С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 дек 2014, 16:30, 5617 прочитания

Д-р Митко Василев: Стокообменът между България и Германия през 2014 г. ще надмине миналогодишния

Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара пред "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Д-р Митко Василев e главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) от създаването й през 2004 г. Преди това д-р Василев оглавява организациите, предшественички на ГБИТК: от март 1993 г. – Представителството на германската икономика, а от март 1995 г. – Деловия клуб на германската икономика в България. ГБИТК е учредена на 9 март 2004 г. на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална република Германия и Република България. Днес със своите 500 фирми членки тя е най-голямата двустранна търговска камара в България. От 2003 г. д-р Митко Василев е и представител на Бавария в България.

Как се развиват българско-германските икономически отношения през 2014 г., какъв е трендът?
- Сравнихме данните на Германското федерално министерство на икономиката и енергетиката за търговския обмен между Германия и България за месеците от януари до септември 2014 г. със стокооборота за същия период на миналата година. Имаме основание да прогнозираме, че стокообменът през 2014 г. ще надмине миналогодишния. През изминалата година за първи път от 1942 г. българският износ за Германия надвиши вноса. Вероятно тази година салдото няма да е положително, но Германия ще остане най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. А зад производството, преработката, добива на всичко българско, което Германия импортира, стоят работни места в български и чуждестранни предприятия в нашата страна.

Кои са германските инвестиции на 2014 г.? Какво привлича германските инвеститори в България
?
- Освен важен търговски партньор Германия е и стратегически инвеститор в България. Нека обръщаме внимание на онези инвеститори, които в момента са в страната. Те от години влагат средства в откриване на нови работни места, в обучение на персонала, в инфраструктурата и в социални проекти. Важно е да ги задържим. В противен случай съвсем скоро ще водим статистика за инвеститори, напуснали България.
Така например през ноември т.г. "Аурубис България" откри пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води на стойност 6.3 млн. евро, а "Лидл" вече има над 70 филиала в страната.
От 2005 г. Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) участва всяка година в проучването на бизнес средата на германските външнотърговски камари в 16 държави от Централна и Източна Европа. По традиция задаваме на участниците в анкетата въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?". През 2014 г. 82% от анкетираните фирми членки на ГБИТК отговориха положително. Сравнението с данните от останалите 15 страни обаче показва, че въпреки добрия резултат по този показател страната ни се нарежда под средната стойност за Централна и Източна Европа (83%).
Ниската данъчна тежест, географското положение, ниските разходи за труд, както и членството в ЕС от гледна точка на участниците в анкетата логично са предимства.

А какво отблъсква германските инвеститори от България, какви са проблемите им?

- България се нарежда на последните места сред 16-те страни от Централна и Източна Европа по политическа и социална стабилност (на 15-о място, преди Босна и Херцеговина), правна сигурност (на последно място, след Албания) и борба с корупцията и престъпността (на 14-о място преди Словения и Босна и Херцеговина). На 12-о място сме по развитие на инфраструктурата. По работа на публичната администрация заемаме 13-а позиция, а по прозрачност на обществените поръчки – 15-о място.

Кои показатели се подобряват и кои се влошават?

- Като сравняваме конкретно тазгодишните резултати, по които получаваме лоши оценки, с отговорите от 2013 г., не се наблюдава голяма промяна. И точно това е притеснителното.

Какво е мнението на германските мениджъри за българската работна ръка?

- Резултатите от анкетата потвърждават факта, че цената на работната сила в България е изключително ниска: по този показател България заема първо място сред останалите страни. По качество на професионалното и академичното образование България се нарежда съответно на последна и предпоследна позиция в сравнение с другите държави в Централна и Източна Европа.
Теоретичната подготовка е на високо ниво, но в образованието не се обръща внимание на практическите умения. Както казваше Вили Краус, първият президент на нашата камара и бивш управител на "Балкан Стар", българският инженер знае всичко за деленето на атома, но не знае какво да прави, когато отвори автомобилния двигател.

Кадри от кои професии се намират най-трудно?

- Категорично – трудно се намират добре подготвени инженери. А що се отнася до професиите, за които висше образование не се изисква, но затова пък трябва друг вид професионална подготовка, списъкът е безкраен: продавач-консултанти, мехатроници, електротехници, монтажници и т.н. Въпреки безработицата българинът не е мобилен и не е готов да се премести заради отлично предложение за работа в друго населено място. А се оплакваме, че в България всичко е централизирано в големите градове. Голяма германска фирма - член на камарата, с производство в региона на Пловдив има затруднения да намери инженери, въпреки че предлага всекидневен организиран транспорт от Пловдив и обратно. На българина му липсва мотивация. Но каква мотивация повече от добра заплата, перспективи за развитие, транспорт до работното място… Трябва да се научим да бъдем мобилни, когато си струва.

От години камарата пледира за въвеждане на най-доброто от германската система за професионално обучение в България, има ли развитие по темата?

- Въвеждане в България на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение и съобразяване с необходимостта на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области са някои от начините за справяне с проблеми като младежката безработица, липсата на кадри, емиграцията на добре подготвени специалисти. На 1 януари 2015 г. Германо-българската индустриално-търговска камара стартира нов проект – клъстер "Дуално професионално обучение". Една от краткосрочните цели на клъстера е да консултира фирми, които желаят да провеждат дуално обучение, и да постави началото на първите пилотни обучения. За тази цел е необходимо управление на проекта, за да се изработят практически решения съвместно с обучителни предприятия, професионални гимназии/професионални центрове, държавни институции. Вече няколко фирми обявиха необвързващо намерението си да се включат в образователния клъстер. Предстоят преговори с тях и сключване на договори. Разбира се, всяка компания, която има интерес, независимо от това дали е с немски или с български капитал, е добре дошла.

Има ли пробиви на български фирми на германския пазар през тази година, кои са факторите за успех на този пазар?

- Германия е един от основните пазари на българската фирма "Уолтопия". И няколко примера от германските панаири: на изложението за аксесоари за дома "Амбиенте" във Франкфурт през тази година отчетохме 100-процентов ръст спрямо миналата година по отношение на панаирната площ, заета от български фирми изложителки. На изложението за недвижими имоти и инвестиционни проекти EXPO REAL в Мюнхен през октомври 2014 г. България отново се представи с общ щанд. Панаирът е трамплин към световния пазар (и в частност към германския). А основният фактор за успех е постоянството в създаването и поддържането на бизнес контактите, както и в предлаганото качество.

Какво е отношението на германските инвеститори към актуалната политическа обстановка в България?

- От почти две години германските инвеститори чакат държавата да се стабилизира. Честата смяна на правителствата води до липса на приемственост, промени в законодателната рамка.

Какви са прогнозите ви за развитие на икономическите отношения между България и Германия през 2015 г.?

- През 2010 г. се осмелихме да прогнозираме, че през 2015 г. ще удвоим двустранния външнотърговски обмен. На път сме да сбъднем прогнозата. Все още не сме достигнали точката на насищане и разполагаме с потенциал. Освен това трябва още повече да засилим контактите с германския малък и среден бизнес, защото именно той е гръбнакът на немската икономика. Също така и с отделните федерални провинции.

Интервюто взе Мара Георгиева • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България ще следва германския опит в енергийната ефективност 1 България ще следва германския опит в енергийната ефективност

След 2020 г. всички нови сгради в ЕС трябва да отговарят на изискванията за пасивно строителство

11 дек 2014, 3159 прочитания

Учене чрез работа Учене чрез работа

Новосъздаденият клъстер "Дуално професионално обучение" ще ускори подготовката на професионалисти

10 дек 2014, 3236 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Чуждестранни инвестиции" Затваряне
Чуждестранни инвестиции Германия

Как се развиват проектите на германските инвеститори в България.

Още от Капитал
Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10