Стефан Стоянов: По-добре да организираш град, когато расте, отколкото когато се празни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Стефан Стоянов: По-добре да организираш град, когато расте, отколкото когато се празни

Стефан Стоянов: По-добре да организираш град, когато расте, отколкото когато се празни

Заместник кметът "Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество" на община Пловдив пред "Капитал"

Мила Чернева
3345 прочитания

© Велко Ангелов


Стефан Стоянов е една от "скритите" движещи сили на община Пловдив, която помага за връзката между местна власт и бизнес. Стоянов е контактна точка за много от бизнесите тук, ако нещо не върви добре или има нужда от корекции. Също така е любител на иновативността във всяка сфера, като е един от авторите на идеята за преминаването на общинските детски градини към модела на "Монтесори".

Какво се случва с икономическото развитие на региона през последната година?

- Тенденцията може да се очертае, като се погледнат последните няколко години. Първо се вижда, че последните две години Пловдив расте най-бързо сред градовете в България като брой население, което е пряка оценка за икономическото развитие на региона. За миналата година в община Пловдив официално са регистрирани 2400 души повече, а в София – 3600, а разликата в населението е четири пъти.

Причините за нарастването са няколко. От една страна - бързо развиващата се индустрия; от друга - бързо развиващият се сектор на бизнес услуги. Любопитното е, че вървят ръка за ръка. Бизнес услугите започнаха да растат преди три години и ги засякохме като най-бързо растящия сектор. Това беше изненада за нас. Мислехме, че това ще се случи в по-късен етап от развитието на региона. Това е съчетано с добрата локация на града, с добри традиции и с добра екосистема.

Виждаме, че хората, които идват да работят и живеят тук, са предимно в активна възраст - 25-54 години. Качеството на живот е относително високо. За миналата година 70% от БВП се формират от индустрия и бизнес услуги. Около 42% е производството, като то се разделя на няколко сегмента и най-интересни са машиностроене и автомобилостроене. Имаме вече над 100 международни компании, които произвеждат в региона, а и стотици български, които правят сериозен бизнес на международно ниво.

През всеки от последните 24 месеца все става нещо - или се отваря нов завод, или се обявява нова инвестиция, или се прави разширение на съществуващи такива. Тоест екосистемата работи в доста добра синергия.

Въпреки че има голяма динамика на инвестиции, все още не се вижда отлив на по-нископрофилни производства. Което ще се случи, разбира се, рано или късно, но пък това работи за съседните области. Виждаме една ясна тенденция, че тук идва трета вълна на инвестиции - и чуждестранни, и български, които са не толкова интензивни от гледна точка на работна ръка, но пък произвеждат продукти с по-висока добавена стойност. Съответно могат да си позволяват по-високи заплати, по-квалифицирани хора, да инвестират повече в образование. Очаквам тази тенденция да продължи.

Ако погледнем местния БВП, строителството, туризмът и земеделието заемат малка част от формирането му, което говори за относителна устойчивост. Икономиката не се влияе толкова от по-уязвимите сектори, въпреки че през последните две години Пловдив е сред лидерите по брой издадени разрешителни за строеж. Има голяма динамика на строителството - идват повече хора, строят се повече жилищни сгради, но и офиси. ИТ и аусорсинг индустрията генерираха и бум на скъпи офис сгради.

Бизнес услугите са голямата гордост. Отделът за бизнес развитие в последните седем години е помогнал за отварянето на над 4 хил. работни места в IT и BPO (Business Process Outsourcing – бел.ред.) Вече имаме над 100 компании в тези два сектора.

В какво се състои вашата помощ?

- От една страна – добра предварителна подготовка - анализи и проучвания на годишна база, доклади, които се издават дори на хартия, които служат на потенциалните инвеститори. Ние се опитваме да скъсим процеса на проучване, особено когато е чужд инвеститор, той идва и гледа целия регион (Югоизточна Европа). За това е важно да сме максимално подготвени и да предоставим прецизна информация на компаниите за пазара на труда, за икономиката, за екосистемата, за образователната среда.

Когато започне да се случва инвестицията, се стремим в целия процес да бъдем от помощ за компанията - от първоначалните проучвания, през намиране на локации, свързване с местната екосистема, с образователни институции, дори и набирането на хора. Поддържаме база данни, която предоставяме на всеки потенциален инвеститор, който може така да си спести време и средства и навлиза по-лесно на пазара на труда. Включително правим и редовни проучвания на нивата на заплатите, възможности на пазара на труда и т.н. Реално всеки инвеститор има персонален акаунт, т.е. човек, който отговаря за него [при нас].

"Тракия икономическа зона" е най-голямото публично-частно обединение, фокусирано върху развитието на един регион. Зад него стоят девет общини и шест индустриални зони, които основно са частни. Още преди седем години, когато се направи това сдружение, решихме, че не сме конкуренция помежду си, а трябва да работим заедно. Това дава доста добри резултати.

Това, което очакваме за аутсорсинг сектора, е в следващите няколко години да се разшири секторът в изнесените финансови услуги, нещо, което е голям тренд в София. По-големите компании започнаха да гледат към Пловдив и очаквам поне 1000 нови работни места в следващите две години в изнесените финансови услуги - счетоводство, контрол, финанси и т.н.

Това на база на конкретни заявки от компании ли е?

- И това, но и следене на тенденциите. Едно от важните неща, които виждаме последните няколко години, е, че двата пазара - София и Пловдив, работят в тясна синергия - и като икономика, и като пазар на труда. Близката дистанция създава възможност, от една страна, компаниите да диверсифицират, било в единия или другия град да направят втори офис, от друга страна, лесно се трансферират хора в двете посоки. Доскоро предимно хора от Пловдив отиваха в София да работят и живеят, сега движението е и обратно. Много семейства се местят да живеят и работят от София в Пловдив.

A и никога не е имало толкова ниска безработица. Това важи и на национално ниво. Реалната безработица в Пловдив е около 2%, което никога не се е случвало.

По оперативна програма "Околна среда" скоро започва кандидатстването на домакинства за подмяна на отоплителни системи. Това всъщност е доста важна стъпка. Основният стимул за промяна на начина на отопление е икономиката. Основната причина за замърсяването с фини прахови частици от твърдо гориво е заради бедност.

Стефан Стоянов е една от "скритите" движещи сили на община Пловдив, която помага за връзката между местна власт и бизнес. Стоянов е контактна точка за много от бизнесите тук, ако нещо не върви добре или има нужда от корекции. Също така е любител на иновативността във всяка сфера, като е един от авторите на идеята за преминаването на общинските детски градини към модела на "Монтесори".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK