В мините отново кипи живот
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В мините отново кипи живот

Shutterstock

В мините отново кипи живот

С повишаването на цените на дигиталните валути майнингът е във възход, след като почти беше спрял в края на 2018 г.

Ивайло Станчев
11858 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко
  • Доходността от добив на биткойни вече надхвърля 600 лв. на месец, докато при Ethereum възвращаемостта остава ниска.
  • Секторът е в очакване на ключово събитие след по-малко от година - т.нар. Bitcoin Halving, при който добивът на монети спада наполовина.

За добива на биткойни в световен мащаб сега се консумира електроенергия колкото в цяла Швейцария. Или средно около 175 хил. мВтч на ден. За последните 3 месеца (март, април и май) този показател се е увеличил с цели 25% и е ясно доказателство за възобновилия се интерес към т.нар. майнинг на дигитални валути.

От ноември 2018 до февруари 2019 тази дейност бе почти спряла заради комбинацията от срив на цените на монетите и все по-голямата сложност на създаването им, което изисква повече разходи. В резултат много хора претърпяха загуби от вложените средства в копачки - техниката, с която се добиват цифровите пари. Промяната започна през март, а внушителният ръст на цените на дигиталните валути през май - 92% за Ethereum и 65% за Bitcoin, буквално взриви сектора, защото печалбите отново са възможни дори и в развитите страни, където електроенергията е по-скъпа. А прогнозите за продължаване на възходящия тренд съживяват и инвестициите в ново оборудване.

На този фон запалените фенове на блокчейн технологията вече гледат към 2020 г., когато алгоритъмът на Bitcoin ще намали наполовина възможността за създаване на нови биткойни - събитие, което се очаква да изстреля цената още по-нависоко.

Когато токът прави пари

Индексът, който следи енергийното потребление на блоковата верига на Bitcoin, се увеличава постоянно от 17 февруари насам, когато водещата дигитална валута се търгуваше за около 3600 долара. Според данните на digiconomist.net тогава средната консумация на ток за производство и транзакции на биткойни е била 46.7 тераватчаса (тВтч) на година. Към 30 май, когато Bitcoin се търгува за около 8500 долара, тази стойност е вече 63.3 тВтч. Това на практика показва, че все повече машинки са включени в мрежата и решават алгоритъма на Bitcoin, за да създават монети. Все още обаче не е достигнато нивото от есента на 2018 г., когато енергийният индекс беше 73.1 тВтч. Ако настоящия тренд се запази, тази стойност ще бъде факт в края на юли. Но при нов спад на цените е възможно да видим обратно движение надолу.

За разлика от Bitcoin индексът на digiconomist.net, който следи представянето на Ethereum, все още не показва признаци на съживяване. Въпреки големият ръст на цената на дигиталната валута през последните три месеца - от около 130 до над 280 долара, потреблението на ток за копачките на Ethereum дори се понижава. За сравнение - през март консумацията на електроенергия е била около 9 тВтч, а в края на май е малко над 7.3 тВтч.

Тука има - тука няма

За разликата между Bitcoin и Ethereum обаче си има конкретно обяснение. Двете валути използват по различен начин блокчейн технологията и съответно имат различен алгоритъм, чието решаване създава новите брънки от блоковата верига. В случая с биткойна този алгоритъм е константен и единственото, което се променя, е сложността на решаването му. При Ethereum алгоритъмът е динамичен и се сменя постоянно. Точно по тази причина с техниката, с която се добива първата валута, не може да се копае втората. Обратното е възможно, но ефективността е прекалено ниска и не оправдава разходите за техника и ток.

Оттук обаче идва и разликата в ефективността. Тъй като майнърите за биткойн (ASIC) са направени само и единствено за решаване на конкретния алгоритъм, те са много по-ефективни. При Ethereum пък се използват различни видове видеокарти, чието потребление на ток трудно се покрива от настоящите цени на монетите - все пак биткойните са 34 пъти по-скъпи от етерите.

От 0 до 600 лева на месец

За да се каже колко доходоносен е добивът на криптомонети, на първо място трябва да се имат предвид разходите за енергия. В България например токът е малко над 0.11 долара на киловат, докато в Западна Европа е около 0.2 долара. В Сибир или в Канада пък няма нужда от охлаждане, а във Венецуела електроенергията е евтина, но пък има чести прекъсвания. Също така на пазара има множество модели копачки, които имат огромни различия в консумацията на ток и производителността си. Цени варират между 1500 и 3000 долара за брой. Продават се и втора ръка, като тук обаче трябва да се има предвид много по-слабата ефективност на старите устройства. Казано иначе, при същата консумация на ток майнърите биха получили много по-малко количество дигитални пари.

Ако вземем данните за едно от най-новите устройства на BITMAIN - AntMiner S17 Pro (с капацитет 53Th), изчисленията показват, че с него месечно могат да се произвеждат около 0.061 биткойна. При цени от около 8500 долара за биткойн това прави около 518 долара, малко над 900 лева на месец. В същото време машината използва по 2.1 кВт ток на час, или малко над 1500 кВтч на месец. Което е около 286 лева. С други думи, максималната чиста доходност, която може да се получи, е около 615 лева. Тук обаче трябва да се има предвид, че самият AntMiner S17 Pro струва 2366 долара, или над 4140 лева, при това без разходите за доставка и митото (вносът е от Китай). Което означава, че при тези цени на Bitcoin инвестицията би се възвърнала за 7 месеца.

Значително по-достъпната (с цена от около 1500 долара, или 2650 лева) AntMiner s15, пък може да осигури чисти приходи от 270 лева на месец, което означава, че би се откупила за 10 месеца.

В същото време при добива на Ethereum печалбите са много по-трудни. Един риг (комбинация от няколко видеокарти) с производителност 400 MH/s и консумация на ток от 2700 вата на час излиза на нулата при цена на дигиталната валута от 260 долара, каквато е в момента. В същото време стойността на самата техника, при това на старо, е около 15 хил. лева. Разбира се, това не е проблем за хората, които вярват, че стойността на Ethereum ще се повиши многократно в бъдеще, и сега просто инвестират в монети. Освен това рискът може да се диверсифицира, като се копаят различни криптовалути, с по-голяма доходност от етера.

Що се отнася до използването на облачни услуги за копаене на криптовалути, там изчисленията се усложняват от постоянно променящите се тарифни планове. Повечето платформи, които предлагат такива възможности, намалиха цените и сега може да се сключи 9-месечен договор за 2.5 TH изчислителна мощ за добив на биткойни за 77 долара. Отделно от това обаче всеки ден се начисляват по 0.099 долара за 1 TH, или още 67 долара за целия период. В същото време потенциалната стойност на изкопаните монети за срока на договора би била около 193 долара (0.022 биткойна) при цена от 8500 долара за биткойн. Това прави чиста печалба от 50 долара за 9 месеца. Не бива да се пропускат обаче таксите при прехвърлянето на заработените монети към борси и обмени платформи, както и тези при обръщането им в долари, евро или левове. Подобни трансфери могат да "изядат" до 10% от стойността им, което прави бизнеса още по-нерентабилен към днешна дата.

Важната 2020 година

Математическият модел на Bitcoin е такъв, че възможното количество единици е ограничено до 21 милиона. Към момента са създадени малко над 17.7 млн. от тях, а средно на всеки десет минути се "добиват" нови 12.5 биткойна - толкова е т.нар. награда за завършването на един блок. Тънкият момент е, че за да се спазва предвидената скорост на генериране, в монетите е въведена "сложност" на копаенето, която на всеки 14 дни се увеличава. Освен това в определено време (на всеки 210 000 блока или средно през 4 години) се намалява наполовина и големината на блока - първият е бил от 50 биткойна, след това - 25, сега 12.5, а на 21 май 2020 г. ще стане 6.25 биткойна. Това буквално означава, че след тази дата всички миньори на биткойни ще започнат да получават два пъти по-малко монети от машините си, чиито разходи за електроенергия обаче ще останат същите. Точно за това т.нар. разполовяване на блока (halving) е събитие, на което се обръща голямо внимание. Историята досега е показала, че след намаляването на наградата има рязко увеличаване на цената на Bitcoin, което се обяснява с ограниченото изведнъж предлагане. Точно затова повечето запалени фенове на дигиталните валути не се интересуват особено от моментната им стойност, а предпочитат да гледат на монетите си като дългосрочна инвестиция.
Темата накратко
  • Доходността от добив на биткойни вече надхвърля 600 лв. на месец, докато при Ethereum възвращаемостта остава ниска.
  • Секторът е в очакване на ключово събитие след по-малко от година - т.нар. Bitcoin Halving, при който добивът на монети спада наполовина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.