Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

dpa

ГДР - 1989

Какво се случи в страната в годината на падането на комунистическия режим

22872 прочитания

dpa

© dpa


Кой друг, ако не ние, пристигнали тук направо от Варшава и успели да се убедят със собствените си очи колко много е сторено с процеса на реформите в Полша и в Унгария, знае, че най-важната задача сега е внимателното търсене крачка по крачка на пътя към общото бъдеще. () Иска ми се да се обърна към всички в ГДР: не сте сами, ние сме до вас! Ние сме и ще останем един народ, едно цяло.

Хелмут Кол, 10 ноември 1989 г., на митинг пред кметството на район Шьонеберг в Западен Берлин

ОКТОМВРИ

Януш Онишкевич, депутат от ГПГ:

Хиляди немци от ГДР търсеха убежище в посолството на ФРГ [във Варшава]. Вече нямаше място за всички. В Сейма дойде тогавашният шарже д’афер () господин Йоханес Баух, за да разговаря на тази тема. Казахме му с Геремек сигурно това, което очакваше: че нито един бежанец няма да бъде пратен обратно в ГДР. След това решихме съвместно специални влакове с тях да минават през ГДР направо за ФРГ. Така извадихме доста голяма тухла от берлинската стена.

Варшава, 1 октомври

1 октомври

- Намиращите се на територията на посолството на ФРГ във Варшава бежанци от ГДР получават разрешение да заминат за Западна Германия. От Източната гара тръгва специален влак с 809 бежанци. Аналогична е ситуацията в Прага.

Коментар на телевизията на ГДР: "Тези, които са напуснали страната, с постъпката си сами са се изключили от нашето общество. И поне заради това никой няма да плаче за тях."

2 октомври

- За пореден път след литургия в протестантската църква "Св. Николай" в Лайпциг по улиците на града тръгва поход, към който се присъединяват минувачи. В опозиционната демонстрация участват 20 хиляди души. Милицията, изненадана от размерите на протеста, не се намесва. Демонстрантите скандират: "Искаме да останем тук."

4 октомври

- В Дрезден няколко хиляди души блокират гарата, искайки да се качат на влака, който пътува транзит за ФРГ. Милицията използва водни оръдия, сълзотворен газ, дървени палки и огнестрелно оръжие с гумени куршуми за разпръсване на събралите се. След сблъсъци през цялата нощ силите на реда разчистват коловоза, по който влакът да продължи пътя си. Задържани са около хиляда души. Политбюро на ГЕСП приема закон за конфискация на имуществото на гражданите на ГДР, които бягат от страната.

Из доклад на опозицията

Тази проклета немощ: Отделни участници в демонстрацията бяха издърпвани с небивала бруталност от тълпата, след което бяха бити понякога от осем цивилни служители на сигурността наведнъж. Милиционерите гонеха и преследваха многото задържани до милиционерските коли, като непрекъснато ги удряха, макар че не срещаха никаква съпротива. Най-брутално се отнасяха към жените, за да бъдат провокирани мъжете - участници в демонстрацията, да употребят сила срещу служителите на ДС. В този момент режисурата на тези събития вече беше изцяло в ръцете на офицерите от "Щази".

Берлин, 7 октомври

5 октомври

- Започват официалните тридневни тържества по случай 40-годишнината на ГДР с участието и на Михаил Горбачов и ген. Войчех Ярузелски.

В контрадемонстрация за свобода и провеждане на реформи десетки хиляди минават през центъра на Берлин, скандирайки: "Горби, помогни ни!" След намесата на силите за сигурност са арестувани много демонстранти. На следващия ден правителственият вестник "Нойес Дойчланд" коментира: "Тези, които смятаха, че тържествата за 40-годишнината ще донесат смяна на правителствената политика, жестоко се излъгаха. Всеки опит за посегателство върху идеите на социализма в ГДР е обречен на провал."

9 октомври

- В Лайпциг се организира поредната "понеделнишка" демонстрация. След молитвата за мир в църквата "Св. Николай" и още три други протестантски църкви в центъра веднага след 18 ч близо 100 хиляди демонстранти започват спокойния си поход през целия град. Те скандират: "Без насилие!" За първ път милицията не се намесва – това е първият сигнал, че комунистическият режим в ГДР отслабва.

Мартин Янковски, опозиционен писател:

Късно вечерта [след митинга] у нас се събраха предварително поканените познати. Съобщавахме със светнали очи: никой не беше арестуван. Никъде не се стреляше. Никъде не се стигна и до най-малък сблъсък. Всичко премина спокойно. Властите не се осмелиха да атакуват. () Изведнъж "контрареволюцията" и репресиите свършиха. Чувствахме се необикновено силни. Чувствахме се смели и неунищожими. () Започнахме да обсъждаме значението на това, което днес се беше случило в тази страна. () Разбира се, нямах шампанско, та вдигнахме тост с грузински чай.

Лайпциг, 9 октомври

Себастиян Пфлугбел, член на "Нов форум":

Разбира се, първата крачка на повечето успели революции в миналото се състои в унищожаване на стария държавен апарат. Ние осъществявахме мирна революция, в която, за да успеем, се въздържахме от унищожаване на каквото и да било. Но цената, която трябваше да платим за това, беше такава, че старият апарат, старата клика можаха да продължат своята работа без особени пречки още доста месеци. Осигурихме им спокойно, регулирано оттегляне.

Берлин, октомври

15 октомври

- Първа среща на опозиционната формация "Нов форум". Участниците обсъждат актуалната политическа ситуация в ГДР и методите за установяване на демокрацията.

16 октомври

- В Лайпциг – поредната "понеделнишка" демонстрация за мир. Участващите 120 хиляди души скандират и "Ние сме народът!".

Някои легални сдружения и организации също издигат искания за реформи.

Хелмут Кол, канцлер на ФРГ, в реч:

Препълнените затвори, много ранени и безкрайните вълни бежанци са актуалните символи на ретроградната диктаторска система. () Те са същевременно израз на несигурността, потискаща управляващите кръгове в Източен Берлин. () Вътрешният мир и стабилизация не могат да бъдат постигнати по пътя на насилието и лишаването на хората от свободната им воля. Външният мир и добросъседските отношения между нашите страни не могат да се развиват, докато властите в ГДР не прекратят самоизолацията си и затварянето на страната пред промените, извършващи се в света, пред реформите, провеждани на Изток и на Запад.

Бон, октомври

20 октомври

- В цялата ГДР вълна след вълна от демонстрации. Най-големите митинги са в Лайпциг, Берлин, Потсдам и Карлмарксщат. Необичайно протича демонстрацията в Дрезден, където 50 хиляди души преминават през града в пълно мълчание. Тези прояви продължават пет дни без прекъсване.

ОКТОМВРИ – НОЕМВРИ

Бербел Болай, германска опозиционна деятелка, по време на дебата с ръководството на ГЕСП:

Моята мечта беше да намеря мястото си тук. Някога изобщо не знаехме за каква ГДР мечтаем, защото все поглеждахме в друга посока. () Чувствахме се задушени, представяхме си какво би било да живеем другаде Моята мечта е да знаем, че нашите мечти не се определят от Политбюро, а от самите нас.

Източен Берлин, 26 октомври

26 октомври

- Представителите на "Нов форум" Йенс Райх, Бербел Болай и Себастиян Пфлугбел се срещат с ръководството на Германската единна социалистическа партия и обсъждат необходимостта от провеждането на реформи. Телевизията на ГДР излъчва фрагменти от този дебат.

Демонстрациите в ГДР обхващат нови и нови градове – Рощок, Ерфурт и Гера.

27 октомври

- Щефен Райхе, представител на Социалдемократическата партия в ГДР, настоява да се организира източногерманска кръгла маса. - Властите в ГДР обявяват амнистия за всички лица, опитали се да преминат нелегално границата.

От арестите са освободени и някои участници в демонстрациите за демократични промени.

Щефан Хайм, писател, из речта му на Александерплац:

През последните седмици победихме собственото си безсилие, започнахме да се учим как да ходим с вдигната глава. И всичко това става в Германия, където нито една революция не успя да промени нещата, където хората винаги са били покорни – и при императора, и по времето на нацизма, и по-късно.

Източен Берлин, 4 ноември

Роберт Юхарош, унгарски студент, изказване на Александерплац:

Народите на Централна и Източна Европа са свързани не само с общото си минало, мрачните 40 години диктатура и гнет, но и с желанието за истинска демокрация, в която нашият живот свободно да се реализира. () Смятаме, че общият европейски дом може да бъде изграден само от демократични държави. Затова настояваме за радикални реформи във всички страни от източния лагер.

4 ноември

- Демонстрацията на Александерплац в Берлин събира почти един милион души. Участниците съзнават, че пълната липса на реакция от страна на властите на толкова огромно публично събиране означава край на старата система. От импровизираната трибуна към хората се обръщат опозиционни дейци, представители на властите и личности от света на културата. Демонстрантите настояват за възстановяване на демокрацията в ГДР, за свобода на печата и събиранията.

Източник: dpa

7 ноември

- Правителството на Германската демократична република подава оставка. Многохилядните демонстрации в столицата не стихват.

9 ноември

- Около 19 ч. на пресконференция в Източен Берлин секретарят на ЦК на ГЕСП Гюнтер Шабовски неочаквано съобщава, че веднага влиза в сила разпореждане за свободно пътуване на гражданите на ГДР в чужбина.Само след два часа на много места в Берлин се стига до спонтанно събаряне на стената и преминаване на отсрещната страна

Гюнтер Шабовски на пресконференцията:

Днес решихме да приемем регулативни мерки, които ще дадат възможност на всеки гражданин на ГДР да премине границата на ГДР. () Разрешава се кандидатстване за одобряване на частно пътуване в чужбина без представяне на задължителните досега документи – причини за пътуването и доказателства за роднини в чужбина. Разрешенията ще се издават бързо. () Пътувания с цел постоянно пребиваване могат да се извършват през всички гранични пунктове между ГДР и ФРГ, евентуално Западен Берлин.

Източен Берлин, 9 ноември.

Анемари, активистка от организацията "Демокрация сега":

Не знаехме какво става. Не можехме да повярваме. Мъжът ми каза: "Хайде на бира на Курфюрстендам [в Западен Берлин]." А аз: "Да не си се побъркал? Как? Забранено е." Така си бях свикнала – забранено и толкова. () Отидохме до най-близкия граничен пункт, при Борнхолмския мост. Отдалече чухме шум, радостни викове, потоци хора течаха нататък, някои с палта върху пижамите.

Източен Берлин, 9 ноември.

10 ноември

- СССР. В Кишинев се провежда многохилядна демонстрация за демокрация и независимост на Молдавия. Участниците са брутално атакувани от съветската милиция, която използва палки, сълзотворен газ и водни оръдия. Сблъсъците траят до късно през нощта. Медиите информират за стотици ранени.

Мечислав Раковски, І секретар на ПОРП:

Голяма възбуда цари сред немците. Вчера ГДР отвори граничните пунктове за Западен Берлин и ФРГ. () Значи "перестроечната зараза" стигна и до ГДР. В по-раншен разговор с [секретаря на ГЕСП Егон] Кренц попитах представя ли си следната сцена: при стената идват сто хиляди демонстранти и започват да я рушат. Какво ще направите, питам го. Ще стреляте? Кренц отвърна, че това е добър въпрос и че вижда такава сцена

Варшава, 10 ноември.

10 ноември

- В Западен Берлин се провежда голяма демонстрация на солидарност с Източна Германия с участието на върховните власти на ФРГ.

- В крайграничните градове на Западна Германия стават спонтанни приветствени прояви за пристигналите от ГДР.

13 ноември

- Властите на ГДР издават заповед за премахване на всички блокади при берлинската стена. Премиер на новото правителство става Ханс Модров. Той изразява волята за възстановяване общността на двете германски държави. - През Източна Германия минава поредната вълна масови демонстрации, хората изпълват улиците на Лайпциг, Дрезден, Карлмарксщат, Котбус, Магдебург и други градове. Демонстрантите скандират все по-смело новия призив: "Ние сме един народ!"

Какво се случи в различните държави

Полша (януари-юни 1989 г.)

Унгария (юни-септември 1989 г.)

ГДР (октомври-ноември 1989 г.)

Чехословакия (ноември-декември 1989 г.)

България (1987-1989 г.)

Румъния (декември 1989)

* Тексът е част от книгата на фондация "Карта" - "1989 Koniec systemu" ("1989 г. - краят на системата"), по-важните нещо от която "Капитал" съвместно с Полски институт в София публикуваха в специално издание на български. Поводът беше навършването през тази година на 25 години от както държавите от Централна и Източна Европа се освободиха от комунистическия режим.

Кой друг, ако не ние, пристигнали тук направо от Варшава и успели да се убедят със собствените си очи колко много е сторено с процеса на реформите в Полша и в Унгария, знае, че най-важната задача сега е внимателното търсене крачка по крачка на пътя към общото бъдеще. () Иска ми се да се обърна към всички в ГДР: не сте сами, ние сме до вас! Ние сме и ще останем един народ, едно цяло.

Хелмут Кол, 10 ноември 1989 г., на митинг пред кметството на район Шьонеберг в Западен Берлин


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 2
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#1] от "georgi56chinkov":

  Престани бе човек да постваш едно и също нещо под всяка статия.
  Разбрахме вече за проблема ти....

 • 3
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Капитал, няма ли да го баннете вече този?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Мда, времето на надеждите

 • 5
  caliber_.44 avatar :-|
  Калибър

  До коментар [#2] от "Кирето":
  До коментар [#3] от "intergalactic":

  Мина ми мерака за коментар. Съгласен съм с вас.

 • 6
  flashkopatrashko avatar :-|
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!

  Така като гледам, из целия "Източен блок" ври и кипи, само при нас и при румънците нищо. Опитали са се да поизмият очите с митинга на Екогласност, ама както се подразбра, организиран е от ДС, та затова и "милицията не се намесва", явно ги е било страх да не ошамарят някой агент. Затова ще викаме колко е добре в Унгария дори, ама няма да се сетим да изритаме комунягите.

 • 7
  ypa avatar :-|
  ypa

  По време на пресконференцията на Шабовски италиански журналист му задава въпроса откога влизат в сила тези мерки. Западногермански негов колега повтаря въпроса по-силно. Очевидно объркан и явно незнаещ точния отговор, Шабовски отговаря "веднага". До този момент партийният елит е обсъждал такива възможности, но за срокове не е говорено. Позицията е била "може да се случи, може и да не се случи". Източногерманците подозират, че западногерманиците са можели да подслушват техните разговори и са знаели

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "flashkopatrashko":

  Не са ни проблема комунягите. Едно 80% от народа ни са безнадеждно промити мозъци. Никъде другаде хората не молят за работа и за хляб. Навсякъде се стягат, учат, работят, създават. Само тука чакаме наготово. Минимална заплата, минимална пенсия - екстра. Кой ще плаща? Пак ние! Но е справедливо! Справедливо е да вземеш много от богатия, нищо че така и последните заможни хора, изкарали пари с честен труд, намират начин да не плащат данъци. Всичко трябва да е равно за всички, правителството трябва да вдига заплатите, трябва да вдига пенсиите, да ни храни децата, да ни храни и нас. Народ в инкубатор за 40 години! И още милеем за майчината прегръдка на руската матрьошка. Докато другите народи са бягали, ние сме се радвали на безгрижната съблазън на мързела. Ето затова сме зле.

 • 10
  sjaakiie avatar :-P
  sjaakiie

  Събитие, заслужаващо да бъде отпразнувано. Ще го полея.

  Мотиви на това немско обединение са приятно осезаеми във филмите Das Leben der Anderen и Good Bye Lenin. Препоръчвам силно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK