С хляб и сол

Какво се крие зад организирането на все повече спортни мероприятия в България и успяват ли федерациите да извлекат полза от това

България приема няколко волейболни прояви тази година
България приема няколко волейболни прояви тази година
България приема няколко волейболни прояви тази година    ©  LAP.bg
България приема няколко волейболни прояви тази година    ©  LAP.bg

Българите сме топъл, гостоприемен народ. Не вярвате ли? Спортните федерации са подали заявки за държавна подкрепа за общо 15 милиона лева за домакинства на международни състезания през 2015 г. при три пъти по-малък бюджет за подобни дейности. Какво обаче се крие зад организирането на тези събития и какво печели България не е много ясно. Причината е, че в повечето случаи липсва ясна стратегия за извличане на ползи от подобно домакинство. Липсва и визия от страна на федерациите, които в масовия случай се ограничават около това да искат от държавата, но не са в състояние да осигурят собствени средства.

А какво всъщност могат да получат България, федерациите и спортът от едно добре организирано международно състезание? От една страна, това е икономическият ефект - приходи от туристи, от билети и спонсори и т.н. От друга, са дългосрочните ползи или т.нар. наследство. В тази графа влизат изграждането на спортна инфраструктура, която ще остане занапред, както и привличането на младите към спорта, което има социален характер.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал