Новият брой:
Служебната президентска република

Професия: Софтуерен бизнес анализатор (Software Business Analysis)

Повече за професията разказва Силвия Петрова, ръководител екип бизнес анализатори в "МенторМейт България"

IT индустрията има доста професии, които произлизат от стандартни позиции, но са пречупени значително през призмата на процесите при създаването на софтуер. Такъв е случаят със софтуерния бизнес анализатор. Неговата роля е малко по-специфична от традиционните инженерни длъжности, защото се изисква да поддържа непрекъсната комуникация с клиентите, да разбира и да вниква в техните нужди, възможности, проблеми и да предлага проактивно решения за тях. За разлика от проектните мениджъри, които управляват целия процес от началото до края, бизнес анализаторите разглеждат заданието в детайли и обмислят сценарии, за които клиентът не се е сетил, а такива почти винаги има. Идеята е той да предложи как да изглежда най-добре и функционално един продукт, създаден специално за дадена компания.

В контекста на софтуерната разработка това изисква не само добри познания за даден пазар и бизнес практики, но и разбиране на основния инструментариум в IT сферата, за да може да се "облече" даден проект с правилните технологии и решения. Като допълнение към всичко софтуерният бизнес анализатор трябва да може да общува доста добре с хора, за да извлече максимално информация от клиентите при съставянето или изпълнението на задачата.

Затова и определението "софтуерен" в началото на позицията е също толкова важно, както и "бизнес анализатор". Комбинацията от всички тези качества прави професията дефицитна, особено предвид общия недостиг на квалифицирани кадри в IT сферата в България. Но тя изисква и време, за да се "развие" от самите професионалисти. Един от начините това да стане е, когато някой програмист с бизнес образование реши да се върне към нещата, които е учил, и да ги прилага в софтуерната индустрия. Практиката в тези две различни области не винаги е задължителна, но определено помага. Подобно на редица съвременни професии самообучението от уебинари, специализирани сайтове и следене на тенденциите в сектора е нещо обичайно за софтуерния бизнес анализатор.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал