Проблеми по български
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проблеми по български

Проблеми по български

Тромава бюрокрация и чести промени са пречките, с които се сблъскват инвеститорите. Работната сила и членството в ЕС са сред водещите положителни фактори

Весела Николаева
5157 прочитания

Възможностите администрацията да взема субективни решения е една от негативните страни при правенето на бизнес в България, който поражда и възможност за корупция.

Липса на предвидимост, оттам и несигурност, които правят трудни дългосрочните планове. Това е най-честата пречка в условията за бизнес в България, която посочват германските инвеститори. От проблема естествено се оплакват и българските  предприемачи. Списъкът с примерите е дълъг: постоянни промени в законодателство, неяснотата при вдигането на осигурителни прагове, необоснованите административни и регулаторни промени, засягащи отделни бизнеси, бавна администрация, липса на електронно управление и опцията важни решения да се вземат субективно от чиновници...

Свързани от години

Исторически в доста периоди от историята си България е била близка и обвързана с Германия – монарсите на съвременната ни държава са от германски произход, а през 30-те години, преди влизането си във Втората световна война, между двете страни има много близки търговски контакти. Впоследствие Източна Германия се оказва в една система с България, а индустрията ни дължи много от възстановяването и ръста си на внесени германски машини (и от ФРГ, и от ГДР) заедно с познания и нововъведения.

Години наред Германия е сред най-големите търговски партньори на България и инвеститори в икономиката й. За миналата година тя е на второ място по размер на преките чужди инвестиции, сочат данни на БНБ. Стойността им е над 200 млн. евро, като федералната република е изпреварена само от Холандия. Ако отбележим, че много компании имат регистрация в Холандия заради облекченото законодателство и изгодното данъчно облагане, вероятно Германия би била инвеститор №1 в България. Далеч зад нея остават Чехия, Русия, Люксембург (последното отново заради данъчното законодателство). Много от германските компании, развиващи дейност тук, традиционно вече години наред попадат сред стоте най-големи в България по приходи, както и в класацията на най-големите работодатели.

Бавно, по балкански

На този фон е малко странно, че държавата не е попила кой знае колко от германския маниер на работа, но от думите на предприемачите се разбира, че това е проблем по-скоро на административно и политическо ниво, докато от служителите например подобно недоволство почти няма.

"Това, което смущава и възпрепятства инвеститорите, са бюрокрацията и трудните процедури при разрешителни режими", коментира Георги Атанасов, управител на "Фесто производство", част от германската група Festo. Гъвкавост, лесни регулации и точни срокове са това, което липсва в бизнес средата, смята той. Атанасов сподели, че е много трудно да се работи, особено при разрешителни режими и становища, за които се чака решение от администрацията – понякога липсват и ясни срокове, което още повече усложнява процедурите. Това допуска и възможността за корупционен натиск, отбеляза Атанасов.

Консервативното законодателство в трудово-правните отношения е другата спънка пред инвеститорите – липсата на гъвкаво работно време създава доста проблеми. Атанасов разказа, че в Германия е възможно да се наемат хора още на следващия ден за голяма поръчка, докато в България подобно нещо (поне легалното) не се случва. Той посочи, че германските компании спазват законодателството, но очакват и гъвкавост. Атанасов все пак се съгласи, че подобни разрешителни могат да се използват за злоупотреби от българските работодатели, много от които са далеч от германския манталитет.

"Тромавата бюрокрация и липсата на прозрачност при взимането на решения в обществената сфера и на държавно ниво, както и тяхното прилагане, са нещата, които в най-голяма степен озадачават германците", обясни Златан Китанов, управител на "Вюрт електроник ИБЕ", част от Adolf Wuerth. Китанов добави, че германците са сравнително рационални, логични и подредени хора и при сблъсък с неуредените достатъчно процедури са искрено стъписани, защото не могат да си обяснят много от нещата, с които ние по принуда сме се примирили и сме свикнали да приемаме за нормални на Балканите. Китанов смята, че това до голяма степен се дължи на разликите в културите ни, но неговият опит показва, че в междуличностните отношения при добро желание от двете страни лесно се постига разбирателство. За разлика от личните контакти абсурдите в държавата са нещо, което германците "не могат да проумеят, макар че в един момент те се приемат от тях за местна даденост", коментира Китанов. Той добави, че и колоритът на много местни "бизнесмени" също поставя редица въпроси.

Добрите примери

Една особеност, която сигурно на много хора е правила впечатление, е прозрачността при определяне на заплати, обучения и изобщо социалната политика на германския фирми в България. За българските предприемачи е нещо обичайно размерът на заплатите да се пази в пълна тайна, да не отговаря на предварително заявеното и да има големи разлики за хора на еднакви позиции и с еднаква натовареност. Преди няколко месеца една обява на производителя на автомобилни кабели "СЕ Борднетце-България" показа колко различно действат германските инвеститори (в случая германско-японска собственост) – още при заявените бройки търсени служители беше посочена стартовата заплата, бъдещите увеличения, социалните придобивки и добавките за трудов стаж.

Независимо от трудностите "Фесто производство" прави нови инвестиции и се разширява – през тази година е завършен проект за разрастване на производството на стойност близо 16 млн. лв. С него се залага 12-14% годишен ръст на производството, а от следващата година ще започне и покупката на още машини. Атанасов отбеляза, че не използват европейски фондове, защото сроковете за одобрение и изплащане на парите са много дълги.

От добрата страна – предимствата на България като дестинация за германския капитал са няколко – ниските данъци са едното, но по-важното, което предприемачите посочват, е принадлежността към ЕС и работната сила. Плоският данък е ясен – той се посочва от много местни и чужди предприемачи като предимство. Присъединяването към ЕС е ключово събитие, което много компании определят като голям плюс. Това означава свободни граници за износ, много по-малко разходи при превоза на стоки, както и наличие на правила, валидни за целия съюз. Поне на теория. Географското разположение е друго предимство, посочено от Китанов. Сред другите са ниските разходи на труд и сравнително добре квалифицираната работна ръка.

"Това, което привлича нас, а и от разговори с други германски инвеститори, доброто съотношение качество/стойност на работната ръка", коментира Георги Атанасов. Той уточни, че това съотношение става все по-важно за инвеститорите, които не говорят за евтина работна ръка, а за предимството да намериш подготвени хора и разходите за труда да бъдат разумни. Не е low cost, а е best cost. Това, което се предлага в България, е много добро. Независимо че се говори за криза в образованието, има персонал, който да се обучава", смята Атанасов. За много от позициите се изисква технически персонал, а възприемчивостта на хората към обучения се приема за предимство. И в България, и в цяла Европа не достигат инженери, създаването на собствени школи за технически познания към предприятията вече се възприема от все повече компании.

Фиксирания курс на лева към еврото, не на последно място, е факторът, който привлича германските компании в България, смятат Китанов и Атанасов. Фискираният курс и прозрачността при определянето на курса за лева и другите валути е много важно за прогнозирането, отбеляза Атанасов.

И така кръгът се затворя – лошите черти на бизнес средата в България има как да се балансират и от силни страни.

Възможностите администрацията да взема субективни решения е една от негативните страни при правенето на бизнес в България, който поражда и възможност за корупция.

Липса на предвидимост, оттам и несигурност, които правят трудни дългосрочните планове. Това е най-честата пречка в условията за бизнес в България, която посочват германските инвеститори. От проблема естествено се оплакват и българските  предприемачи. Списъкът с примерите е дълъг: постоянни промени в законодателство, неяснотата при вдигането на осигурителни прагове, необоснованите административни и регулаторни промени, засягащи отделни бизнеси, бавна администрация, липса на електронно управление и опцията важни решения да се вземат субективно от чиновници...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    pesheff avatar :-|
    Пешката

    Кауфланд, Лидл, и Пени Маркт, не ми се вписват много в идеите за стратегически инвеститори, но май другите компании от Германия балансират ситуацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Учене чрез работа

Учене чрез работа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.