Бизнесът, блокчейн и бъдещето

Компаниите започват и да инвестират в технологията и да я вкарват в процесите си, но теорията остава по-близо, отколкото практиката

Shutterstcok    ©  Shutterstcok

Около блокчейн индустрията има нещо като малко проклятие - масовата публика свързва технологията с криптовалути и смята, че двете са взаимозаменяеми. Това, разбира се, не е така - блокчейн е децентрализирана технология, която стои зад криптовалутите, но може да бъде използвана и по много различни начини – за увеличаване на ефективността на поточни линии, за децентрализиране на взимането на решения и може би частта, върху която се хвърлят най-много усилия, създаването на "слой на доверие" за потребителите в ерата на масовия интернет и свързани устройства.

Все пак нека да припомним. Блокчейн работи като счетоводна книга, в която информацията се съхранява в лeджърите (ledger), или регистрите, като те са разпределени и съществуват между много и различни участници. Това прави системата децентрализирана, защото няма един-единствен склад за съхранение или депозитар на транзакциите и информацията. Както е например при регулираните борсови пазари. Всяка нова информация и транзакция се добавя в нов слой от веригата, което се верифицира с криптографичен подпис. Така вписаните данни не могат да се променят, а само да се добавят нови, което всъщност повишава доверието между участниците във веригата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал