Силна година за животновъдите

Най-големите компании в сектора увеличават приходите си през изминалата година с 80 млн. лв.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]

Баба Дора от село Шарково това лято бързо се превърна в тъжния образ на българското животновъдство, след като започна умъртвяването на овце и кози заради откритите огнища на чума. Кризата бързо изкара на повърхността и останалите проблеми на животновъдите, свързани с изкупната цена на млякото и субсидиите. Животновъдството обаче има и едро изражение макар и далече, далече от полите на Странджа планина и двора на баба Дора. Първите 30 фирми от сектора са реализирали общо 881.4 млн. лв. приходи през 2017 г., което е с 80 млн. лв. повече спрямо година по-рано. По единично компаниите от сектора растат с много малки изключения. Изминалата година беше по-добра и за млекопроизводителите, като изкупните цени на млякото, които в Европа достигнаха дъно в средата на 2016 г., тръгнаха нагоре през 2017 г.

Класически най-сериозно е присъствието на компаниите, занимаващи се с птицевъдство и свиневъдство, като животновъдите, отглеждащи крави и овце, в топ 30 на големите са единици, а една от тях е най-растящата компания за изминалата година. Силното присъствие на птицевъдите и свиневъдите и значително по-големите им приходи са логични на база индустриализацията на този тип производства и по-затворения цикъл на работа на част от производителите - от отглеждането на животните, през кланиците до преработвателите.

Отделно млекопроизводителите пострадаха - България е единствената страна в Европа, която изпълнява едва 65% от квотата си по отношение на млякото, т.е. произвежда под равнището за вътрешната консумация.

За поредна година двете най-големи групи - на "Градус" при птицевъдството и на "Бони холдинг" при свиневъдството, са реализирали най-големите обороти, като 340.9 млн. лв. от въпросните 881.4 идват от компаниите в двете групи.

Холщайн от с. Овчарово

"Недко Недков - Овчарово" е компанията с най-голям ръст на приходите за 2017 г. - 53%. Компанията разполага с около 7 хил. крави, като е едно от големите изключения на фона на силното присъствие на птицевъди и свиневъди в топ 30.

Когато мигриращи европейски племена се заселват в Холандия преди близо 2000 години, те искат да имат животни, които ще помогнат за оптимално използване на земята. Кръстосани са два вида крави, за да се получат ефективни животни, произвеждащи най-много мляко с ограничени хранителни ресурси. Резултатът е черно-бяла млечна крава, известен днес като холщайн. Породата е предпочетена от фермата на Недко Недков в с. Овчарово, Добрич. Дружеството "Недко Недков - Овчарово" има ръст на приходите за изминалата 2017 г. 53%. Те нарастват от 21.4 млн. лв. на 32.8 млн. лв., като това я подрежда на 12-а позиция сред животновъдите. Това е и едно от големите изключения на фона на силното присъствие на птицевъди и свиневъди при големите. Характерно за фермата на Недко Недков обаче, подобно на другите два подсектора, е интегрираният начин на работа. Освен на затворения цикъл се залага и на големите структури, технологиите и генетиката. Освен над 6 хил. животни фермата отглежда растителни култури, произвежда млечни продукти и развива собствена дистрибуторска мрежа.

Стопанството е разположено на 60 хил. декара земя, като произвежда около 25 хил. тона царевица, 15 хил. тона пшеница, 5 хил. тона слънчоглед и 5-6 хил. тона люцерна. "В първите години от съществуването на фирмата в село Овчарово цялата продукция е била предмет на търговия, но сега използваме над 90% от реколтата за нуждите на стопанството. Към настоящия момент се продава единствено част от слънчогледа, а всичко останало се усвоява от над 6000-те животни на фермата", обясняват от компанията на сайта си. Част от млякото отива за продажба. Друга част обаче се преработва в мандрата на компанията, като се произвеждат сирене, кисело мляко, сметана и масло. Наличието на собствена мандра е добро решение, като така намалява зависимостта от движенията в цената на млякото. Фермата разполага и с инсталация за производство на електрическа енергия от биогаз. Част от органичния отпадък от хилядите животни отива за торене на насажденията, но по-голяма част от него остава неизползваема. Така се появяват два генератора с обща мощност 1.5 мегавата. Сред проектите на Недков са и изграждането на месопреработвателно предприятие и верига магазини.

Перата на "Градус"

През това лято "Градус" беше листната на Българската фондова борса, като компанията направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лв.

Лидер в класацията на животновъдите на база приходи е "Милениум 2000", която има 75.1 млн. лв. през 2017 г. и печалба 18.7 млн. лв., като си връща лидерската позиция след една година отстъпление. Компанията е част от старозагорската група "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови. Групата за производство на птиче месо води началото си от 1992 г. от селскостопанския едноличен търговец "Градус-Иван Ангелов". Принципът е затвореният цикъл на работа - холдингът включва дъщерни компании, специализирани в различни направления като фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. Лидерът "Милениум 2000" се занимава с отглеждането на кокошки и петли, от които се люпят яйца за разплод. Приходите й са нараснали с 15%. Останалите две компании от групата в топ 30 растат с 23-24%. Това са "Жюлив", занимаваща се с люпене и с угояване на бройлери, и "Градус - 98" (бившата "Бисер олива - 98"), която е с основна роля отглеждане на родителски стада (кокошки и петли) за бройлери, както и производството и продажбата на разплодни яйца.

Около 50% от продукцията е за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета, пилешко месо. По данни на дружеството "Градус" е с най-голям пазарен дял и при пилешкото месо, и при колбасите от пилешко. Активите на групата основно са купувани от държавата през 90-те години, като през последните десетина година са реинвестирани 120 млн. лв. от печалбата. Последният новоизграден актив на групата е предприятието за производство на продукти от свинско месо, което отвори 2015 г. и има голям неизползван капацитет.

През това лято "Градус" беше листната на Българската фондова борса, като компанията направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар по привличане на средства – 81 млн. лв., като половината от тях постъпиха в дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите – братята Иван и Лука Ангелови. Програмата им за следващите три години е в направления с високи маржове и в такива, в които компанията има лидерски позиции. Освен в бизнеса с разплодни яйца, който е основно експортен, компанията ще вложи усилия в натоварване на капацитета на фабриката си за колбаси чрез покупката на марки и рецепти. Ще разчита на "Халал" сертификата, който отваря врати към пазарите с мюсюлманско население. Ще се залага на изделия в по-високия ценови сегмент, а сред продуктите, които "Градус" предстои да пусне, е хибрид жълто домашно пиле, бавно отглеждано.

Прасенцата са ни скъпи

Втората по размер на приходите компания е "Свинекомплекс Брестак", която е част от другата голяма група в животновъдството - акционерното дружество "Бони холдинг". Както и в предишни години, четири от петте свинекомплекса на компанията попадат в топ 30 на големите животновъди. Холдингът е най-големият производител на прасета в страната, като за 2017 г. общите приходи на четирите свинекомплекса са близо 190 млн. лв. Консолидираните приходи на холдинга са 198 млн. лв. а печалбата му - 17 млн. лв.

Единствената от четирите компании на холдинга в класацията, която свива леко приходите си, е "Свинекомплекс Брестак". Компанията е специализирана в отглеждането на свине майки и малки прасета до 35 кг. Те се отглеждат в свинекомплекса около 100 дни. След което се продават на следващата компания по веригата "Тетрахиб", където се доугояват около 80 дни до достигането на тегло 105 - 110 кг. Следва продажбата им за клане. С угояване на кланични прасета се занимава и "Свинекомплекс Зимен", а четвъртото дружество на групата в класацията е "Хибриден център по свиневъдство" в Шумен, специализиран в поддържането на селектирано стадо от хибридни свине майки.

Месопреработвателната дейност на "Бони холдинг" е съсредоточена в градовете Ловеч и Карлово, като така се затваря цикълът на производство.

От компанията преди няколко месеца коментираха пред "Капитал", че през 2017 г. "Бони холдинг" започна процедура по придобиване на пълен контрол върху партниращата кланица в Търговище. "Продължават дейностите по проектиране и осигуряване на всички необходими разрешителни за изграждане на новата високотехнологична индустриална кланица, която ще се намира в непосредствена близост до основния ни месопреработвателен производствен комплекс в Ловеч", като основните инвестиции на групата са били насочени в предприятието за месни заготовки в Ловеч за изграждане на автоматизирана линия за рязане и опаковане на разфасовки от свинско месо.

И още ръстове

В групата на най-растящите след Недко Недков са и три компании, всичките развиващи дейност в сферата на птицевъдството. Това са сливенската "Еко фарм 2005", която расте с 43% и попада под номер 20 в класацията. Компанията е създадено през 2005 г. и произвежда яйца за консумация, като ги реализира на пазара под марката "Джени". Фермата за стокови носачки е с капацитет 200 хил. птици, като разполага с пакетажен център за сортиране, окачествяване и опаковане на яйца с капацитет 54 хил. яйца на час.

Следващата растяща компания с близо 29% ръст и близо 20 млн. лв. приходи е "Хайпро България" от Павликени. Компанията също се занимава с производството на яйца. Такава е и "Агри. СС", чиито приходи растат с 28%. Компанията обработва 30 хил. дка земеделска земя - собствена и под аренда, в общините Генерал Тошево и Шабла, като притежава складова база за преработка, сушене и съхранение на 27 хил. тона зърнена продукция. Отглежда над 200 хил. кокошки носачки, като птицекомплексът край град Генерал Тошево е разположен на площ 120 дка.

На трето място в класацията на база приходи е шуменският птицекомбинат "Камчия". Собственик на капитала на акционерното дружество е "Амета холдинг" (марката "Лудогорско пиле"). Основният предмет на дейност на компанията е производство, изкупуване и преработка на птици, птиче месо, яйца и яйчни продукти.

Още от Капитал