местни партньори в различните страни. Разбира се, те ще адаптират своите проекти във времето според развитието на пазарните възможности. Доколкото ми е известно, до момента няма планирани отлагания, но такива може и да последват, ако например се увеличат трудностите по отношение на способността на властите бързо да предоставят одобрения и да подкрепят чужди проекти.

Франция не е сред топ инвеститорите в България. В същото време френските компании са сред водещите инвеститори в Румъния. Какво трябва да направи България, за да спечели в конкуренцията с Румъния?

- Първо, числата могат да бъдат заблуждаващи – вярно е, че на пръв поглед френските компании не са топ инвеститор в България. Ако включим френските инвестиции, които преминават през трети страни като Холандия, Австрия или Гърция, присъствието на Франция в България става доста по-значително, особено ако прибавим и нарастващата двустранна търговия между двете държави. Едната от възможностите за насърчаване на икономическите ни отношения би могла да бъде организирането на кампания за рекламиране на България като туристическа дестинация, тъй като, след като човек посети веднъж страната, той оценява нейната красота и разнообразие, открива хората и кухнята. Веднъж след като човек е опознал и харесал страната, следващата стъпка е да прави бизнес и да създава контакти.

Когато френска компания иска да инвестира в чужбина, тя не гледа само данъчните ставки, а обръща също толкова голямо внимание и на паричната политика, квалификацията на работната ръка и нивото на владеене на чужди езици, както и на ефективността и безпристрастността на съдебната система. Въпреки че много магистрати вършат забележително работата си независимо от натиска от каквито и да било източници, често получавам оплаквания от предприемачи за непостоянство и непредвидимост на съдебната система.

България не е разпознаваема от чуждите инвеститори като инвестиционна дестинация. Какво според вас би било добра стратегия за рекламиране на страната в чужбина?

- Не съм съгласен с вашата оценка. Всъщност България е инвестиционна дестинация. Натрупаният общ размер на чуждите инвестиции (ПЧИ) в България е равен на брутния й вътрешен продукт. Това е изключително постижение, ако го сравните със средното съотношение на ПЧИ/БВП в Европейския съюз, което е около 40%.

Стратегията на България за привличане на ПЧИ e видима. Кампанията "Инвестирай в България" по света и в частност във Франция е разнообразна. Тя е насочена към селското стопанство във връзка с международнoто изложение за храни и напитки SIAL, към разговори с френски инвеститори в парижкия офис на икономическата мисия UBIFRANCE, а наскоро и г-н Борислав Стефанов (бел.ред. - директор на Агенцията за инвестиции) се срещна с 50 френски предприемачи в София по време на техния годишен регионален конгрес. За да бъде ефективна, тази стратегия има нужда също от последователност в законодателната рамка и в юриспруденцията на регулаторните власти.

Промени ли се към по-добро или към по-лошо бизнес средата в България и имиджът на страната, откакто дойдохте тук?

- През последните години имиджът на България спечели от политическата стабилност в страната по време, когато политическата нестабилност остана голяма в много държави в региона. Страната следва отговорна макроикономическа и финансова политика при различните правителства, което беше оценено добре. Днес кредитният рейтинг на България е най-високият в Югоизточна Европа. Определено страната има много активи и не трябва нито да ги игнорира, нито да ги пилее.

В заключение бих искал да наблегна още веднъж на това че, че въпросите за върховенството на закона, прозрачността, честната конкуренция и равенството пред закона са решаващи за бизнеса и като цяло за политическия и икономическия баланс във всяка държава.

По-рано през седмицата посланик Филип Отие и неговият колега - посланикът на Германия  Матиас Хьопфнер, излязоха със съвместна позиция за политическата обстановка в България. Те заявиха, че страната трябва да се откаже от олигархичния модел, а властта да чуе гражданското общество.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK